Češi v Praze otevírají zábavní centrum Futurento, které kombinuje únikovku, laserové bludiště a VR

futurentot

Jste v roce 2088, ve kterém vyprahlá města sužuje apokalypsa a všudypřítomná anarchie, jež zapříčinila, že se již lidé mezi sebou nechovají důstojně a jediným jejich úkolem je přežít za každou cenu. Musíte naplno využít všechny své schopnosti, abyste mohli přežít a vybudovat novou kolonii. Ne, nevymýšlíme si tu scénář k sci-fi filmu nebo knize, ale popisujeme děj připravovaného zábavního centra Futurento.

Jen necelé dva měsíce dělí potenciální zájemce od oficiálního otevření netradiční hry, v níž hráči při jednom vstupu stráví až 180 minut času a budou se moci vedle složitých logických úkolů těšit na tradiční prvky únikové hry, laserového bludiště, adrenalinových překážek a také virtuální reality. V pražské pobočce, která má rozlohou přes 2 tisíce metrů čtverečních, se otevřou brány již 4. března, a proto jsme se na to, co se za nimi nachází, podívali blíže.

Za hernou stojí dvojčata Martin a Jan Danešovi se svým týmem. Ambicí bratrů bylo vytvořit něco, co v Česku prozatím nemá obdoby a co kombinuje jednotlivé prvky her, které mají hráči rádi, ale pro podobnou zábavu musí jít na několik míst a ztratit tím tak mnohem více času než tři hodiny ve Futurentu.

danesovit

Dvojčata Martin a Jan Danešovi stojící za projektem Futurento

Příprava celého projektu zabrala pouze několik měsíců, což je s ohledem na rozsáhlost neuvěřitelné. Součástí je vedle velkého prostoru v pražských Vysočanech také komplexní mobilní aplikace, kterou každý hráč dostane do ruky společně se speciálně naprogramovaným telefonem, který účastníky hrou provází. Futurento aktuálně mimo základních informací a vizuálů na svém webu neposkytuje žádné bližší informace, ale zvolilo vcelku netradiční postup.

Ještě před otevřením totiž zahájilo předprodej lístků do hry přes největší český slevový a zážitkový portál Slevomat, kde si vstup prozatím zakoupily stovky zákazníků. Oproti plánované ceně lze tak vstup pořídit se zhruba 30% slevou, což znamená v případě jednoho dětského vstupu nad 12 let částku 339 korun a pro dospělého nad 16 let 619 korun. Lze zakoupit také balíček čtyř dětských vstupů za 1 299 korun nebo čtyř dospělých za 2 299 korun.

Samotná hra Futurento bude k dispozici vedle češtiny také v anglickém nebo čínském jazyce, přičemž do každé hry musí nastoupit přesně čtyři hráči, kteří jsou pak rozděleni na čtyři frakce. Každá z nich se mírně liší svými schopnostmi, a proto musí hráči spolupracovat. Diplomaté nastavují nový řád vzděláním, Přírodní umí pěstovat potraviny a léčit, Stavitelé zase stavět budovy a Odvážní jsou vycvičeni pro boj a ochranu ostatních.

Víceméně si tak lze zkusit hru ze čtyř různých pohledů, což je pro Futurento zásadní výhoda – pokud totiž bude účastníky hra bavit, budou se vracet. Na konci každé hry je navíc k dispozici vyhodnocení, takže lze v příštích hrách překonávat sebe samotného či celý tým.

Najednou desítky hráčů

Celá herní aréna navíc pojme až desítky týmů, které mohou hrát současně. K minimalizaci možného kontaktu s ostatními a narušení hry se využívá zmíněný telefon, který slouží jako jistá navigace a průvodce v prostoru a také v případě problému, ukáže nejbližší únikový východ.

futurentofot

Únikové hry v Česku zažívají boom a podobná kombinace hned několika různých typů herních systémů může přilákat zcela nový segment hráčů. Zatímco pro virtuální realitu se nedávno v Praze otevřelo například Golem VR, Futurento jde jinou cestou. Většina herních zážitků tolik nepracuje s týmy a je zpravidla omezena na zhruba hodinu až hodinu a půl, přičemž se většinou jedná pouze o například únikovou hru, laser game nebo zážitek ve virtuální realitě, nikoliv kombinaci všech prvků do jednoho unikátního zážitku.

Více informací o Futurento lze zjistit na oficiálním webu. Předprodej lístků probíhá přes slevový portál Slevomat.

futurentox

Zábavní centrum Futurento uprostřed jedné z her

futurentobmw

Foto: Futurento