Nizozemci budou vyrábět designový hausbót. Má solární panely, elektromotor a většinu paluby ze dřeva

Jiří SvobodaJiří Svoboda

naturecruiser-1
0Zobrazit komentáře

Lidstvo možná již v blízké budoucnosti nebude závislé převázně na bydlení s pevnou půdou pod nohama. Nizozemská architektonická firma +31Architects se spojila s německým výrobcem WSM Die Wohnschiff-Manufaktur ke společné výrobě několika modelů designových hausbótů, které jsou navíc vybaveny vlastním motorem. Jejich vlastníci by tak mohli mít doslova domov na vodě a přesouvat se s ním po řekách, kanálech nebo jezerech.

K dispozici by již brzy mohly být dva motorizované modely, zvané Naturecruiser a Waterloft. První zmiňovaný bude mít délku 15 metrů, nabídne dvě ložnice, větší společnou místnost, koupelnu, kuchyňský kout a menší terasu. Čtyřiadvacetimetrový Waterloft je specifický skoro dvojnásobnou velikostí interiéru, prostorným obývacím pokojem, dvěma ložnicemi a především dvěma terasami, včetně jedné střešní o celkové rozloze 60 metrů čtverečních.

Že se jedná o skutečně luxusní bydlení, dokazuje i široká nabídka dalšího příslušenství, které se i do omezeného prostoru může podle výrobců vejít. Nainstalovat tak lze i saunu, domácí kino, vířivku nebo krb. Větší konstrukce Waterflotu také umožňuje větší nosnost – když se pohybuje, může být na jeho palubě až 25 lidí, a když stojí, tak dokonce padesát. V případě patnáctimetrového Naturecruiseru činí tato čísla 8, respektive 16 osob, oba pak mohou cestovat maximální rychlostí 12 až 14 kilometrů v hodině.

naturecruiser-6

Autoři konceptu vidí hlavní benefit v možnosti plavit se po vodě a přitom nevyjít z vlastního obýváku. Jorrit Houwert z +31Architects pro magazín New Atlas uvedl, že cílem bylo vytvořit přírodně vypadající příbytek a zároveň splnit sen života na vodě. Krom toho jsou ale obě lodě designované tak, aby co nejméně zatěžovaly životní prostředí a jsou vybaveny solárními panely a certifikovaným systémem na recyklaci vody. Většina použitého materiálu je dřevo upravené do zaoblených křivek. Trup je hliníkový a pohon zajišťuje hybridní elektrický motor s tím, že do budoucna je v plánu i varianta, že by ho mohl pohánět vodík.

Přes dvacet milionů korun

Motorizovaný hausbót si však alespoň zatím budou moct dovolit jen movitější zákazníci. Cena Naturecruiseru začíná na 535 tisících eur (13,8 milionu korun), Warterloft lze pořídit minimálně za 899 tisíc eur (23,2 milionu korun). WSM Die Wohnschiff-Manufaktur uvádí, že první prototypy začne vyrábět v Německu a dokončí je ještě letos.

naturecruiser-3

+31Architects není entita, která by byla v tomto oboru nováčkem. V Amsterdamu nebo Hamburku se soustředí na budování klasických hausbótů, ale i kancelářských komplexů, které jsou kompletně postavené na vodě. Společně s dvěma motorizovanými modely představila firma i takzvanou Watervillu, nemotorizovaný hausbót v podobném designu a stejné délce jako Waterloft.

Vodní domovy se však nevyrábí jen v Evropě, boom zažívají také v zámoří. Důkazem je například plovoucí dům s názvem Arkup, který je dvojpodlažní, má třicet metrů na délku a ze střechy sbírá dešťovou vodu.

plus-31-architects-solar-powered-houseboat-naturecruiser-waterloft-designboom-3
plus-31-architects-solar-powered-houseboat-naturecruiser-waterloft-designboom-1
31architects

Jeden z dalších projektů +31Architects

Diskuze (0)

Novinka

Anonym