České vinařství Lahofer staví u Znojma nové designové sídlo za desítky milionů korun. Navrhli ho brněnští architekti

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

chybik-kristof-lahofer-0
0Zobrazit komentáře

V roce 2017 ve vesnici Dobšice u Znojma zahájila stavbu nového vinařství jedna z největších tuzemských společností v oboru, vinařství Lahofer. Designově zajímavý projekt, do něhož česká firma investovala několik desítek milionů korun, vzniká pod vedením české architektonické firmy Chybík + Krištof a budova se dvěma výrobními halami, střešním amfiteátrem, vinárnou a administrativním zázemím Lahofer má být otevřena letos v létě.

Design nové budovy viditelně vychází z jednoho ze současných trendů v architektuře, kdy jsou stavby navrhovány mimo jiné tak, aby co nejpřirozeněji splývaly s jinak přírodním prostředím. V případě vinných polí samozřejmě o přirozenosti lze mluvit pouze v uvozovkách, pointou ale je spíše organické ovlivnění architektury mimoměstským prostředím, které jí předchází.

chybik-kristof-lahofer-1

Dvě dlouhé výrobní haly jsou tak kompletně prosklené, nepůsobí tedy jako svému prostředí uzavřené krabice a umístění podpůrných žeber konstrukce budovy odpovídá řadám vinic, jichž se tak budova Lahoferu stává přirozenou extenzí.

Amfiteátr uprostřed vinic

Ke konceptu členěné budovy brněnští architekti Ondřej Chybík a Michal Krištof říkají: „Nechtěli jsme do krajiny vstupovat s příliš velkým měřítkem. Rozdělením do tří hmot se celkový objem domu odlehčí.“ Vinařství je tedy podélně rozděleno do dvou hlavních částí, které jsou vůči sobě mírně natočeny, takže nejsou zcela rovnoběžné. Tyto dvě části pak propojuje amfiteátr přecházející do střešní vyhlídky na budově s návštěvnickým centrem.

naturecruiser-1

Přečtěte si takéNizozemci budou vyrábět designový hausbót. Má solární panely, elektromotor a většinu paluby ze dřevaNizozemci budou vyrábět designový hausbót. Má solární panely, elektromotor a většinu paluby ze dřeva

Amfiteátr v podobě pochozí střechy, která je vizuální dominantou vinařství, má v sezoně sloužit například k pořádání koncertů, divadelních inscenací a promítání filmů. Každá ze tří částí budovy má přitom jinou výšku a tvar a vyvolává jiné vnímání paralelní s účelem daného prostoru.

Nižší ze dvou hal, určená k produkci s kapacitou tanků okolo sedmi set tisíc litrů, jak píše Deník, je tak od zbytku vinařství přirozeně odstíněna pochozí střechou. Druhá hala je pak navržena pro operace vyžadující nižší teplotu a obsahuje vinné lisy, sklep a vinárnu. Rozdělení budovy také přirozeně vytvořila dvě oddělená nádvoří, jedno pro samotnou operaci firmy, druhé pro amfiteátr. Do provozu se má nové centrum Lahoferu dostat pro návštěvníky ještě letos v létě.

chybik-kristof-lahofer-2
3chybikkristof_architects_urban_designers_02_lahofer_exterier_rolo
chybikkristof_architects_urban_designers_06_lahofer_navstevnicke_centrum
chybikkristof_architects_urban_designers_07_lahofer_navstevnicke_centrum
chybikkristof_architects_urban_designers_08_lahofer_kancelar
chybikkristof_architects_urban_designers_09_lahofer_sklep

Foto: Chybík + Krištof

Diskuze (0)

Novinka

Anonym