Z jedné miliardy na pár milionů dolarů. Blogovací platforma Tumblr opět mění majitele a pomalu upadá

tumblr-top

Mikroblogovací platforma Tumblr

0Zobrazit komentáře

Psal se rok 2007 a vedle dnes největší sociální sítě Facebook začala vznikat také mikroblogovací platforma Tumblr, která umožňovala uživatelům vytvoření jednoduchého blogu na několik kliků, kam často jen nahrávali samostatné obrázky nebo kratší texty. Alternativní sociální síť si získala na popularitě a vyrostla na více než 460 milionů blogů, 172 miliard příspěvků a přes 550 milionů měsíčních uživatelů.

To bylo ke konci roku 2016. Už o několik let dříve se ovšem uvnitř společnosti začaly objevovat problémy – to když Tumblr v roce 2013 odkoupil internetový obr Yahoo a začal poměrně radikálně omezovat obsah pro dospělé, pro který byla vždy platforma poměrně populární, a mimo Twitteru jde vlastně o jednu z mála síti, kam šel podobný obsah nahrávat. Tehdy Yahoo za platformu zaplatilo 1,1 miliardy dolarů s tím, že zakladatel a někdejší šéf firmy David Karp se v ní rozhodl zůstat.

To trvalo až do roku 2017, kdy se americký operátor Verizon rozhodl koupit za 4,5 miliardy dolarů celé Yahoo, pod které v té době spadal nejen Tumblr, ale například i Flickr, AOL nebo populární servery TechCrunch a Engadget. Šéfka Yahoo Marissa Mayerová tehdy odstoupila a vedle ní také samotný Karp, který do té doby Tumblr vedl. Tumblr jako takový měl mít v té době cenu 350 milionů dolarů, tedy asi třetinu toho, co za něj původně zaplatilo Yahoo.

yahoo

Foto: Fortune/Flickr

Bývalá šéfka Yahoo Marissa Mayerová

V rukou Verizonu se navíc začaly ještě více utahovat opasky a přišel další razantní krok, který pravděpodobně pohřbil podstatnou část platformy úplně. Na konci minulého roku služba zcela zakázala veškerou pornografii a podobný obsah, čímž okamžitě ztratila téměř třetinu všech uživatelů, když jejich počet z 521 milionů uživatelů počet klesl na 370 milionů během 3 měsíců. A skomírání služby postupně pokračovalo až do letošního roku, kdy Verizon oznámil své plány na odprodej platformy.

Nakonec se mu to opravdu podařilo a Tumblr tak putuje do rukou společnosti Automattic, která stojí za populární blogovou platformou WordPress a dalšími nástroji. I když se obě společnosti nechtěly vyjadřovat k ceně transakce, podle informací serveru Axios, který má kontakt na blízké zdroje, se měla cena pohybovat pod 20 miliony dolarů. Následně byl report upraven a informoval o méně než 10 milionech dolarů a nakonec editor Axiosu Dan Primack na svém Twitteru uvedl dokonce částku 3 miliony dolarů.

impossible-fish

Přečtěte si takéPo rostlinných burgerech odlehčení oceánům. Největší konkurent Beyond Meat chystá náhražku rybPo rostlinných burgerech odlehčení oceánům. Největší konkurent Beyond Meat chystá náhražku ryb

Jak je možné, že se firma, které se dařilo, dostala během několika let z hodnoty přesahující jednu miliardu dolarů na pouhých několik milionů? Jsou to pravděpodobně jednotlivé kroky a omezování, které zničily profilaci platformy, jež nedokázala najít rozumný a finančně fungující model. Budoucnost Tumblru je tak poměrně nejistá, byť se pravděpodobně tvůrci WordPressu budou snažit o propojení se svými stávajícími nástroji.

Jak ale přímo Automattic potvrdil, s obsahem pro dospělé nic nového hodlat nedělá, zákaz bude platit i nadále – byť původně vznikl jako rychlá náplast na fakt, že nebyl Tumblr schopen pořádně nevhodný obsah monitorovat sám (nebo nechtěl?). V rámci poměrně malé společnosti, za kterou stojí WordPress s více než 60 miliony vytvořených stránek po celém světě, jde o největší akvizici v historii. A to jak z pohledu peněz, tak z pohledu počtu lidí. Těch je v Tumblr konkrétně 200.

Teď je jen otázka, zda podobný trend jako s Tumblrem bude pokračovat i na další aktiva, která Verizon vlastní. Mezi nimi je také AOL, ale samozřejmě i zmíněný TechCrunch nebo populární Huffington Post. V rámci Tumblru jako takového jde ale o poměrně smutný vývoj, ve kterém se platforma, která kdysi ovlivnila svět blogování, postupně transformovala v něco, čím spousta potenciálních uživatelů opovrhuje.

tumblr

Diskuze (0)

Novinka

Anonym