Google má zaplatit rekordní pokutu ve výši 63 miliard za zvýhodňování svého srovnávače eshopů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

2016 google careers shoot
0Zobrazit komentáře

Největší internetová firma světa Google se dostala do křížku s Evropskou komisí, která dnes v tiskové zprávě oznámila, že tomuto americkému gigantovi uložila pokutu ve výši 2,42 miliardy eur, v přepočtu takřka 63 miliard korun. Google totiž se měl dopustit zneužití dominantního postavení, protože zvýhodňoval vlastní srovnávací modul zvaný Nákupy Google před konkurenčními srovnávači cen.

To co se Evropské komisi nelíbí, je v zásadě lehko vysvětlitelné. Pokud totiž uživatel na Googlu zadá dotaz na konkrétní produkt, jako první se mu ukáží výsledky z Nákupů Google a až po nich výsledky z jiných srovnávačů či obchodů.  Google navíc uvádí, že někteří z výsledků v Nákupech Google mohou být sponzorované.

mark

Přečtěte si takéFacebook plánuje vlastní televizní programy s rozpočtem až 3 miliony dolarů za epizoduFacebook plánuje vlastní televizní programy s rozpočtem až 3 miliony dolarů za epizodu

Pro konkrétní demonstraci tohoto problému ostatně není třeba chodit daleko. Například při zadání dotazu na iPhone 7 se v Česku většinou jako první ukáží výsledky z Nákupů Google a až po nich výsledky z vyhledávače Heureka:

google, priklad

Pokuta se týká vyšetřování, které bylo zahájeno 15. dubna 2015. Podle eurokomisařky pro hospodářskou soutěž Margrethe Vestager Google porušil evropské antitrustové zákony, dále pak vypověděla:

„Google přišel s mnoha novinkami, co ovlivnily naše životy. To je dobrá věc. Ale jeho strategie pro srovnávání internetových obchodů nebyla jen o tom nalákat zákazníky na lepší servis než je ten konkurenční. Místo toho Google jakožto vyhledávač zneužil svou dominanci zvýrazňováním vlastní služby a znevýhodňováním služeb jejich rivalů.“

45x větší užívanost nákupů

Tvrzení eurokomisařky potvrzují i další čísla, která Evropská komise uvedla v dnešní tiskové zprávě. Od té doby, co jsou Nákupy Google promovány výše uvedeným způsobem narostla jejich využívanost o desítky procent v několika zemích EU, například jen ve Velké Británii mělo jít o pětačtyricetinásobný nárůst. Zajímavostí je, že v rámci vyšetřování byl dále zadržen i vzorek přibližně 1,7 miliardy výsledků vyhledávání, které podle Evropské komise dokazují její tvrzení.

eu

Eurokomisařka Margrethe Vestager

Google má nyní 90 dnů na to, aby zanechal tohoto jednání, respektive přestavěl kód svého vyhledávače, jinak může být vystaven dalším pokutám ve výši 5 % denního obratu jeho mateřského holdingu Alphabet.

EU Google vyšetřuje i v jiných případech

Případ Nákupů však není jediným, ve kterém se Google dostává do křížku s Evropskou unií. Ta totiž firmu, která vznikla téměř před dvaceti lety pod vedením Larryho Page a Sergeje Brina, vyšetřuje ještě v kauzách operačního systému Android a reklamní platformy AdSense. V prvním případě se podle ČT Evropská komise obává, že Google omezuje mnohé na mobilních platformách aplikace a služby, tím že si drží dominanci v oblasti internetového vyhledávání.

google (1)

I v případě AdSense se pak jedná o podobnou záležitost – komise se domnívá, že Google omezil možnost volby tím, že stránkám třetích stran znemožnil v rámci své služby inzerci svých konkurentů.

Magazín The Verge dále dodává. že to není poprvé co Evropská unie zakročila proti americkým firmám. Sama eurokomisařka Vestagerová ostatně čelila kritice i v případu, kdy Apple musel vrátit Irsku 13 miliard dolarů na daních. Nicméně, Evropská unie odmítá, že by byla na USA zaměřená a namítá, že pouze 15% všech jejich vyšetřování založených na antitrustových zákonech za posledních sedm let, bylo vedeno proti americkým subjektům.

 

Foto: Google, Radikale Venstre / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym