V Guatemale přináší 3D tisk naději i těm nejchudším. Lékaři díky němu tisknou levné protézy

lifenabled1
0Zobrazit komentáře

Chybějící končetina přináší takto postiženým osobám celou řadu znevýhodnění. Nejenže je handicap omezuje ve výkonu nejrůznějších činností, ale společnost se k takovým osobám často odvrací zády už jen z toho důvodu, že v nich chybějící část těla vyvolává neklid a neví, jak se k takovým osobám chovat. Dnes je již sice moderní medicína schopna chybějící končetiny nahrazovat poměrně zdařilými protézami, ovšem jejich pořízení je poněkud nákladné.

Výroba protézy je náročný proces, při kterém se musí nejdříve vytvořit odlitek, ten se následně upravuje a na jeho základě je vyrobena forma, ze které následně vychází již hotová protéza vyrobená z nejrůznějších materiálů. V České republice se cena základních modelů protéz pohybuje v rozmezí několika desítek tisíc korun, a to nemluvíme o protézách s bionickými vlastnostmi.

lifenabled2

Ceny protéz by však mohly do budoucna rapidně klesat díky 3D skenování a 3D tisku. To dokazuje i jedna nemocnice ve středoamerické Guatemale, díky které si mohou umělou končetinu dovolit i ti nejchudší obyvatelé. V Guatemale žije přibližně 17 milionů lidí a i přesto, že se ekonomická situace země rok od roku zlepšuje, pro většinu obyvatel země je hlavním zdrojem příjmu zemědělství, které některým rodinám přináší výdělky dosahující pouze 50 dolarů měsíčně (přibližně 1 200 korun).

I proto si celá řada tamních pacientů s nevyvinutými či amputovanými končetinami nemůže dovolit jakoukoliv protetickou náhradu. Šancí pro ně je však nová metoda digitálního skenování postižené končetiny, kterou používá nemocnice Shalom v San Benitu. Ta se spojila v roce 2006 s americkým protetikem Brentem Wrightem, který s touto unikátní technologií přišel.

caredriver-small

Přečtěte si takéŠkoda Auto DigiLab v Praze spustí mobilní službu CareDriver. Odveze seniory, postižené osoby i dětiŠkoda Auto DigiLab v Praze spustí mobilní službu CareDriver. Odveze seniory, postižené osoby i děti

Skenováním získaná data mohou být odeslána rovnou do 3D tiskárny, která končetinu vyrobí. Výhodou tohoto způsobu výroby umělých končetin je možnost získat data v podstatě odkudkoliv a následně je odeslat na 3D tiskárnu kdekoliv na světě. Tím odpadá nutnost na daném místě vytvářet laboratoř na výrobu končetin a jsou tak minimalizovány náklady na proces jejího vytváření. Cena takto vytvořené horní končetiny se pohybuje v rozmezí 5 až 100 dolarů (zhruba 115 až 2 300 korun) a horní končetiny mohou být vyráběny za částku od 150 do 300 dolarů (přibližně 3 500 až 7 tisíc korun).

lifenabled3

Jednou naší pacientkou byla dvaadvacetiletá žena, která přišla o ruku během útoku, kdy ji napadlo několik osob s mačetami. Žena byla natolik deprimovaná, že se mi nechtěla ani podívat do očí. Když zjistila, že může mít vlastní protézu, v jejích očích byl vidět záblesk naděje a nyní pracuje pro nemocnici,“ popsal Wright pro magazín Fast Company jednoho ze šťastných pacientů nemocnice.

V rámci nemocnice proto byla mimo jiné založena nezisková organizace LifeNabled. Jejím cílem je školit osoby v manipulaci se skenovacím zařízením a následně je vysílat do oblastí, kde žijí lidé, kteří si nemohou protézu dovolit. Těch je podle Wrighta po celé planetě až 30 milionů a nový způsob vytváření končetin jim dává šanci na lepší život.

Foto: LifeNabled

Diskuze (0)

Novinka

Anonym