Revolut loni zpětinásobil obrat na téměř 13 milionů liber. Letos má překročit 3 miliony uživatelů

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Nikolay-storonsky-revolut-crop

Foto: Revolut

Spoluzakladatel Revolutu Nikolay Storonsky

0Zobrazit komentáře

Na poli s finančními technologiemi se toho děje hodně, ale jedním z nejvýraznějších a nejrychleji rostoucích startupů je bezesporu britský Revolut. Moderní platební aplikace, která představuje jistou alternativu k běžným bankám, se blíží třem milionům uživatelů a jen během letošního roku má čtyřnásobně zvýšit svůj obrat. Ten v loňském roce činil 12,8 milionu liber (zhruba 368 milionů korun).

Na druhou stranu je třeba zmínit také druhou stránku věci. Revolut do svého globálního růstu a rozšiřování služeb masivně investuje, což se v loňském roce odrazilo také ve vysoké ztrátě. Jak vyplynulo z tento týden zveřejněné výroční zprávy, Revolut v roce 2017 prodělal 14,8 milionu liber. Výsledkem významných investic nicméně bylo celkové zpětinásobení obratu a ztrojnásobení uživatelské základny.

Zatímco na začátku roku 2017 používalo Revolut jen 450 tisíc uživatelů, na konci roku už to bylo 1,3 milionu a britský jednorožec již nyní hlásí, že by měl do konce roku atakovat hranici 3 milionů zákazníků. V loňském roce zároveň Revolut dokázal zvýšit měsíční objem transakcí z původních 200 milionů na 1,5 miliardy dolarů.

revolut-metal1

Kovová karta Revolut Metal

Velká ztráta prozatím není pro startup Nikolaje Storonského a Vlada Yatsenka velkým problémem. Revolut se potřebuje co nejdříve dostat na další světové trhy a tím pádem neustále rozšiřuje svůj tým, což také stojí peníze. I proto ostatně v letošním roce nabral Revolut v novém investičním kole dalších 250 milionů dolarů, aby mohl v expanzi pokračovat.

hbogontbb

Přečtěte si takéVideotéka HBO GO v Česku zlevnila o více než třetinu. Nově stojí 129 korun měsíčněVideotéka HBO GO v Česku zlevnila o více než třetinu. Nově stojí 129 korun měsíčně

„Všechny naše produkty, které vydělávají peníze, jsme ve skutečnosti spustili právě během tohoto roku [2017]. V dubnu přišly Premium účty, v červnu Business účty a v prosinci obchodování s kryptoměnami. Proto jsem spokojený, že se nám v roce 2017 podařilo pětinásobně zvýšit obrat a ztrojnásobit počet uživatelů,“ uvedl k finančním výsledkům za loňský rok Storonsky.

Revolut se navíc rozhodně nezastavuje. V letošním roce otevírá průměrně 7 tisíc nových účtů denně a měsíční objem transakcí je už na 3 miliardách dolarů. Proto Storonsky očekává, že v letošním roce bude obrat růst čtyřnásobně a navíc by se měla vylepšit i celková finanční bilance firmy. Před měsícem totiž Revolut spustil kovovou kartu Metal, která stojí 300 korun měsíčně a je o ní zájem. Přes 20 tisíc uživatelů ji již používá a dalších 60 tisíc čeká na doručení. I to by mělo přinést další prostředky.

nikolay-storonsy-vlad-yatsenko-revolut

Foto: Revolut

Spoluzakladatelé Revolutu Vlad Jacenko a Nikolaj Storonskij

Do konce roku by se pak také měla spustit platforma pro obchodování s akciemi bez provizních poplatků, což bude pro Revolut představovat další zdroj příjmů. Vzhledem k narůstajícímu počtu uživatelů i nabízených služeb se tak fintech startup soustředí také na zákaznickou podporu. Do konce roku chce otevřít v nejmenovaném evropském městě zcela nové zákaznické centrum.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym