Paříž jde vstříc mikromobilitě. Každému obyvateli poskytne až 13 tisíc na nákup elektrokola

elektrokolo-pariz

Foto: Miwok/Flickr

Pařížské elektrokolo

0Zobrazit komentáře

Stejně jako mnoho dalších evropských metropolí se i Paříž potýká se stále větším problémem v podobě nedostačující silniční infrastruktury pro pohyb tamních obyvatel po městě. Především v době špičky se na komunikacích vytvářejí časté zácpy, které cestu do práce či z ní mohou protáhnout i o několik desítek minut.

O tomto problému ví i tamní úřady, které se rozhodly motivovat obyvatele města k tomu, aby do vozu vůbec nenasedali a raději se vydali do práce na elektrokole. Každý obyvatel Île-de-France, regionu zahrnujícího Paříž a její blízké okolí, bude mít nárok na dotaci do výše až 500 eur (přibližně 13 tisíc korun), která by měla pokrýt polovinu nákladů na pořízení elektrokola bez rozdílu na ekonomickou situaci žadatele.

Valeria Pecresseová, ředitelka regionálního dopravního úřadu, odkud nápad na dotaci vzešel, k projektu říká: „Dotace ve výši 500 eur by měla být motivací ke koupi. Chci, aby všichni obyvatelé měli stejné právo na elektrickou mobilitu a čistší způsob přepravy, zejména v menších a středních kopcovitých oblastech.“

Jak píše magazín DW, dotační program by se měl rozběhnout již v únoru příštího roku a naváže na projekt Veligo, v rámci kterého si mohou Pařížané od září dlouhodobě pronajmout elektrokola za zvýhodněnou cenu 40 eur (zhruba tisíc korun) na měsíc, z čehož polovinu může hradit zaměstnavatel. Do budoucna by se počet kol k pronájmu měl vyšplhat až na 10 tisíc, což by z programu dělalo největší půjčovnu kol na světě.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym