Rekordní Ed Sheeran. Jeho poslední turné vydělalo 738 milionů dolarů a je nejúspěšnější koncertní šňůrou v historii

Ed Sheeran

0Zobrazit komentáře

O 28letém zpěvákovi se jménem Ed Sheeran se mluví jako o senzaci. Když se na něj začínaly prodávat lístky na nedávný koncert v Praze, většina z nich se vyprodala během několika hodin. Produkce se tak rozhodla přidat i druhé datum a udělat z události dvoudenní zážitek, který dohromady navštívilo kolem 150 tisíc lidí. A jinak tomu nebylo ani na stovkách dalších míst po celém světě.

Ed Sheeran se svou poslední koncertní šňůrou, kterou pojmenoval Divide Tour, jednoduše válí, a odhaduje se, že by měl po jejím ukončení vygenerovat v celkových tržbách kolem 750 milionů dolarů. Zdaleka ne vše jde samozřejmě do jeho kapsy a ani on sám o to rozhodně nestojí – důležité pro něj je, že ještě relativně nedávno hrával před skupinkou několika málo lidí a ani v duchu si nepomyslel, že by to mohl dotáhnout tak daleko.

Do konce turné mu sice zbývá ještě 12 koncertů, ale už nyní se dostal na první příčku v žebříčku nejúspěšnějších koncertů historie. Překonat se mu podařilo hudební titány jako Guns N‘ Roses a jejich Not in This Lifetime Tour, Rolling Stones s A Bigger Bang Tour a nyní těsně také U2 a jejich turné s názvem 360° Tour – to se až doteď drželo na první příčce, když ho navštívilo celkem celkem 7,2 milionu diváků a vydělalo 736,4 milionu dolarů.

Ed Sheeran na jednom z koncertních turné

Ed Sheeran tuto hranici pokořil a na první příčce se nyní drží se 737,7 milionu dolarů a téměř 8,2 milionu návštěvníků. Minimálně co do počtu návštěvníků tak jde o absolutního krále. Pokud bychom totiž brali v potaz inflaci, utržili by U2 se svým koncertním turné v přepočtu dnešní doby přibližně 820 milionů dolarů. V tabulkách se ovšem Sheeran drží první, jelikož se inflace nebere v potaz.

Prozatím se Edu Sheeranovi podařilo odehrát 239 představení s průměrnou tržbou kolem 2,9 milionu dolarů na jeden koncert. Většinu z nich pak navštíví lehce přes 33 tisíc diváků. Sází tak především na větší počet show s menším počtem lidí, kdežto například U2 měli průměr téměř dvojnásobný a počet představení na polovině. Za každou z nich navíc utržili téměř 7 milionů dolarů.

nation1-marek-moravec-petra-koncelikova-jaroslav-trojan2

Přečtěte si takéNový český investiční fond Nation 1 má pro startupy 500 milionů korun. Do konce roku nabere téměř miliarduNový český investiční fond Nation 1 má pro startupy 500 milionů korun. Do konce roku nabere téměř miliardu

Aktuální bilance 737,7 milionu dolarů ale pro Sheerana není finální. Stále má před sebou ještě zmíněných 12 koncertů a vypadá to, že by se při průměrném výdělku za každý koncert mohl místo 750 milionů posunout lehce nad 770 milionů dolarů.

Dnes se turné Divide podařilo pokořit dosavadní rekord U2. Je to nejnavštěvovanější a nejvýdělečnější tour všech dob. Děkuji každému z vás, kteří na show přišli. Před sebou jich máme ještě 12 a nikdy na to nezapomenu,“ komentoval překonání historického milníku Sheeran na svém Instagramu.

1ac836c6-2d35-45ec-9e92-5161d1648b96

U2 – jedna z historicky nejúspěšnějších kapel na koncertních turné, kterou Sheeran překonal

Turné Divide běželo od roku 2017, končit bude s koncem léta, ale pro Sheerana to rozhodně konec není. Mezi všemi koncerty si totiž našel čas i na práci na nové desce, která se jmenuje No. 6 Collaborations Project, a obsahuje pouze skladby, na kterých se Sheeran ukazuje s dalšími interprety. Mezi těmi jsou velká jména jako Eminem, Justin Bieber, Bruno Mars nebo Cardi B.

Album bylo vydáno v polovině července a ještě nyní se některé jeho skladby pohybují na prvních příčkách britských a amerických hitparád. Nejoblíbenějšími songy jsou například I Don’t Care nebo Beautiful People. Zdá se tedy, že má Ed Sheeran před sebou další úspěšné roky.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym