Na trend ekotenisek nasedá i Converse. Ikonické Chuck Taylory bude vyrábět z plastů i obnošených džín

Filip HouskaFilip Houska

Foto: Converse

0Zobrazit komentáře

Gumová podrážka, textilní svršek a hvězdička v bílém kolečku. Pravděpodobně není nikdo, kdo by se ještě nesetkal se značkou Converse, která přes 100 let zásobuje svými keckami široké spektrum lidí po celém světě. Díky svému kultovnímu designu si navíc udržuje i teď, v roce 2019, silnou pozici a pod hlavičkou sportovního giganta Nike, kterému od roku 2003 patří, podniká zajímavé věci.

Mezi ně patří především nejrůznější kolaborace, které původní výrobce pracovní gumové obuvi sjednává s jinými módními značkami a kreativními tvůrci. Nelze opomenout ani stabilní obhospodařování svých hlavní kolekcí a nově také důraz na udržitelné, ekologické modely, jež se brzy mají stát součástí bohatého portfolia tohoto tradičního amerického brandu.

converse

Foto: Converse

„Život je příliš krátký k plýtvání.“

Converse se totiž chce stejně jako jeho mateřský Nike nebo konkurenční Adidas výrazněji angažovat do ochrany životního prostředí. K tomu mají dopomoci přepracované ikonické tenisky Chuck Taylor All Star, které začínaly jako basketbalová obuv, aby následně změnily obuvní průmysl. A jak lze očekávat, hlavní roli v celém procesu bude hrát recyklace.

Tři procesy, tři nová využití odpadu

Během stanovování této vize muselo Converse promyslet, z čeho konkrétně by chtělo ekologičtější variace Chuck Taylorů vyrábět. Sázkou na jistotu byly spotřebované plasty, které se stávají oběťmi výrobních procesů a kompletního nahrazování za udržitelné alternativy řady firem. Proto Converse navrhlo edici Renew Canvas, která bude založena na recyklovaném polyesteru z PET lahví.

converse-renew-cotton

Foto: Converse

Byť je použití spotřebovaných plastových lahví efektivní iniciativa, rozhodně nejde o nic jedinečného a originálního. Naopak chystaná řada Renew Cotton, druhá z celkových tří, je jiná písnička. Converse pro tento typ produkce plánuje využívat bavlněný odpad z předchozích výrobních procesů, který by následně tvořil nová vlákna ze 40 % recyklované bavlny a polyesteru.

Třešničkou na dortu je však proces číslo tři, nazvaný jako Renew Denim. A už podle názvu je možné usoudit, že půjde o zpracovanou džínovinu.

Záchrana planety i obnošených, vyhozených riflí

Ještě předtím, než Converse dospělo k názoru, že vhodným materiálem pro výrobu tenisek bude denim, předcházel celému rozhodování zajímavý proces. Firma totiž pověřila všechny své zaměstnance, aby do práce donesly kusy oděvů, které již nepotřebují. Mohlo jít prakticky o cokoliv, od svetrů po šaty. Cíl by jasný: ověření, zdali lze vytvořit Chuck Taylory z čehokoliv.

Podle Brandona Averyho, viceprezidenta inovací v Converse, se to podařilo. Několikrát. Jak uvádí pro magazín Fast Company, díky gumovému základu v podobě podrážky mohly zbytek boty vytvořit dokonce i z poštovní obálky, kterou měl během vývoje na svém pracovním stole. Vše nicméně vyžadovalo precizní ruční práci, což by firma během masové výroby nezvládala.

Foto: Converse

Prototyp z papírové obálky

Poté, co si celý tým uvědomil, že využívání ne tolik tradičních materiálů pro výrobu bot může fungovat, začal promýšlet, jakou látku zvolit. Musela to být taková, se kterou by si snadno poradila automatická výrobní linka. Také jí muselo být hodně, aby pokryli poptávku, a ideálně i kvalitní a odolná vůči vnějším vlivům. A především, lidé ji museli často vyhazovat.

V konečném důsledku nebylo tak složité si přiznat, že mezi nejčastěji spotřebovávané kusy oděvů patří džíny, kterých si mají jen Američané v průměru koupit na 450 milionů ročně. Jinak řečeno „džínovina“, z nichž se vedle riflí dělají i bundy a další doplňky. Pro Converse to byla zajímavá příležitost a i díky britskému výrobci Beyond Retro, který použité džíny opracovává, se dohodli, že na tom postaví edici Renew Denim.

converse-renew

Foto: Converse

Přístup jako k nové kůži

Tým nicméně během debat narazil na další problém – jak budou džíny formovat do takové podoby, která by tvořila většinu část tenisky? Vzhledem k tomu, že použité rifle mohou být odlišně provedené (ať už tvarem, tak přehyby), nemohla existovat jednotná metoda, jak je zpracovávat. Nakonec však sáhl po ověřeném postupu, který je aplikován i pro výrobu věcí z textilu a kůže a který Converse moc dobře zná.

nike-queens

Přečtěte si takéNike učí další výrobce udržitelnosti. Nabádá k využití ekologických materiálů, z nichž sám vyrábí teniskyNike učí další výrobce udržitelnosti. Nabádá k využití ekologických materiálů, z nichž sám vyrábí tenisky

Zkrátka by se používala standardní hydraulická lisovací forma, která by přesné kusy džínoviny určené pro produkci inovovaných Chuck Taylorů All Star (a také Chuck 70) vyrážela. I tak ale nepůjde o jednotný styl, což Converse bere jako výhodu – každý majitel by měl unikátní botu, která by byla „limitovaná“.

Co se týče dostupnosti těchto udržitelných verzí, podle oficiální zprávy se modely Chuck Taylor All Star a Chuck 70 v edici z plastů (Renew Canvas) dostanou do prodeje již 5. července. Džínové variace o měsíc později a řada Renew Cotton z obnovené bavlny začátkem příštího roku. Lze očekávat, že se dostanou (minimálně v omezeném počtu) i na pulty českých obchodů.

converse-renew-2

Foto: Converse

Diskuze (0)

Novinka

Anonym