Vyhoď PET lahev, získej jízdenku na MHD. V Římě rozjíždí inovativní recyklační automaty

Filip HouskaFilip Houska

rimska-tramvaj

Foto: Rob Dammers / Flickr

Typická římská tramvaj

0Zobrazit komentáře

Proti plastovému odpadu se dá bojovat různými způsoby. Od manuálního sbírání s partou přátel po nahrazování klasických jednorázových plastů za šetrnější alternativy. Dost možná nejpopulárnějším způsobem je však jeho prostá recyklace spočívající ve vyhození PET lahve do kontejneru, v případě Česka do toho žlutého, který stojí nejen ve meště, ale i téměř každé vesnici.

Po vhození lahve nebo jakéhokoliv jiného plastového výrobku do tohoto kontejneru však Češi dostanou maximálně dobrý pocit. Ten sice může být v kontextu masivního znečišťování planety velmi cenný, na druhou stranu za tyto ekologické snahy neobdrží nic „na oplátku“. Jinak na to pohlíží Italové, respektive hlavní město Řím, které přišlo v tomto ohledu s inovativním nápadem.

zluty-kontejner

Foto: Goetz Heinen

Žluté kontejnery na plast

Do tří stanic svého metra umístily tamní úřady speciální recyklační automaty, v nichž jde směnovat spotřebované PET lahve za jízdenky na městskou hromadnou dopravu, kterou provozuje firma ATAC. Za každou vyhozenou flašku do tohoto žlutého zařízení pak člověk získá body, které si spravuje přes mobilní aplikaci (My Cicero nebo TabNet). Jakmile nasbírá dostatečný počet bodů, může mít cestu prakticky zadarmo.

V praxi je nutné zrecyklovat alespoň 30 plastových lahví, aby bylo možné lístek v digitální podobě na telefonu získat. Jedna PET lahev totiž představuje hodnotu pěti eurocentů, tedy přibližně 1,3 koruny. Nejde tedy o situaci, kdy spolu s nákupem (a následným zrecyklováním) jedné půllitrové vody pojede člověk v MHD vždy zdarma, ale i tak se jedná o chytrou iniciativu, která by recyklaci v metropolích mohla podpořit.

Obecně Řím patří mezi města, která jsou plastovým a dalším jiným odpadem značně znečištěna. Ostatně jde tak trochu o jižanskou náturu Italů, jež si s úklidem příliš starostí nedělají. Pokud by však mohli za změnu svého environmentálního chování dostat něco užitečného zdarma, může se situace malinko posunout k lepšímu.

Pokud projekt uspěje, automaty se rozšíří

Jak bylo zmíněno výše, aktuálně se v podzemní Říma nachází pouze tři tyto automaty, a to konkrétně ve stanicích Cipro (linka A), Piramide (linka B) a San Giovanni (linka C). Úřady a ministr životního prostředí Sergio Costa však dodávají, že pokud se tento projekt uchytí, budou se zařízení rozšiřovat dále. Testovací období je stanoveno na jeden rok.

Současně se očekává, že by se postupem času měla zvedat i funkční kvalita samotných automatů. Dle očekávání se totiž po prvních dnech provozu ozvali lidé s tím, že jim automaty nechtějí plastové lahve brát. Provozovatel římské dopravy ATAC však upozorňuje, že zařízení pojme jen takovou lahev, která má víčko a neporušenou etiketu. Tím chce patrně zamezovat sbíráním takových lahví, které již byly za účelem recyklace vyhozeny do klasických kontejnerů.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym