Startup UiPath s investicí od českého fondu Credo Ventures získá dalších 400 milionů dolarů

uipath_ceo

Foto: UiPath

Daniel Dines, zakladatel a CEO UiPath

0Zobrazit komentáře

V portfoliu českých venture kapitálových investorů nebo rovnou větších investičních fondů v Česku byste mnoho startupů s hodnotou přesahující miliardu dolarů hledali jen velmi těžko, ale i přesto se to některým povedlo. Jedním z takových příkladů může být pražský investiční fond Credo Ventures, za kterým stojí čtveřice Jan Habermann, Vladislav Jez, Andrej Kiska a Ondřej Bartoš.

Právě Credo Ventures byli již u startu původem rumunského startupu UiPath a investice ještě v seed kole v roce 2015 se jim v průběhu let značným způsobem zhodnotila. Po dvou loňských investičních kolech v celkové výši 418 milionů dolarů, v přepočtu 9,5 miliardy korun, ve kterých hrálo svou roli i Credo, se posunula hodnota startupu nad miliardu dolarů a firma se tak zařadila mezi takzvané startupové jednorožce.

Bartoš Ondřej foto Tomeš_16 (1)

Foto: Credo

Ondřej Bartoš, Partner v Credo Ventures

Po zářijovém financování a dalším navýšení v listopadu se posunula hodnota UiPath na ohromné 3 miliardy dolarů a nezdálo se, že by chtěl startup nějakým způsobem zpomalovat. To potvrzuje i zpráva o novém investičním kole, ve kterém by měl UiPath nabrat minimálně dalších 400 milionů dolarů, což by znamenalo, že by se hodnota firmy posunula k hranici 7 miliard dolarů. To je pro porovnání stejně jako například u komunikační platformy Slack. Informoval o tom server Business Insider s odkazem na důvěryhodné zdroje.

Startup, který založil a v roli CEO vede Daniel Dines (na úvodní fotce), prozatím nové kolo financování nepotvrdil a na dotaz CzechCrunche odmítl situaci jakkoliv komentovat také český fond Credo Ventures. Nová investice má být ovšem vedena velkým institučním hráčem, pravděpodobně znovu jedním z velkých fondů, který investoval již dříve – Accel či Sequoia Capital. Nebude však překvapením, pokud by už Credo v aktuálním kole vzhledem ke svým investicím v raných stádiích nefigurovalo.

igor-treslin-storyous

Přečtěte si takéIgor Třeslín ze Storyous: Budujeme gastronomii nové generace. Chceme zlepšit kvalitu restaurací po celém světěIgor Třeslín ze Storyous: Budujeme gastronomii nové generace. Chceme zlepšit kvalitu restaurací po celém světě

UiPath vytváří nástroj, který umožňuje převážně větším společnostem automatizovat některé neustále se opakující úkoly, což může ve výsledku ušetřit značnou část lidských zdrojů i finančních prostředků. Veškeré integrace si lze nastavit za pomoci jednoduchého vizuálního editoru s mnoha možnostmi, který provádí uživatele krok po kroku zapojením nejrůznějších úkolů.

uipath-office

Kanceláře rumunského startupu UiPath

Už to zní pro spoustu větších firem zajímavě, o čemž svědčí také dosavadní čísla a obrovské tempo růstu. Během necelých dvou let dokázal startup vyrůst v rámci ARR, tedy objemu peněz za roční předplatné, z jednoho milionu na ohromných 100 milionů dolarů. Po posledním kole financování měl více než 1 800 zákazníků a přidává další tempem šesti nových zákazníků za den. Dle serveru TechCrunch měl za rok 2018 startup utržit 180 milionů dolarů za roční členství a letos počítá s více než dvojnásobkem, tedy zhruba 450 miliony dolarů.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym