Google vytvořil umělou inteligenci, která pomáhá s léčbou očních chorob

Nela VítováNela Vítová

deepmind
0Zobrazit komentáře

Aniž bychom si to plně uvědomovali, umělá inteligence se pomalu stává součástí každodenního života nás všech. Především lékařství je jedním z odvětví, kde se začíná hojně využívat z důvodu větší přesnosti, a tím i zajištění kvalitnější péče o pacienty. Britský startup DeepMind, spadající pod Google, respektive jeho mateřskou firmu Alphabet, vyvinul umělou inteligenci se schopností diagnostikovat oční choroby na základě čtení z 3D skenů a následného doporučení vhodné léčby.

Dlouhodobá spolupráce společnosti s oftalmologickým ústavem University College London a britskou nemocnicí Moorfields, specializující se na onemocnění očí, nyní začíná ukazovat slibné výsledky. Detaily výzkumu zveřejnil v týdnu magazín Nature Medicine a také přímo DeepMind na svém blogu, kde je nová technologie rozebrána do detailu.

Tento případ není prvním, kdy umělá inteligence společnosti DeepMind fungující na bázi neuronové sítě zažívá úspěch. V roce 2016 totiž porazila pětkrát za sebou nejlepšího hráče v deskové hře Go a ukázala tak, že k vítězství již nepotřebuje pomoc samotného člověka.

DeepMind

Výsledky výzkumu ukazují, že umělá inteligence naprogramovaná tak, aby uměla ze skenů sítnice analyzovat znaky očních chorob, by mohla být dokonce přesnější, než poznatky samotných specializovaných lékařů. Podobný způsob je již nyní užíván například k diagnóze kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny prsu či nemocí ledvin.

Umělá inteligence, kterou vyvíjíme, je nastavena tak, aby upřednostňovala pacienty, kteří musí být urgentně vyšetřeni, aby byla co nejdříve zahájena léčba. Největší šance na záchranu zraku pacientů je v případech, kdy rozpoznáme nemoc v zárodku a začneme ji léčit co nejdříve. Během dalšího výzkumu se budeme snažit docílit větší důslednosti a nadále zlepšovat úsilí o dosažení co nejlepší kvality péče o pacienty,“ dodává jeden z vědců University College London, Dr. Pearse Keane.

foto

Přečtěte si takéČeský startup ShipMonk se umístil na 29. místě z pěti tisíc nejrychleji rostoucích firem v USAČeský startup ShipMonk se umístil na 29. místě z pěti tisíc nejrychleji rostoucích firem v USA

Systém umělé inteligence však není nastaven tak, aby pouze „vysypal“ nápady na stanovení diagnózy. Výhodou je fakt, že dokáže doktorům podat opravdové vysvětlení daného rozhodnutí i procentuální spolehlivost léčby. Diagnóza očních chorob je v mnoha případech velice zdlouhavým procesem, a proto se často stává, že je léčba zahájena příliš pozdě. Nová technologie umí chorobu naopak rozpoznat během pouhých několika sekund, proto by měla expertům znatelně pomoci celý proces urychlit, a tím předejít trvalým následkům vážně nemocných pacientů.

deepmind-m

Ačkoliv technologie zatím zažívá v oblasti lékařství velký úspěch, umělá inteligence stále ještě nemůže být použita v praxi. Nejprve musí totiž projít klinickým testováním a získat potřebná povolení. Pokud se to však podaří, nemocnice Moorfields bude moci začít využívat technologii zdarma ve všech svých třiceti nemocnicích i klinikách po celém Spojeném království na počáteční určenou dobu pěti let.

Foto: Reprofoto / YouTube

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym