Primark míří do Česka. Oblíbený oděvní řetězec má otevřít pobočku za rok na Václavském náměstí

Filip HouskaFilip Houska

primark1
0Zobrazit komentáře

Není tajemstvím, že se Češi velmi rádi oblékají. Jen přes módní e-shopy měli podle vyhledávače Glami.cz za loňský rok utratit okolo 24,5 miliardy korun, přičemž číslo je mnohem vyšší, pokud se připočítají i nákupy v kamenných obchodech. Problémem však je, že si čeští zákazníci zpravidla nevybírají kvalitní (a dražší) oblečení, nýbrž cenově dostupné a méně ověřené kusy, které nabízí oděvní řetězce jako H&M, New Yorker, C&A, Zara, potažmo Marks & Spencer nebo Lidl. Obdobný směr ostatně prosazuje i Primark.

Tento irský výrobce oděvů (a bytových doplňků) se díky svému levnému a širokému sortimentu stal velmi oblíbený především v evropských zemích, konkrétně v Německu nebo Rakousku, kam mnohdy za vidinou dobrého nákupu ročně míří desetitisíce Čechů. Primark totiž dosud není na tuzemském trhu otevřen a dlouho se spekuluje, kdy na něj Irové své oblečení oficiálně dostanou. A údajně by to měla být záležitost příštího roku.

flow-east

Květinový dům

Podle informací, na které se odvolávají Hospodářské noviny, se má první česká pobočka oděvní značky Primark otevřít na jaře roku 2020 v Praze. Konkrétně by mělo jít o prostory chystaného Květinového domu, jenž vyroste na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Pravdivosti této informace má nahrávat i fakt, že developer a majitel této stavby, společnost Flow East, má s Primarkem již finalizovat smlouvu na pronájem maloobchodních prostor.

„Primark je jeden z nejvýznamnějších globálních prodejců oblečení. Středoevropský trh je pro značku důležitý,“ říká Jan Kotrbáček, partner poradenské firmy Cushman & Wakefield, která se vstupem Primarku na český trh pomáhá. Bližší informace zatím nejsou vzhledem k mlčenlivosti k dispozici, nicméně se očekává, že se bude pražský Primark v devítipodlažním Květinovém domě rozkládat na několika patrech o velikosti tisíců metrů čtverečních.

vasecockyt

Přečtěte si takéČeský e-shop s kontaktními čočkami VašeČočky.cz loni utržil 700 milionů korun. Letos otevře vlastní optikyČeský e-shop s kontaktními čočkami VašeČočky.cz loni utržil 700 milionů korun. Letos otevře vlastní optiky

Velkou otázkou také je, jestli bude možné objednávat zboží z Primarku také online. Internetový způsob nakupování se totiž stává čím dál standardnější cestou k pořizování nových věcí a logicky by to dávalo smysl. Irská firma nicméně tuto možnost ze startu povolit nemá a stejně jako v jiných zemích bude i v Česku vše sázet na fyzické nakupování. To se v případě Primarku charakterizuje mnohdy až zběsilým házením množství kusů do hlubokých košíků, které se selektuje a skutečně vybírá až před samotným zaplacením u pokladny.

Obchod Primark v nizozemském Amsterdamu

Tento způsob očividně minimálně Čechům svědčí. Přesvědčit se o tom je možné zejména na drážďanské nebo vídeňské pobočce, na nichž se často stává, že je přítomných zákazníků více z Česka než z Německa, respektive Rakouska. Velké návaly, gradující až v chaotické a stresující zážitky, se tedy očekávají i v Praze, a to pravděpodobně už v květnu příštího roku, byť přesný termín otevření také není definitivně potvrzený. Více informací by mělo být zveřejněno v následujících měsících. V západní Evropě a Spojených státech má jinak Primark celkem 363 poboček. Nejrozšířenější je ve Velké Británii, Španělsku a Irsku.

Foto: DennisM2/Flickr; Tim Dennel/Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym