Apple má blokovat důležité aktualizace šifrované komunikační aplikace Telegram, patrně kvůli ruskému banu

Filip HouskaFilip Houska

durov
0Zobrazit komentáře

Telegram čelí poměrně závažné situaci, která výrazně ohrožuje jeho celkový byznys. Oblíbené komunikační platformě, jejíž klíčovou vlastností je šifrování veškerých zpráv mezi uživateli, totiž Apple celosvětově blokuje přístup k důležitým mobilním aktualizacím, bez kterých by samozřejmě v budoucnu Telegram nemohl plnohodnotně fungovat.

Jak píše samotný Pavel Durov, který Telegram spolu se svým bratrem Nikolaiem v roce 2013 založil a nyní mu šéfuje, celý problém vychází ze zákazu Telegramu na území Ruska z dubna letošního roku. Tehdy ruské úřady nařídily Applu, aby z App Store stáhl aplikaci jako takovou, což současně znamenalo i plošný ban po celém Rusku. Důvodem mělo být neposkytnutí klíčů k rozšifrování zpráv vztahujícím se k petrohradskému bombovému atentátu v roce 2016. Podle úřadů totiž měli teroristé využívat ke komunikaci právě Telegram.

I když se tato situace pojila pouze s Ruskem, od stejné doby má Apple částečně blokovat Telegram po celém světě. Konkrétně se má jednat o nemožnost aktualizovat aplikaci o důležité prvky, zejména aktuální nařízení GDPR pro uživatele z Evropské unie, které ostatně dělá potíže řadě firmám. S příchodem nové verze operačního systému iOS 11.4 navíc uživatelé nemohou používat vybrané funkce jako například samolepky.

telegram

Durov však ve svém příspěvku ujišťuje, že na vyřešení tohoto problému usilovně pracují. Co se týče Applu, ten se zatím k této skutečnosti nijak nevyjádřil.

Paradoxní postoj ze strany Applu

Zatím nejsou známy přesné důvody, proč Apple takto proti Telegramu postupujeme, nicméně se tyto kroky jeví jako poměrně dost paradoxní. Apple je totiž znám jako společnost, která na šifrování zpráv mezi uživateli klade zvýšený důraz, což dokazuje i situace z roku 2016, kdy po ní chtěly americké úřady prolomit iPhone teroristy Syeda Farooka, který v prosinci 2015 v kalifornském San Bernardinu zabil 14 lidí. Applu se tento zásah zdál jako nebezpečný a precedentní, a proto jakékoliv vytvoření „zadních vrátek“ odmítl vytvořit.

Foto: TechCrunch (reprofoto, YouTube)

Diskuze (0)

Novinka

Anonym