Lékárny Pilulka.cz za první pololetí utržily přes 800 milionů korun. Letos mají překonat 2 miliardy

pilulkakasa
0Zobrazit komentáře

Jedna z nejrychleji rostoucích sítí lékáren v Česku a na Slovensku, Pilulka.cz, kombinuje kamenné lékárny a online prodej, který ji dohromady v prvním pololetí letošního roku dostal na obrat přesahující 800 milionů korun, což představuje zhruba 60% růst oproti loňsku. Za celý loňský rok Pilulka utržila 1,5 miliardy korun se ziskem 12 milionů.

Letos by se firma měla v tržbách přehoupnout přes dvě miliardy korun. Největší podíl na nich má dle zakladatele Martina Kasy především online prodej. V rámci e-shopu ostatně firma plánuje v dohledné době také spuštění prodeje léků na předpis. Pilulka provozuje aktuálně celkem 90 lékáren, pod kterými jsou jak partnerské, tak několik vlastních provozoven s bezmála 300 zaměstnanci. Druhé pololetí tak bude pro Pilulku hlavně ve znamení expanze, při které chce navíc spustit i nový web.

Martin Kasa pro CzechCrunch mimo jiné prozradil, že je Pilulka v posledních fázích příprav ke vstupu na trh v Rumunsku, kde má postupně začít fungovat ještě ve třetím čtvrtletí letošního roku. Rumunsko je pro online prodej léčiv zcela novým trhem, jelikož teprve v první polovině července se podařilo tamní vládě schválit prodej léčiv přes internet. Pilulka by tak měla být jedním z prvních hráčů, který na trh vstoupí.

pilulkaweb

„V Rumunsku jsme uzavřeli partnerství s jednou sítí lékáren, za kterou navíc stojí jeden z distributorů na rumunském trhu. My se budeme zaměřovat pouze na online prodej a budeme logicky spolupracovat se všemi distributory nezávisle na externích subjektech. V následujících měsících chceme přijít s možností kooperace kamenných lékáren s našimi online aktivitami. V Rumunsku je jiný trh lékáren, pro lepší představu je zde přes 7 500 lékáren na přibližně 16 milionů obyvatel. Což je výrazně více než v České republice,“ dodává Kasa pro CzechCrunch.

zuckerbergkongres

Přečtěte si takéEvropská unie chce začít pokutovat sociální sítě, pokud včas neodstraní teroristické příspěvkyEvropská unie chce začít pokutovat sociální sítě, pokud včas neodstraní teroristické příspěvky

Letos už navíc Pilulka žádný další start v zahraničí neplánuje, chce se zaměřit primárně na zmíněnou expanzi na již fungujících trzích. Její největší konkurence v podobě sítě lékáren Dr. Max má totiž již přes 430 poboček a za minulý rok vytvořila obrat ve výši 16,1 miliardy korun při 8,1% růstu.

Foto: Pilulka.cz

Diskuze (0)

Novinka

Anonym