NASA zveřejnila unikátní panorama z Marsu zachycené sondou Curiosity

Filip HouskaFilip Houska

2D472FD9-79CD-4C5B-A4DC-3668950DD3E6
0Zobrazit komentáře

Koncem roku 2011 poslal americký Národní úřad pro letectví a kosmonautiku (NASA) na povrch Marsu sondu Curiosity za účelem zkoumání a prověřování případných stop po životě. S celým tímto procesem, který již trvá přes pět let, se pojí i pořizování nejrůznějších fotografií, které ukazují Rudou planetu v neobvyklém podání.

NASA zveřejnila zajímavé video s panorama vyobrazující širokoúhlý pohled na krajinu Marsu, které zachytila právě Curiosity. Panorama složené ze 16 snímků ukazuje vedle pohoří 3,5 miliard let starého kráteru Gale nebo náznaku koryta, kterým mohla v minulosti proudit voda, také 18kilometrovou cestu, jež Curiosity během své mise zatím urazila.

kentico

Přečtěte si takéBrněnské Kentico loni navýšilo tržby na 473 milionů Kč. Zisk překročil 85 milionůBrněnské Kentico loni navýšilo tržby na 473 milionů Kč. Zisk překročil 85 milionů

Na celém dvouminutovém videu, jež je doplněné o komentář vědce z projektu Mars Science Laboratory Ashwina Vasavady, je patrně nejzajímavější ono barevně upravené nebe a okolí, které má reflektovat světelné podmínky na Zemi.

Nyní je otázkou, zdali podobné záběry uvidí někdy v dohledné budoucnosti naživo i člověk. Velké plány s „osídlením“ Marsu má nejen technologický mág Elon Musk a jeho vesmírný startup SpaceX, ale také například letecký gigant Boeing, jehož raketa by na Rudou planetu měla dorazit ještě před tou Muskovou.

Foto: NASA Jet Propulsion Laboratory (reprofoto, YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym