Amazon na okamžik předběhl Apple a Microsoft a stal se nejhodnotnější firmou světa

Šéf Amazonu Jeff Bezos

0Zobrazit komentáře

Není to tak dávno, co technologičtí giganti Apple a Amazon bojovali o první pozici na poli nejhodnotnějších firem světa, to ještě když měly obě společnosti tržní kapitalizaci přesahující jeden bilion dolarů. Aktuálně jsou sice hodnoty obou firem o řád níže, ale o to zajímavější je jejich souboj, protože se do něj připojil také Microsoft. Svoji dominanci si stále drží Apple, nicméně během včerejška ho na několik okamžiků přeskočil právě Amazon.

Stalo se tak v pondělí na americkém Wall Street během intradenního obchodování, kdy se vyšplhala hodnota Amazonu o 4,7 procenta na hranici 865 miliard dolarů. V těsném závěsu se pochopitelně stále držel Apple s 846,4 miliardami dolarů, stejně jako Microsoft s 844,9 miliardami. Po ukončení obchodního dne se strany opět obrátily a zatímco se Apple udržel na 846,4 miliardy, Amazon se propadl až na 827,1 miliardy dolarů.

Není to rozhodně poprvé, co byla pozice Applu jako jedničky ohrožena. V minulém týdnu ho na několik minut podobným způsobem překročil Microsoft, jak jsme informovali na sesterském magazínu AppleCrunch. Rozdíl mezi hodnotou jednotlivých firem činil přibližně 4 miliardy dolarů. Po necelé hodině se opět strany obrátily a Apple přeběhl Microsoft o zhruba 10 miliard na 830 miliard dolarů.

tim-cook-apple

Tim Cook, výkonný ředitel Applu

Přiblížit Applu se Microsoftu nepodařilo od roku 2010. Za poslední tři měsíce nicméně klesla tržní kapitalizace Applu o téměř 300 miliard dolarů, a to především kvůli nedůvěře akcionářů v budoucí prodeje iPhonů. I přes rostoucí zisk na jednom kusu totiž celkový počet prodaných kusů mírně klesá a Apple tak byl nucen dokonce na nějaký čas omezit výrobu. V souvislosti s prodanými kusy se zároveň gigant z Cupertina nechal slyšet, že nebude od příštích pravidelných čtvrtletních výsledků oznamovat přesný počet prodaných kusů za jednotlivá zařízení.

sheratonprague2

Přečtěte si takéHotelová síť Marriott čelí jednomu z největších útoků hackerů v historii. Unikla jí data 500 milionů hostůHotelová síť Marriott čelí jednomu z největších útoků hackerů v historii. Unikla jí data 500 milionů hostů

Amazon má nicméně na druhou stranu oproti svým „soupeřům“ v rukávu hned několik es. Zaměřit se chce na další trhy, rozvoj placené služby Prime, která nabízí dvoudenní dopravu zdarma či přístup k filmům a seriálům, stejně jako na výstavbu fyzických obchodů s názvem Amazon Go. Ty budou fungovat zcela bez lidských pracovníků za pokladnami, pro nákup pouze postačí skenovat jednotlivé potraviny na mobilu, poté zaplatit kartou, a jen odejít. Do roku 2021 jich chce mít Amazon přes tři tisíce.

amazon-go1

Nebojíme se aneb firmy v medvědím trhu

Trh je aktuálně v mírném poklesu a netýká se to rozhodně jen technologických gigantů. Korekce probíhá například i na kryptoměnových trzích, kdy se hodnota všech kryptoměn dohromady propadla během tří posledních měsíců z 237 na 129 miliard dolarů. S tím, že nejhodnotnější kryptoměna Bitcoin se propadla za tři měsíce z necelých 7 300 dolarů na hranici 4 tisíc.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym