Dům za 4 tisíce dolarů vytištěný na 3D tiskárně má pomoci s bydlením lidem ve finanční tísni

Nela VítováNela Vítová

3Dhouse
0Zobrazit komentáře

Americká nezisková organizace New Story poskytující obydlí lidem ve finanční tísni a polygrafická společnost ICON se rozhodly pro spolupráci a přišly s technologií, která má pomoci k řešení celosvětové chudoby. Východiskem by měl být dům vytištěný na 3D tiskárně za necelý den s výrobní cenou okolo 4 tisíc dolarů. Ochránci však tvrdí, že řešení nemusí být tak jednoduché, jak se může na první pohled zdát.

Ačkoliv společnost ICON už několik domů tohoto typu dříve představila, tvrdí, že tento projekt má prozatím největší budoucnost. Dům by měl mít zhruba 20 metrů čtverečních a společnost New Story by jeho projekt chtěla zatím vyzkoušet především ve venkovských částech střední Ameriky. Díky jednoduchosti výroby však není jasné, zda by opravdu mohl být řešením ke snížení chudoby například i ve velkých amerických městech.

emant

Přečtěte si takéČeská vývojářská firma eMan kupuje za desítky milionů korun zpět svůj 60% podíl od JablotronuČeská vývojářská firma eMan kupuje za desítky milionů korun zpět svůj 60% podíl od Jablotronu

Dle amerického Ministerstva bydlení a městského rozvoje byl v roce 2017 počet lidí, kteří se potýkají s určitou mírou chudoby, ve Spojených státech okolo 550 tisíc. Celá polovina se nachází v 5 státech, z toho 25 % pouze v Kalifornii. Technologie využitá na výrobu domu však není novinkou. Loni společnost se sídlem v San Franciscu, Apis Cor, dokázala vytisknout dům mnohem větších rozměrů za 24 hodin s použitím prakticky identických materiálů, a to za 10 tisíc dolarů.

icon

V té době se také pyšnila první 3D tiskárnou na světě, kterou je možné přemístit. Zakladatel společnosti ICON Jason Ballard sám tvrdí, že úroveň domu by měla převyšovat standard díky speciálním materiálům a pokročilým systémům. Jedním z prvních, kdo přišel s nápadem na tento typ domu, byl prosefor Behrokh Khoshnevis z technické fakulty školy USC Viterbi. V roce 2012 během TedTalks prezentoval myšlenku postavit celé sousedství pouze s pomocí 3D tiskárny.

Ne vše je tak jednoduché, jak se může zdát

Existuje však několik technických problémů, které tuto myšlenku popírají. Dle výzkumu MIT je představa, že tiskárny budou spolehlivě tisknout jeden dům za druhým přehnaná. To dokazuje také fakt, že ačkoliv snaha trvá již 6 let, každá 3D tiskárna zatím vždy vykázala technické problémy.

Podle spoluzakladatele neziskové společnosti Solutions for Change, Chrise Megisona, je ovšem samotná myšlenka poskytnutí domova těmto lidem s cílem zajistit jim návrat do společenského života velmi slibná.

„Myslím, že myšlenka něčeho takového je velmi inovativní. Být investorem je ale samozřejmě občas složité, jakmile přijde na zákony. Kdykoliv někdo přišel s alternativou v oblasti bydlení, zákony měst takovou myšlenku smetly ze stolu.“

„To, co je na domech z 3D tiskárny tak skvělé je, že nevytváříme dočasné řešení. Z oblastí, které nyní vyžadují dočasné východisko, jsme schopni vybudovat obce, které vydrží generace,“ dodává Brett Hagler, CEO New Story.

Foto: ICON

Diskuze (0)

Novinka

Anonym