Startupová mekka je stále dražší: 40 % obyvatel San Francisca a okolí chce odejít do několika let

Jiří SvobodaJiří Svoboda

0Zobrazit komentáře

Mekka startupového fenoménu. To je Bay Area, metropolitní oblast na severu americké Kalifornie která však v důsledku své plodné podnikatelské líhně prodělává nemalé demografické změny. Ty by v budoucnu mohly znamenat velké problémy pro ekonomiku a celkovou stabilitu regionu.

V tomto ohledu přinesl zajímavá a značně znepokojující čísla březnový průzkum společnosti Bay Area Council, který mimo jiné říká, že 40 % současných obyvatel oblasti zvažuje příštích letech odchod jinam. V zastoupení věkových skupin pak tuto myšlenku nejvíce sdílí millenials, tedy lidé mezi ve věku mezi 18 a 39 lety, z nichž chce odejít celých 46 %. Jako nejčastější důvod uvádějí vysoké životní náklady (55 % dotázaných ), dopravu (41%) a bydlení (39 %). Zda se tak skutečně bude dít naznačí nejspíše až oficiální sčítání lidu v roce 2020.

andrew-11

Přečtěte si takéStartupoví jednorožci versus koněStartupoví jednorožci versus koně

S tím se pojí i množství dalších statistik, které obavy místních jen potvrzují. Jiný průzkum stejné firmy publikovaný 1. dubna například zjistil, že důvěra lidí v ekonomiku Bay Area je nejmenší za poslední čtyři roky. Jen 24 % dotázaných se totiž domnívá, že si tamní ekonomika bude v následujícím půl roce vést lépe v porovnání se současným stavem, ještě v roce v roce 2014 tomu však věřilo 50 % respondentů. I zde v žebříčku argumentů dominují špatné bydlení a doprava a i zde jsou nejpesimističtější skupinou millenials.

„Se zlatou husou v Bay Area hrajeme velmi riskantní hru. Mezi naším bydlením, dopravou, životními náklady a upadající důvěrou v ekonomiku je neoddiskutovatelný vztah. Pro budoucí generací leaderů a pracovníků zde děláme stále těžší podmínky a to bude mít vážné následky,“ míní Jim Wunderman, CEO Bay Area Council.

jared-erondu-40255

San Francisco

Řešení na jihu?

Řešení této problematiky ze strany oblasti je spíše záležitostí státních orgánů, avšak obyvatelé, co už nechtějí snášet startupovou horečku mají v okolí pár stovek kilometrů hned několik variant levnějšího života. San Francisco má totiž podle dat společnosti Expestistan světově pátý nejvyšší index životních nákladů. Například za měsíční nájem bytu o rozloze 85 m2  zde zaplatíte v závislosti na lokalitě okolo 3400 – 4300 dolarů, v přepočtu 88 – 109 tisíc korun.

V porovnání s českou metropolí jde tedy zhruba o čtyřnásobek, zajímavostí však je, že ceny elektřiny, topení a plynu jsou v Praze i San Franciscu téměř stejné. Pro kontext je nutná i informace, že podle statistik severu PayScale bere průměrný sanfransicský softwarový engineer 9 200 dolarů měsíčně. Z jeho platu tak na nájem bytu padne ani ne polovina, v případě účetní, která musí vyžít průměrně s 5600 dolary, to však mohou být až tři čtvrtiny.

aniket-deole-132961

Pokud stačí ušetřit jen málo, může posloužit i přesídlení ze San Francisca do nedalekého San Jose. I toto město je totiž v průměru o 17 % levnější, přičemž již zmiňovaný nájem, obvykle figurující jako nejdražší artikl rozpočtu, pořídíte o celých 36 % levněji. Asi nejkomfortnější řešení, které volí i množství firem, je relokace na jih, do čtyři sta kilometrů vzdáleného Los Angeles. To je na život lacinější v průměru o čtvrtinu a tak i měsíční nájem pohybující se mezi 1900-2400 dolary je výrazně snesitelnější.

Tuto cestu zvolil například i slovenský podnikatel Rastislav Turek, který svůj technologický startup Pex (dříve Pexeso) nedávno přesídlil právě ze San Francisca do Los Angeles.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym