Čeští General Bytes jsou druhým největším výrobcem kryptoměnových bankomatů na světě

genbytes
0Zobrazit komentáře

Česká republika je co se týče kryptoměn jedním z nejzásadnějších míst na světě. Nejenže tu vznikl jeden z prvních takzvaných poolů pro těžbu kryptoměny Bitcoin vůbec, ale ve velkém se tu vyrábějí i kryptoměnové bankomaty, ve kterých lze stejně jako v bankomatech tradičních bank nakupovat i prodávat téměř okamžitě virtuální měnu.

Jedním z největších globálních hráčů je v tomto ohledu česká společnost General Bytes, která si podle dostupných údajů Coin ATM Radar drží druhou pozici v celosvětovém žebříčku. Po světě je umístěno zhruba 4 140 kryptoměnových bankomatů, ze kterých General Bytes vyrobilo celkem 1 258 kusů, jež jsou aktuálně v provozu. To představuje více než 30% podíl z celého trhu.

Před českou firmu se dostal pouze portorický konkurent Genesis Coin, který má 1 330 instalovaných bankomatech a drží tržní podíl přesahující 32 %. Rozdíl nicméně není markantní, což by mohlo pomoci české General Bytes brzy na pozici absolutní jedničky. Zajímavý je i fakt, že se za poslední rok počet běžících bankomatů víceméně zdvojnásobil – najít je lze běžně v průchodech metra, větších trafikách či nákupních centrech.

batm2

Největší počet kryptoměnových bankomatů je nicméně stále ve Spojených státech, kde jich je celkem 2 316. Česko má na globálním trhu podíl 1,6 procenta, což představuje 65 aktivních krypto bankomatů, ze kterých je 40 rozmístěno v Praze. General Bytes pak vyrábí hned několik verzí bankomatů, které se liší nejen vzhledem, ale především funkcemi a cenou.

Primárně se ovšem jedná o bitcoinový bankomat BATMTWO, který je kompaktní, má pouze miniaturní displej pro čtení dat, čtečku pro mobilní zařízení a samozřejmě slot pro platební karty. Jeho cena začíná podle kapacity bankovek a podle velikosti či příslušenství na ceně 3 249 dolarů, tedy zhruba 72 800 korun.

marie-havlickova-slevomat

Přečtěte si takéSlevomat má za sebou další rekordní rok. Loni na něm nakoupilo 800 tisíc lidí za více než 2 miliardy korunSlevomat má za sebou další rekordní rok. Loni na něm nakoupilo 800 tisíc lidí za více než 2 miliardy korun

Dražší a pokročilejší verze BATMTHREE (na titulní fotografii) nabízí velký 23palcový displej s grafickým rozhraním na bázi Androidu. Mimo jiné umí prodávat a tisknout kupony či věrnostní karty. Jeho cena začíná na 7 499 dolarech, respektive 168 tisících korun. Návratnost investice je dle General Bytes u menší verze zhruba půl roku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym