Britský startup Vollebak vytvořil unikátní triko z řas a eukalyptu, které se do 12 týdnů samo rozloží v zemi

Michal PtáčekMichal Ptáček

vollebak-m

Foto: Vollebak

Samorozložitelné triko od Vollebaku

0Zobrazit komentáře

Inovativní módní startup Vollebak si přichystal zajímavou novinku pro všechny fanoušky ekologicky udržitelné módy. Britský výrobce, který se specializuje na funkční streetové oblečení a dříve dal o sobě výrazněji vědět svoji vyhřívanou bundou z grafenu nebo trikem protkaným uhlíkovými vlákny, nyní vytvořil triko, které se v přírodě kompletně a samo rozloží.

Tajemstvím je kombinace materiálů a jejich samotná výroba. Triko se totiž skládá z buničiny eukalyptu a buků extrahovaných v udržitelně obhospodařovaných lesích, které jsou metodou štěpkování a následným rozvlákněním přeměněny v jednotlivá vlákna a následně použity jako základ trika.

Poslední ingrediencí jsou mořské řasy vypěstované ve speciálních bioreaktorech, které Vollebak používá na samotný potisk. Proč to všechno? Důvodem tvůrců byla snaha vytvořit materiál, který vytvoří co nejmenší zátěž na přírodní ekosystém.

volleb

Foto: Vollebak

Rychle rozložitelné triko Vollebak

Zatímco klasické triko, obsahující typicky určité procento syntetických materiálů, by se v přírodě rozkládalo stovky let, triko od Vollebaku to díky procesu biodegradability zvládne za pouhých 12 týdnů a ještě se stane potravou červů a dalších v zemi žijících tvorů. Tedy za předpokladu, že ho jeho původní nositel zahrabe do země nebo hodí na kompost.

„Řasy si můžete představit jako speciální vesmírný materiál, který je starý přes 1,5 miliardy let. Jako původní zdroj veškerého rostlinného života řasy pohlcují oxid uhličitý a produkují až 80 procent kyslíku na planetě a jsou zároveň klíčem k přežití lidstva na jiných planetách. Když už jsme tedy v minulosti implementovali do našeho oblečení supermateriály jako grafen nebo uhlíková vlákna, řekli jsme si, že je na čase začít používat při výrobě i řasy,“ říkají zástupci Vollebaku.

vollebak-shirt

Foto: Vollebak

Triko je kompletně samorozložitelné

To je bezpochyby chvályhodný nápad, který si v dnešní ekologicky uvědomělé době najde velké množství fanoušků. Problémem může být jen jeho dostupnost. Vollebak totiž plánuje triko nabízet za 110 dolarů, v přepočtu přibližně 2 500 korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym