Česká vývojářská firma Trigama loni utržila přes 60 milionů korun a expanduje do Lucemburska

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

martin-pacholet-trigama

Martin Pacholet

Na webových stránkách tuzemské vývojářské firmy Trigama nenajdete draka jen tak náhodou. Od roku 2013, kdy firma pod vedením generálního ředitele Zdeňka Bindera funguje, si dala za cíl pomáhat svým klientům s proměnou v inovativní a moderní firmy digitálního světa – popisuje to jako proměnu v digitálního draka. Již na pěti trzích tak Trigama nabízí své služby grafického designu, analýz použitelnosti, vývoje mobilních aplikací nebo e-learningu, aby svým klientům pomáhala inovovat, a nově svou misi rozšiřuje dál.

Pět zemí – Českou republiku, Slovensko, Lucembursko, Německo a Norsko – dosud Trigama obsluhovala ze svých dvou vývojářských poboček v Praze a Brně, ale vzhledem k rostoucímu počtu zakázek v zahraničí se rozhodla poprvé otevřít svou kancelář také mimo Česko. Na rozdíl od mnoha jiných tuzemských firem však nejde úplně o obvyklou destinaci. Trigama má od února novou pobočku v Lucembursku.

Právě z Lucemburska hodlá Trigama obsluhovat celý západoevropský region, do něhož by ráda se svými vývojářskými, IT i grafickými službami pronikla. V loňském ruce tuzemská firma utržila 61,5 milionu korun při čistém zisku 7,1 milionu korun a první zahraniční expanze má pomoci letošní čísla navýšit. Na pozici CEO do lucemburské pobočky nastupuje Martin Pacholet (na úvodní fotce), který v Trigamě dosud působil jako hlavní UX designér a bude mít působení firmy v západní Evropě na starost.

trigama

Lucembursko si tuzemští vývojáři a designéři pochopitelně nevybrali náhodou. Na tamním trhu dlouhodobě spolupracují s realitním portálem NoAgent, který řeší prodej či pronájem nemovitostí napřímo, tedy bez prostředníka v podobě realitky, a několika dalšími společnostmi, mezi kterými je i například Genista, jedna z největších lucemburských firem dodávající instalace a rekonstrukce různých rozvodů. Díky tomu má Trigama v Lucembursku dobré zázemí a vzhledem k tomu, že v jednání jsou další významnější aktivity v regionu, bylo otevření třetí pobočky po Praze a Brnu logickou volbou.

Unikátní trh otevírající bránu do půlky Evropy

„Lucembursko je zcela unikátní trh. Stačí, abyste se zúčastnili jedné schůzky, která postupně probíhá ve třech či čtyřech jazycích, a hned víte, že z relativně malého lucemburského trhu máte bránu do půlky Evropy,“ popisuje nový CEO Martin Pacholet, co všechno může pro českou firmu přinést malá země mezi Belgií, Německem a Francií. Zaměřit se chce navíc také na startupy, přičemž první vlaštovkou je v malém velkovévodství projekt SpaceTime, který vytváří 3D modely budov, a to postupně v průběhu jejich výstavby, čímž zajišťuje dokumentaci skutečného stavu budovy.

apple-tim-cook-keynote-top

Přečtěte si takéiPhone už není vše. Apple představil nové služby pro televizi, časopisy, hry i kreditní kartuiPhone už není vše. Apple představil nové služby pro televizi, časopisy, hry i kreditní kartu

V České republice vyvíjí Trigama produkty pro firmy jako Komerční banka, Raiffeisenbank, Mall Group, CCS, CzechTourism, Home Credit nebo ING a na poli startupů spolupracuje s Xmartonem, který vytváří řešení pro ovládání aut mobilem, nebo startujícím projektem inkasní agentury easycoll. Podobně úspěšné spolupráce chce Trigama navázat i v Lucembursku, kde je podle Pacholeta poptávka po IT službách rovněž vysoká.

trigamaref

Ostatně pro další úspěšný rozvoj budou čeští vývojáři potřebovat rozšířit i své vývojové kapacity v pražské a brněnské pobočce, kde se mimo zakázkového vývoje soustředí i na několik vlastních služeb či produktů. Mezi nimi jsou například systém pro řízení a správu mateřských škol Panda nebo nástroj Luna pro efektivní informování o stavu provozu IT služeb v rámci firmy. I s nimi plánuje Pacholet začít oslovovat západoevropské klienty.