V Japonsku představili robota Ugo na dálkové ovládání. Lidem má pomáhat s domácími pracemi

Nela VítováNela Vítová

mira-robotics1
0Zobrazit komentáře

Už léta se mluví o tom, že neodmyslitelnou součástí každé domácnosti budou jednoho dne roboti-komorníci, kteří lidem usnadní život tím, že za ně budou vykonávat domácí práce. Ačkoliv se spousta výzkumných laboratoří pro vývoj robotů k vytvoření takového pomocníka už přiblížila, žádná z nich to zatím nedotáhla do konce. Na řadu však nyní přichází japonský startup Mira Robotics, který se rozhodl přistoupit k věci trochu jinak než ostatní.

Svůj úspěch staví Japonci na obrácené technologii, kdy robota neovládá samotný software uvnitř něho, ale místo toho k tomu určení lidé pomocí dálkového ovládání. Společnost letos představila robota jménem Ugo, jehož posláním bude pomáhat lidem s vykonáváním jednoduchých domácích prací, jako je vyklízení myčky či věšení a skládání prádla. Pokud vše půjde podle plánů, měl by se začít prodávat už příští rok.

mira-robotics2

Ačkoliv tyto domácí práce zní pro člověka velmi jednoduše, pro robota jsou stále ještě nesmírně náročné. Vytvořit stroj, který bude umět bez problému skládat trička, vyžaduje nejen pochopení toho, jak fungují měkké materiály, ale také schopnost vnímat vizuální podněty a mít mechanickou obratnost k manipulaci s takovými předměty. Pro člověka jsou tyto schopnosti přirozené, ale naprogramovat takový kód do robota je obrovská výzva. Možná proto na to také zatím nepřišly ani ty nejlepší laboratoře soustředící se na vývoj robotů na světě.

Robot na dálkové ovládání

Vývojáři japonského startupu Mira Robotics si uvědomili, že pokud chtějí v této oblasti zajistit pokrok, bude prozatím spolehlivější vytvořit robota na dálkové ovládání. Tyto ovladače budou řídit k tomu určení lidé skrze dedikovanou aplikaci v počítači či laptopu. Ačkoliv nejde o revoluční technologii, až dosud byla tato metoda v určitých oblastech limitována. Stroje na dálkové ovládání totiž obecně většinou vykovávají úkony nebezpečné pro lidi, jako je likvidace bomb či jaderné čištění.

Vedení společnosti tvrdí, že pokud vše půjde podle plánu, budou roboti zanedlouho umět mnohem víc než jednoduché domácí práce. „Věřím, že roboti na ovládání mohou být nápomocní při různých úkonech, jako je například uklízení, příprava na vaření, dohlížení na starší lidi či péče o mazlíčky,“ popisuje svou vizi CEO společnosti Mira, Ken Matsui, pro magazín The Verge.

Robot Ugo už na první pohled vypadá relativně jednoduše. Má širokou základnu, svítící oči a robotické paže připevněné k oválnému trupu, který se podle potřeby posouvá nahoru či dolů do požadované výšky. Místo lidských dlaní má pár robotických kleští, které jsou uzpůsobené k tomu, aby dokázaly jemně zacházet s látkou a dalšími předměty. Na videu z představení stroje je dobře vidět, že Ugo se zatím pohybuje velmi pomalu, a je očividné, že nedokáže ani zdaleka napodobit lidskou obratnost. Navíc je i relativně mohutný a nedokáže si poradit se schodištěm ani malými schody v domě.

Testování v domácnostech

Ještě než se robot vůbec začne prodávat, Mira ho nejprve letos v létě bude testovat ve skutečných domácnostech. Příští rok chce firma spustit placenou službu pro rodiny s dětmi a s dvojitým příjmem. Společnost tak chce usnadnit práci movitějším rodinám, kde jsou rodiče vytíženi prací a nemají tak příliš času na domácí práce.

A na kolik takový komorník vlastně vyjde? Podle šéfa společnosti musí být ceny ještě finálně upraveny, ale zákazníci mohou očekávat zapůjčení za zhruba 225 dolarů (přes 5 tisíc korun) měsíčně. Do toho bude zahrnuto 8 až 10 hodin domácích prací denně, ale zákazníci si samozřejmě mohou připlatit za hodiny navíc.

petr-kasa-pilulka

Přečtěte si takéJako když čekáte na taxík nebo jídlo. Zásilku z Pilulka.cz můžete nyní sledovat živě v aplikaciJako když čekáte na taxík nebo jídlo. Zásilku z Pilulka.cz můžete nyní sledovat živě v aplikaci

Ačkoliv jde zatím o jednoduchou technologii, nedá se vyloučit, že právě Ugo nepřinese nové možnosti ve světě zručných robotů, kteří zatím nejsou velmi běžní. Hlavním důvodem je především jejich nákladná výroba kvůli složitému programování. Podle odborníků by se to však mohlo brzy změnit. Například tým z MIT letos představil robota jménem Blue, jehož výroba stojí pouze 5 tisíc dolarů, což je o řád levnější než podobní roboti, kteří vyjdou až na stovky tisíc dolarů.

Aplikace umělé inteligence

V pokroku by mohla ve velké míře pomoci také umělá inteligence. Mira Robotics ji plánuje využít k rozmazání obličejů a dokumentů ve videu, které operátoři při ovládání robota vidí. A to by ještě před několika lety nebylo možné. Jiné společnosti začínají využívat nové možnost v ovládání.

mira-robotics3

Například robotický startup Kindred vytváří roboty pro pomoc při práci ve skladištích. V případě, že jejich software selže a robotická ruka například není schopná určitý objekt uchopit, přicházejí na řadu lidé, kteří řídí robota pomocí ovladačů na virtuální realitu. Nová data jsou potom přemístěna do softwaru robota k vylepšení této schopnosti. Na stejném principu plánuje učení robotů stavět i Mira Robotics.

„Věříme našemu přístupu. Vyvíjení levnějších robotů a využití umělé inteligence společně s lidmi je cestou k poskytnutí služby pro domácnosti,“ popisuje svou vizi Matsui. Na druhou stranu je spousta důvodů, proč být proti tvrzení společnosti skeptičtí. Jak bylo řečeno, pohyb robota i jeho fungování má k dokonalosti ještě velmi daleko. Bude tedy zajímavé sledovat, jak se ho během následujícího roku podaří japonskému startupu vylepšit. Robot-komorník budoucnosti by totiž měl být ještě mnohem obratnější, než zatím je Ugo od Mia Robotics.

Foto: Mira Robotics

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym