Twitter bojuje proti fake news mazáním falešných účtů. Během uplynulých 2 měsíců jich zrušil přes 70 milionů

Nela VítováNela Vítová

dorsey

CEO Twitteru, Jack Dorsey

0Zobrazit komentáře

Vzhledem k velkému množství dezinformací a fake news, kterých v prostředí internetu a sociálních sítí stále přibývá, se Twitter rozhodl zakročit radikálním mazáním podvodných účtů. Během května a června letošního roku jich smazal více než 70 milionů a v tom také nadále pokračuje. Někteří odborníci však tvrdí, že tyto kroky by mohly ohrozit budoucí růst aktivních uživatelů.

Informační sociální síť v čele se svým CEO Jackem Dorseym (na fotce nahoře) v poslední době prudce zasáhla v boji proti velkému nárůstu falešných účtů, a tím spojenému šíření fake news. Tvůrci potvrdili, že jedním z hlavních spouštěčů byly události loňského října, kdy začaly kolovat informace o ovlivnění amerických prezidentských voleb z roku 2016 využitím falešných účtů ze strany Ruska. Podle všeho se jednalo o společnost z Petrohradu, která dokázala využít americké technologické platformy k oklamání voličů a ovlivnění voleb amerického prezidenta, události, která hýbe celým světem.

praha1

Přečtěte si takéNovela zákona chce zavést 5% poplatek ze sdíleného ubytování. Praha může získat 120 milionů ročněNovela zákona chce zavést 5% poplatek ze sdíleného ubytování. Praha může získat 120 milionů ročně

Twitter zdvojnásobil třídění profilů již loni na podzim. V posledních měsících však proces ještě urychlil a za poslední měsíc došlo ke zrušení hruba jednoho milionu podezřelých účtů. Spousta odborníků se domnívá, že Twitter na druhé straně riskuje ztrátu svých uživatelů či nárůst těch potenciálních.

twitter

Víceprezidentka Twitteru pro důvěru a bezpečnost Del Harvey, tento týden sdělila, že společnost chce chránit bezpečí svých uživatelů, ale i celého světa. Kromě toho také ubezpečila veřejnost, že Twitter stále pracuje na zlepšení svých způsobů ochrany dat a využívá dostupné zdroje k zastavení dalšího šíření fake news a podvodných uživatelů, kteří funkcí Twitteru využívají.

„Největší posun naší společnosti je v tom, jak nahlížíme na samotnou svobodu slova versus svobodu, která ovlivní vyjádření někoho jiného. Pokud se lidé necítí v bezpečí, svoboda slova velkou váhu nemá,“ říká Harvey.

Mazání profilů prozatím nesnižuje počet aktivních uživatelů

Kromě toho také tvrdí, že tvrdý zásah prozatím neměl velký vliv na počet aktivních uživatelů, kterých bylo na konci první čtvrtiny roku 336 milionů. Velké množství smazaných profilů totiž „netweetovala“ velmi pravidelně, zato pouze nárazově. Rušení účtů prozatím podle Twitteru splňuje svůj účel a pomáhá k lepší ochraně uživatelů před manipulací a zneužitím.

Reální uživatelé se schnopností reagovat na reklamní příspěvky jsou pro Twitter nejdůležitější, protože jsou jednak hlavním zdrojem příjmů společnosti, ale také jí dělají dobré jméno. Nezávislí odborníci a někteří investoři dlouhou dobu společnost kritizovali za to, že nezakročila v boji proti dezinformacím již dříve. Ačkoliv totiž některé z těchto profilů nejsou aktivní vůbec, jiní díky automatizovaným softwarům tweetují stokrát denně, a proto by nemělo být těžké je detekovat.

twitter

Data sledovaná Washington Post ukazují stálý nárůst mazání profilů, ale také špiček v jednotlivých dnech. Znatelný výkyv zaznamenal například v polovině května, kdy Twitter smazal více než 13 milionů profilů za pouhý jeden týden.

Harvey říká, že společnost plánuje pokračovat v zákrocích tímto tempem. „Musíme se soustředit na nejnovější způsoby šíření dezinformací a měnit naše strategie, abychom je byli schopní zastavit. Rozhodně neplánujeme v blízké době polevit.“

foto: jdlasica/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym