Se zařízením Peanut Sensor snadno zjistíte, jestli vaše jídlo obsahuje stopy ořechů

Filip HouskaFilip Houska

nimapeanutsensor_cc1
0Zobrazit komentáře

Alergie na ořechy patří mezi nejrozšířenější potravinové alergie, která má postihovat až 1 procento světové populace (odhadem okolo 76 milionů lidí). Vzhledem k tomu, že je přítomnost ořechů v široké škále potravin a jídel čím dál častější, není úplně snadné si výskyt důkladně hlídat. Například během rodinné návštěvy nebo u pochybných stánků, kde je dohledání seznamu alergenů téměř nadlidským úkolem.

Tento problém se snaží řešit sanfranciský startup Nima Labs pomocí chytrého nástoje Peanut Sensor, který – jak už název napovídá – přítomnost ořechů a dalších skořápkových plodů v potravinách a jídlech dokáže odhalovat. Celý princip spočívá ve vložení malého kousku pokrmu do speciální kapsle, která se následně vsune právě do onoho senzoru.

Peanut Sensor poté začne vloženou substanci skenovat a do pěti minut by měl vyhodnotit, zdali se v ní objevují stopy ořechů, či nikoliv. Vzhledem k tomu, že jde o zdravotní zařízení, jehož nepřesnost by mohla alergikovi značně ublížit, musí se opírat o ověřené studie, kterými Nima Labs disponuje. Podle nich má Peanut Sensor vykazovat až 99,2procentní přesnost v měření.

nimapeanutsensor_cc2

Peanut Sensor dokáže odhalit až 10 miliontin ořechového proteinu

Ač se takové číslo může zdát vysoké, stále chybí osm desetin ke 100procentním výsledkům. V praxi to tedy znamená, že z 1 000 testovaných jídel či potravin bude zhruba 8 případů, kdy Peanut Sensor výskyt ořechů nezjistí. I proto samotný spoluzakladatel a CEO Nima Labs Shireen Yates jasně deklaruje, že Peanut Sensor není nahradou EpiPenu a doporučuje jej mít stále při ruce.

nimapeanutsensor_cc3

Pokud potravina neobsahuje stopy ořechů, Peanut Sensor se „usměje“

V drtivé většině situací však má tento senzor, na kterém se podíleli i vědci z MIT, fungovat spolehlivě a díky svému moderně provedenému, trojúhelníkovému designu by si měl zájemce získat. Možným rozhodujícím faktorem před koupí bude nicméně cena.

Peanut Sensor totiž stojí 289 dolarů (včetně 12 testovacích kapslí), což je v přepočtu necelých 6 400 korun. A vzhledem k tomu, že by se každá kapsle měla po použití vyhodit, aby nedocházelo ke kontaminaci, je zapotřebí si dokupovat i jejich sadu o 12 kusech, která přichází na 72 dolarů (cca 1 600 korun). Prodej je zatím dostupný pouze v USA a Kanadě.

nimaglutensensor_cc1

Nima Labs nabízí i designově stejný nástroj pro detekci lepku, takzvaný Gluten Sensor

Foto: Nima Labs

Diskuze (0)

Novinka

Anonym