Druhý Manifesto Market se otevře na pražském Smíchově. Kontejnery nahradí voda a dominovat bude pivo

Ondřej HolzmanOndřej Holzman

_Manifesto_Smichov_02_(c)CHYBIK+KRISTOF

Plánovaný Manifesto Market na Smíchově

0Zobrazit komentáře

Praha bude mít již brzy druhý Manifesto Market. Místo, kde se snoubí kvalitní a trendy gastronomie s kulturními zážitky, rychle získalo na popularitě, jen v loňském roce ho navštívilo 650 tisíc lidí a letos má ještě větší plány. Americký podnikatel Martin Barry, který za celou myšlenkou stojí, se spojil s tuzemskou investiční skupinou Rockaway a hodlá expandovat do dalších míst v Praze i jinde po světě.

Když jsme se před pár týdny bavili s investičním manažerem Martinem Konopem v Rockaway, které do Manifesta významně investovalo, ještě nechtěl definitivně prozradit, kde druhá pobočka vyroste. Nyní již je jasné, že to skutečně bude na Smíchově, kde chce Martin Barry se svým týmem po vzoru z Florence revitalizovat a dočasně obsadit nevyužitý prostor.

_Manifesto_Smichov_04_night_(c)CHYBIK+KRISTOF

Plánovaný Manifesto Market na Smíchově

Zatímco na Florenci si Manifesto vybralo volné pozemky, na nichž chce v budoucnu postavit obří kancelářský a obchodní komplex Penta, na Smíchově se gastromarket otevře na prázdném provizorním parkovišti vedle Národního domu. Jedná se o nevyužívanou budovu z 19. století, která sloužila spolkovým akcím místních občanům, a Manifesto má tomuto místu opět vdechnout život. I Národní dům na Smíchově nicméně výhledově čeká rekonstrukce, kterou plánuje Torino-Praga Invest.

České pivo a světová gastronomie

Také druhý pražský Manifesto Market tak bude budován jako dočasný, ale konceptově se bude jednat o jiný přístup, než jaký znají stovky tisíc pražanů, turistů a dalších návštěvníků z Florence. Populární kontejnery totiž nahradí zelená oáza s vodní hladinou, kterou se autoři rozhodli nakombinovat s českou pivní kulturou a originální gastronomií.

„V Manifestu na Smíchově vytvoříme koncept, v jehož středobodu bude pivní kultura a umění českých sládků, a zaměříme se na nejvyšší kvalitu a rozmanitost. Jsme v jednání s Pilsner Urquell a máme zájem o jejich prvotřídní tankové pivo, ovšem vedle něj budeme čepovat také pečlivý výběr z malých pivovarů a mikropivovarů,“ prozrazuje zakladatel Manifesta Martin Barry, který dlouhodobě žije v Česku a vede neziskovou organizaci reSITE.

martin-konop-rockaway-martin-barry-manifesto

Martin Konop z Rockaway a Martin Barry z Manifesta

Nebude to však pouze o pivu, ale také o vhodné nabídce jídla, která se nicméně nebude sestávat z tradičních pivních snacků. Manifesto chce na Smíchov přinést originální kombinaci českého piva a mezinárodních receptů, aby mohli návštěvníci ochutnat, co k chmelovému moku přikusují lidé po celém světě. Velkou inspiraci hledal Martin Barry zejména v Asii, ale v nabídce budou pokrmy z celého světa.

Jelikož bude mít i na Smíchově, na náměstí 14. října, Manifesto již zmíněný dočasný charakter, bude se při jeho stavbě pracovat s modulární architekturou. Martin Barry ke spolupráci přizval architektonické duo Chybík + Krištof, kteří si chtějí hrát s atraktivními vodními prvky. Dvojice mladých architektů Ondřej Chybík a Michal Krištof stojí například za novým sídlem vinařství Lahofer a v Manifestu chtějí navázat na svou úspěšnou vodní instalaci z Expa v Miláně.

chybik-kristof

Architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof

„Připravujeme letní oázu zeleně a osvěžující vodní prvek uprostřed města, podobný naší úspěšné vodní instalaci na Expu v Miláně, která se stala hitem světové výstavy. Na zimu se rozvržení Manifesta hravě promění,“ prozradil Ondřej Chybík. V Manifestu se tak objeví vodní hladina, která bude fungovat jako zrcadlo a bude odrážet odrážet obraz fasády z 19. století mezi současnou přidanou strukturu.

anytime-carsharing-praha2

Přečtěte si takéV Praze se objevilo prvních 100 hybridních Toyot. Italský carsharing Anytime cílí na desítky tisíc uživatelůV Praze se objevilo prvních 100 hybridních Toyot. Italský carsharing Anytime cílí na desítky tisíc uživatelů

Přesný termín, kdy se druhý Manifesto Market otevře, zatím nebyl stanoven. Definitivně by se měl stanovit v průběhu května, přičemž v provozu bude až do Vánoc. Na jaře už by se pak prý měl koncept opět přesunout jinam a jak již hlásil Martin Konop z Rockaway, rozhodně to už nemusí být pouze po Česku.

manifesto-market-florenc

Foto: Manifesto

Manifesto Market na Florenci

Diskuze (0)

Novinka

Anonym