Těžaři kryptoměn vykupují ve velkém grafické karty, problémy mají i české eshopy

Jiří SvobodaJiří Svoboda

dollar2
0Zobrazit komentáře

Kryptoměnový fenomén, který se přehoupl i do letošního roku, má na svědomí poměrně kuriózní problém. Po světě se totiž rozmohl nejen obchod s těmito virtuálními komoditami, ale také jejich těžba. To, jak známo, si vyžaduje investici do vysoce výkonných počítačů, které potřebují kromě velkého množství elektřiny například také výkonné grafické karty.

A právě dvě největší značky grafických karet NVIDIA a AMD, mají v těchto dnech vrásky na čele kvůli hromadným nákupům těžařů. Těžební stanice obsahují často desítky těch primárně nejvýkonnějších grafických karet a jelikož celé odvětví nebylo na kryptoměny připraveno, dochází k jejich nedostatku na trhu a rapidnímu zvyšování cen.

btc

Přečtěte si takéNejvětší skandinávská banka Nordea zakázala všem svým zaměstnancům investovat do kryptoměnNejvětší skandinávská banka Nordea zakázala všem svým zaměstnancům investovat do kryptoměn

Problém se přibližně od prosince týká především amerických retailerů, v posledních dnech však přichází podobné zprávy z celého světa. Sociální sítě plní obrázky prázdných regálů a jak reportuje server ARS Technica, vyprodány mají v USA například populární řetězce Best Buy či Central Computers, které hlásí nulové zásoby nejkvalitnějších karet jako GTX 1080 nebo Radeon Vega 56 a 64.

mining

Těžební sety mohou mít jednotky až desítky nejvýkonnějších karet

Ani české eshopy Alza.cz a CZC.cz neunikly potížím. První zmiňovaný zavedl před časem celou sekci věnovanou těžbě kryptoměn, nicméně aktuálně má 25 nejdražších karet nedostupných. Řady GTX 1080 a 1070 pak nemá v nabídce vůbec, dostupné však jsou některé karty z řady GTX 1060. Mluvčí Alza.cz Patricie Šedivá náš dotaz ohledně možného problému okomentovala slovy:

„Zájem o grafické karty stoupl raketově – v červnu, s největším nárůstem hodnoty bitcoinu, se zvedl meziročně dokonce až o 700 %.“ a dodává, že Alza.cz pociťuje i větší zájem o nákup již hotových sestav.

Alza.cz_Výdej-2-e1481983222666

CZC.cz má beznadějně vyprodané takřka všechny grafické karty v nabídce. Obchodu se týká také navýšení cen některých produktů. „Ceny upravujeme podle aktuální situace na trhu, ale stále se snažíme udržet pro zákazníky zajímavou cenu a sledujeme i možné příležitosti pro nákup zboží v zahraničí,“ prozradila Lucie Vinická z CZC.cz a odkázala, že s většími objednávkami se zákazníci mohou obrátit na B2B oddělení obchodu.

Vliv na situaci měly i Vánoce

Podobné zprávy přicházejí i z Jihoafrické republiky, přičemž jeden z tamních retailerů poodhalil pro server MyBroadBand zajímavý aspekt současné krize, který na něj mohl mít výrazný vliv. Bylo jím totiž samotné načasování: „Retaileři typicky od půlky prosince neobjednávají nové zboží, protože na čas během svátků zavírají. To znamená, že znovu nakupují až od poloviny ledna, kdy mohou dodávky trvat až osm týdnů“, řekl.  Jenže právě v prosinci došlo na největší kryptoměnový boom, a tudíž i na největší poptávku grafických karet.

GeForce_GTX_1080_3QtrFrontLeft

GeForce GTX 1080

„Hráči jsou na prvním místě“

Jedna z dvou hlavních značek v odvětví, NVIDIA, se v úterý k problému vyjádřila otevřeně a jasně deklarovala, že hráči, tedy obvyklí odběratelé nejvýkonnějších grafických karet, jsou pro ni na prvním místě. Retailery se tak snaží přesvědčit, aby zaujmuly stejný postoj. PR manažer pro NVIDIA Německo Boris Böhles řekl serveru ComputerBase:

„Všechny aktivity okolo produktů GeForce jsou pro běžného zákazníka. Doporučujeme tak našim partnerům udělat změny takovým způsobem, aby byly potřeby hráčů naplněny i v současných podmínkách.“

Foto: NVIDIA, CryptoCurrency360, Alza.cz

Diskuze (0)

Novinka

Anonym