Disney, seznamka Badoo i Apple podpoří Notre-Dame. Na rekonstrukci se již vybralo přes miliardu eur

notredame
0Zobrazit komentáře

Začátkem tohoto týdne utrpěla jedna z největších historických památek Francie obrovskou ránu, když ničivý požár zasáhl budovu více než 800 let staré katedrály Notre-Dame v Paříži a z velké části ji nadobro poškodil. Tragédie, která byla podle předběžných informací pravděpodobně nešťastnou náhodou při rekonstrukci, otřásla celým světem, a okamžitě se začalo spekulovat, zda bude vůbec možné navázat na historický klenot masivní rekonstrukcí.

Francouzský prezident Emmanuel Macron nedlouho nato oznámil ambiciózní pětiletý plán na kompletní rekonstrukci, kterou může kdokoliv pomoci financovat. A podpora na sebe nenechala dlouho čekat, když se s větší částkou objevil francouzský podnikatel a miliardář Bernard Arnault a jeho rodina, která prostřednictvím firmy LVHM vlastní ikonické módní značky jako Dior či Louis Vuitton. Arnault se prvně zavázal k podpoře 100 miliony eur, aby následně navýšil celkový příspěvek na 200 milionů eur, v přepočtu přes 5,1 miliardy korun.

Mezi prvními byl také François-Henri Pinault, jeden z nejbohatších mužů planety, který vlastní skupinu Kering, jež má pod sebou další známé módní značky jako Gucci, Yves Saint Laurent nebo Boucheron. Pinault se rozhodl prostřednictvím svého investičního fondu Artemis přispět dalšími 100 miliony eur, v přepočtu 2,5 miliardy korun.

LEWEB 2014 – CONFERENCE – LEWEB TRENDS – IN CONVERSATION WITH EMMANUEL MACRON (FRENCH MINISTER FOR ECONOMY INDUSTRY AND DIGITAL AFFAIRS) – PULLMAN STAGE

Francouzský prezident Emmanuel Macron

Na to se začaly ke sbírce připojovat další jména, a to jak mezi jednotlivci, tak známými firmami. Během úterního dne to byl například Apple, který se prostřednictvím tweetu svého šéfa Tima Cooka zavázal k podpoře v nespecifikované výši. Dále především olejářský gigant Total, který stejně jako Pinault přispěje 100 miliony eur, nebo vlastník značky L’Oreal, rodina Bettencourtových, která přispěje částkou 200 milionů eur.

Mezi menšími dárci je například newyorský investiční fond KKR a jeho zakladatel Henry Kravis, který přispěje 10 miliony dolarů, a také oblíbená seznamka Badoo. Její šéf Andrey Andreev se nechal slyšet, že přispěje na tragickou událost veškeré získané prostředky z francouzských uživatelů v aplikaci za měsíc duben. Ve Francii Badoo používá kolem 22 milionů uživatelů měsíčně.

O něco menší částkou podpoří přestavbu Notre-Dame také zábavní gigant Disney, který do ní vloží 5 milionů dolarů, v přepočtu více než 110 milionů korun. „Notre-Dame je světlo naděje a krásy, které definuje Paříž a Francii po dlouhá století. Je pilířem inspirace umění a architektury i schopností v lidské historii. The Walt Disney Company stojí za našimi přáteli a sousedy v komunitě a nabízí podporu 5 milionů dolarů na rekonstrukci tohoto zázračného díla,“ řekl ke kroku Disney jeho šéf Bob Iger.

Celkem se tak na tragickou událost a rekonstrukci Notre-Dame podařilo vybrat již přes 1 miliardu eur, respektive přes 25 miliard korun, a podpora, zdá se, zdaleka nekončí. Nejdůležitější zároveň je, že v průběhu požáru nikdo nezemřel, a to jak díky rychlé evakuaci, tak pohotové práci hasičů. Množství podpory putovalo také směrem od katolických církví a jejich pastýřů, malých vesnic a měst ve Francii, ale i různě ve světě. Například maďarské město Segedín si vzpomnělo na 140 let starou pomoc Paříže při velkých záplavách a nyní na oplátku do hlavního města Francie posílá 10 tisíc eur (čtvrt milionu korun). Takřka celou miliardu se podařilo vybrat za pouhý den a půl po události a další prostředky přibývají.

694B4259-F825-4958-8F80-A0DEA2520AE7

Foto: Thomas Hawk / Flickr

Bob Iger, CEO Disney

Nyní to bude především o dalších krocích, jelikož si dal na rekonstrukci francouzský prezident za cíl relativně šibeniční termín pěti let tak, aby se stihl Notre-Dame znovu otevřít kolem chystaných olympijských her v roce 2024 v Paříži. Proces rekonstrukce nebude evidentně ale tak jednoduchý, jak si Macron představuje. Vzhledem k velikosti stavby může dva až pět let trvat pouze zajištění stavby a její příprava na rekonstrukci, a to především kvůli stropům a dalším částem nasáklým vodou z hašení požáru. Rozsah škod i plán nákladně rekonstrukce a obnovy se naplno ukáže až v následujících týdnech či měsících.

Foto: Leweb / Flickr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym