V Praze se otevřel největší prostor pro VR v Evropě. Etnetera do startupu Virtuplex investovala miliony korun

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

Virtuplex_11
0Zobrazit komentáře

Tuzemská skupina Etnetera Group se dlouhodobě pohybuje v oblasti moderních online a digitálních technologií a nejnovější počin z jejího portfolia to jen potvrzuje. Nový startup Virtuplex, který vznikl pod křídly Etnetery, nyní otevřel největší prostor pro virtuální realitu v Evropě, který se rozpíná na ploše 600 metrů čtverečních a využívá profesionální brýle pro VR od VRgineers. I ti patří do rodiny Etnetera.

Nová virtuální laboratoř Virtuplex se nachází mezi obřími sklady a halami u Horních Počernic, v těsné blízkosti dálnice D10 z Prahy na Mladou Boleslav, a jedná se o největší prostor pro profesionální využití virtuální reality v Evropě. Profesionální využití znamená, že je projekt určen zejména firmám, které tu mohou rozvíjet různorodé projekty. Najednou se na 600 metrech čtverečních může v libovolném virtuálním prostředí přirozeně pohybovat až pět uživatelů.

Firmy mohou ve Virtuplexu například navrhovat nové komerční či kancelářské prostory, prototypovat a prezentovat produkty všeho druhu od automobilů přes letadla až po tramvaje a také testovat, vzdělávat nebo školit své zaměstnance nebo klienty. Výhodou virtuálního prostředí obvykle je, že v něm lze rychle a méně nákladě iterovat, vylepšovat a měnit produkty nebo cokoliv, co se v něm zrovna nachází, a zároveň jde o novou zkušenost a technologii, která firmy stále více láká.

Virtuplex_12

„Virtuplex je svou rozlohou a vybavením v evropském kontextu naprosto unikátní. Profesionální VR brýle s rozlišením 5K, absolutní bezdrátová volnost pohybu díky PC v batohu a systém trackování pohybu v prostoru, umožňují si virtuální realitu prožít bez jakéhokoliv omezení a v reálné životní velikosti, nikoliv pouze staticky prohlédnout,“ popisuje Virtuplex jeho spoluzakladatel Martin Petrovický.

K dispozici budou mít klienti špičkové profesionální brýle XTAL 5K od českých VRgineers a nejde zdaleka o jedinou synergii, kterou v novém startupu Etnetera Group využívá. Do virtuálního prostoru totiž mohou firmy jak s vlastním obsahem, tak mohou taktéž využít kompletní servis, který jim Etnetera dokáže díky svým dalším firmám poskytnout. Na míru tak dokáže vyvinout konkrétní aplikace nebo virtuální řešení.

Úspora stovek tisíc korun

Vedle Martina Petrovického stojí za Virtuplexem také Pavel Novák, přičemž oba jsou dlouhodobí kolegové právě z Etnetera Group. Podle Nováka Virtuplex synergicky doplňuje další společnosti ve skupině k plnému naplnění potřeb klientů a úvodní investice ze strany Etnetera Group byla v řádech několika jednotek milionů korun. Jedním z prvních klientů nového Virtuplexu je Česká spořitelna, která ve virtuální realitě navrhovala nový koncept svých poboček.

Virtuplex_10

„Virtuální realitu využíváme pro design a implementaci zcela nového typu pobočky tzv. ‚Small economy‘. Zatímco dříve probíhalo finální ladění nových konceptů až po otevření pobočky v jejím reálném provozu a zabralo 10 až 12 měsíců, díky virtuální realitě a Virtuplexu jsme nový koncept vyladili za měsíc intenzivní práce,“ říká Antonín Kratochvíl, expert inovací tribu asistované kanály v České spořitelně

Kratochvíl očekává, že díky virtuálnímu prostředí se ušetří až 90 % nákladů na dodatečné interiérové a stavební úpravy, jež se v minulosti v případě České spořitelny pohybovaly v řádu stovek tisíc korun na každou pobočku. Návrhem poboček ale největší tuzemská banka nekončí. Virtuální realitu chce využít také pro trénink bankovních poradců právě v nových pobočkách a letos chce tímto způsobem proškolit zhruba 500 lidí. Strategickým partnerem projektu pro oblasti výzkumu je také agentura IPSOS.

virtuplex-etnetera-palicka-petrovicky-novak-bittner

Předseda představenstva Etnetera Group Martin Palička, spolumajitelé Virtuplexu Martin Petrovický a Pavel Novák a člen představentsva Etnetera Group Václav Bittner

Vedle zmíněného prostoru pro virtuální realitu se v komplexu Virtuplexu nachází také zázemí v podobě baru a posezení, plně vybavené zasedací místnosti a odpočinkové zóny s leteckými simulátory. Celkem jde o plochu o rozloze 900 metrů čtverečních.

Virtuplex_16

Knihovna ve virtuální realitě Virtuplexu

Virtuplex_14

Foto: Virtuplex

Ve Virtuplexu se nacházejí také třeba letecké simulátory

Diskuze (0)

Novinka

Anonym