Brněnské VUT vytvořilo robota, který bez lidské pomoci zmapuje krajinu zamořenou radiací

Jiří SvobodaJiří Svoboda

vut1
0Zobrazit komentáře

Vysoké učení technické v Brně během svého působení neúnavně dokazuje své velké ambice a i v době mimo akademický rok si připsalo další úspěch. Ve spolupráci s vojáky a hasiči poprvé otestovalo robotický systém ATEROS, který vyvíjí tým vědců okolo Luďka Žaluda. Ten má fungovat zejména v oblasti lokalizace radioaktivního materiálu v terénu a jak dron, tak pozemní robot se pohybují a fungují autonomně, to znamená bez ovládání člověkem.

Během teroristického útoku došlo ke krádeži radioaktivního materiálu a přestože se pachatele podařilo zadržet, do okolí unikla radiace. Přesně s tímto scénářem pracoval experiment brněnských odborníků na kybernetiku, při kterém byl ATEROS poprvé otestován. Na místo nejprve vyrazil dron a nad oblastí udělal dva průlety. Během prvního vytvořil 3D mapu oblasti, aby při druhém průletu mohl vždy letět maximálně zhruba 15 metrů nad zemí.

Výstupem z druhého průletu již pak byla barevná mapa, která vyznačí přibližná místa výskytu radiace. Na takto vytipované oblasti pak vyrazí pozemní robot, který již s přesností na centimetry určí místo s výskytem radiace.

Díky tomu, že komunikuje s dronem a vzájemně si předávají data, se robot zároveň dokáže oblastí pohybovat bez lidského zásahu a dokáže se vyhýbat i překážkám, které se v praxi mohou v místě nehody vyskytnout. Tým Luďka Žaluda tak začíná postupně opouštět od ručně ovládaných robotů, kdy musí být operátor poblíž místa – ostatně za tento systém získali vědci loni ocenění i na mezinárodním veletrhu AMPER.

aibotop

Přečtěte si takéRobotické štěně Sony Aibo se nově umí díky umělé inteligenci učit novým věcem, skákat či štěkatRobotické štěně Sony Aibo se nově umí díky umělé inteligenci učit novým věcem, skákat či štěkat

„Při tomto konkrétním experimentu jsme připravili hned dvě situace: prohledání přímo místa havárie a rovněž nedaleké lokality s tzv. plošnou kontaminací, kde například radioaktivní látka vytekla,“ doplnil profesor Luděk Žalud ke cvičení, které proběhlo koncem srpna v blízkosti areálu Pod Palackého vrchem. Tým vědců dále uvedl, že do budoucna by se chtěl zaměřit na zrychlení celého procesu, který v současnosti trvá několik hodin.

Roboty z VUT již používají armáda a hasiči

Některé záchranářské roboty od týmu českého inženýra už česká armáda používá, přičemž podobný autonomní systém, na kterém aktuálně funguje ATEROS, by měl být na trhu dostupný do pěti let. Další zařízení podobného rázu používají hasiči a záchranáři, kterým je možné ho přizpůsobit vždy na míru. Například mladoboleslavští hasiči nedávno získali přístroj, díky němuž mohou snadno prozkoumat místo havárie automobilu.

vut2

Pražská ČVUT nezaostává

Ani největší konkurent VUT na akademickém poli, pražské České vysoké učení technické, však ve tvorbě vlastních technologických vychytávek nezaostává. Jeho studenti například vyhráli soutěž Microsoftu, kde se prezentovali s inovativním glukometrem. Společně s Univerzitou Karlovou také spolupracovalo ČVUT na softwaru, který dokáže porazit profesionální hráče v pokeru.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym