Slack kupuje konkurenční aplikaci HipChat od tvůrce nástroje Trello. Ten ve Slacku získá podíl

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

slack-london-office

Foto: Slack

Kancelář Slacku v Londýně

0Zobrazit komentáře

Začala sice o tři roky později, ale nakonec suverénně vítězí. Firemní komunikační platforma Slack potvrdila svou pozici jedničky na trhu, když oznámila, že kupuje konkurenční službu HipChat, s níž kdysi soupeřila. Atlassian, který dosud HipChat vyvíjel, zároveň provedl strategickou investici do Slacku, jenž bude v následujících měsících čelit ofenzívě Microsoftu.

V počtu uživatelů začal Slack předbíhat HipChat už v roce 2014, rok po svém startu. Dnes populární kolaborativní nástroj používá půl milionu firem. Atlassian tak za nezveřejněnou částku, kterou má platit postupně v následujících třech letech, odprodává Slacku své služby HipChat a Stride, protože už nechtěl být na trhu firemních komunikátorů v roli trojky.

Novou službou Stride se sice ještě Atlassian loni na podzim snažil původní HipChat vylepšit a více se funkčně přiblížit právě Slacku, ale nebylo to nic platné. Dvojkou na trhu je aktuálně Microsoft se svou službou Teams a Atlassian naznal, že bude lepší, když se proti velkému soupeři spojí; sám se pak chce soustředit na vývoj svých dalších produktů, mezi kterými jsou Jira či Trello, jenž Attlasian koupil v loňském roce za 425 milionů dolarů.

stewart-butterfield-slack

Stewart Butterfield, spoluzakladatel a CEO Slacku

Investice Atlassianu do Slacku je podle magazínu Bloomberg, jak mu prozradil šéf Slacku Stewart Butterfield, malá, ale i tak strategicky důležitá. Akvizice HipChatu a Stride přinese Slacku více uživatelů, z nichž bude většina platících. Atlassian své dvě komunikační platformy definitivně uzavře k 15. únoru 2019.

Pro následný boj s Microsoftem, který se snaží dostat Teams mezi svých 135 milionů předplatitelů Office 365, je to podle Butterfielda dobrá pozice, protože lidé nebudou mít na výběr z tolika nástrojů. Ve skutečnosti zbyly relevantní již jen dva: Slack a Microsoft Teams. Gigant z Redmondu navíc začal tento měsíc nabízet také bezplatnou verzi Teams, aby nalákal i další firemní zákazníky.

O2-building1

Přečtěte si takéO2 v prvním pololetí vyrostl zisk na 2,8 miliardy korun. Pomohly exkluzivní sportovní přenosyO2 v prvním pololetí vyrostl zisk na 2,8 miliardy korun. Pomohly exkluzivní sportovní přenosy

Slack aktuálně využívá 500 tisíc firem a denně celkem 8 milionů uživatelů. Microsoft Teams naopak pomáhá ve 200 tisících společnostech. Šéf Slacku očekává, že většina uživatelů HipChatu a Stride přejde právě na jeho platformu, byť k tomu nebudou nuceni. V podílu na trhu by to mohlo Slacku přidat jednotky procent.

slack-apps

Slack

Je nicméně možné, že v budoucnu se objeví na trhu ještě další hráč. Facebook již dva roky vyvíjí svou službu pro firemní komunikaci Workplace a nákupem Redkixu, o němž informoval magazín Recode, potvrdil, že ji chce i nadále rozvíjet, byť se zatím tolik neujala. Redkix je startup kombinující e-mail, zprávy a kalendář v jedné aplikaci, což by mělo celý Workplace vylepšit.

Budoucnost tedy ještě může být zajímavá, nicméně na nejnovější změnu, prodej HipChatu, zareagoval trh pozitivně. Akcie Atlassianu vzrostly po oznámení o více než 15 procent. Slack prozatím veřejně obchodovatelný není, nicméně se očekává, že i on se na své IPO pomalu připravuje.

hipchat-app

HipChat prohrál a po akvizici Slackem skončí

Foto: Slack

Diskuze (0)

Novinka

Anonym