Francouzi inovují křídlový člun, který se vznáší nad vodou. Sází na elektřinu, luxus a sportovní design

Filip HouskaFilip Houska

seabubbles
0Zobrazit komentáře

Vedle rostoucího trendu elektrifikace vozidel a obecně většího zájmu veřejnosti o alternativní dopravu se dost často mluví také o inovovaných vodních plavidlech. Ať už jde například o chystané švýcarské jachty Solar Impact na solární pohon nebo moderní rodinnou loď, jež má k pohonu také využívat sluneční záření a vítr. V záplavě nejrůznějších startupů s tímto zaměřením se vyskytuje i francouzský projekt SeaBubbles, který má v plánu změnit pohled na vodní čluny.

Jeho klíčovým produktem je takzvané Bubble Taxi, respektive plavidlo fungující na bázi křídlového člunu. Stejně jako ostatní typy těchto ne příliš tradičních vodních prostředků i zástupce od SeaBubbles je založen na podvodních křídlech, které člun po dosažení určité rychlosti zvednou z hladiny a prakticky jej vznáší nad vodou. Francouzi nicméně tento mechanismus zajímavě inovují.

seabubbles-bubble-taxi-electric-hydrofoil-2

Kabina nabízí místo pro pilota a čtyři cestující

Do 4,5 metru dlouhého plavidla s futuristickým designem, který připomíná automobilové supersporty (nebo vozy z Pátého elementu), totiž implementovali systém Fly-By-Wire. Díky této technologii, využívané mimo jiné i v letectví, se Bubble Taxi dokáže nad hladinou sám vyvažovat. Konkrétně to řeší pomocí dvou výškových senzorů a gyroskopu, jež jsou implementovány přímo na lopatkách trojice křídel (dvě vzadu, jedno vepředu). Díky tomu může být plavidlo nejen stabilnější, ale hlavně bezpečnější.

O pohon se stará motor s výkonem 20 kW a Li-Ion baterií o kapacitě 21 kWh, která má vydržet přibližně dvě hodiny na jedno nabití (respektive 40 kilometrů). Se svým motorem má funkční prototyp Bubble Taxi vyvinout maximální rychlost okolo 28 kilometrů v hodině. V této rychlosti se plavidlo tvořené ze sklolaminátu již drží nad hladinou, kam se zvedne už po přesáhnutí rychlosti 13 kilometrů v hodině.

bubbletaxi

Bubble Taxi láká i na luxusní kožený interiér

Jakmile se ale Bubble Taxi dostane do běžného prodeje, kde by mělo stát okolo 200 tisíc dolarů (cca 4,6 milionu korun), SeaBubbles plánují jeho verze vylepšovat, a to jak po stránce výkonu, tak i po stránce odolnosti nebo rychlejšího nabíjení. Aktuálně je celý projekt ve fázi předobjednávek pouze pro vybrané „soukromé“ zájemce, zpravidla z Ruska, Nizozemska a Spojených států.

Cílem je šetrnější doprava

Ačkoliv se Bubble Taxi může na první pohled jevit jako zboží jen pro vyvolené, nemá tomu do budoucna tak být. SeaBubbles s ním chtějí nabídnout i běžným lidem dostupnější vodní dopravu (respektive obyvatelům měst či vesnic, okolo kterých jsou vodní plochy nebo řeky) a současně udělat z tohoto moderního křídlového člunu alternativu k normálním autům. Měla by být totiž jak pohodlnější, tak zejména šetrná vůči životnímu prostředí.

seabubbles-bubble-taxi-electric-hydrofoil-5

Nad vodou se Bubble Taxi vznáší až 40 centrimetrů

Foto: SeaBubbles

Diskuze (0)

Novinka

Anonym