Technologická vychytávka pro nevidomé. Chytrá slepecká hůl WeWalk je propojená s Google Mapami

wewalk4

Foto: WeWALK

WeWALK byla stvořena aby pomáhala k pohybu ve městě

0Zobrazit komentáře

Život v absolutní tmě způsobený slepotou vystavuje postiženého člověka celé řadě výzev, které by vidomého mnohdy ani nenapadly. Orientace v prostoru, komunikace s jinými osobami, cestování a další každodenní úkony, nad kterými se zdravý člověk ani nepozastaví, mohou pro slepého představovat velmi náročné úkoly, se kterými se často musí vypořádat bez cizí pomoci. Alespoň částečnou pomoc by mu do budoucna mohla poskytovat inovativní slepecká hůl WeWALK, která zcela posouvá pojetí tradiční pomůcky pro nevidomé.

I přestože slepí lidé dnes mohou využívat celou řadu tzv. tyflopomůcek, které nacházejí své uplatnění v domácnosti, při výuce a dalších aktivitách, tou nejzákladnější je pro všechny z nich slepecká hůl. Díky ní se mohou pohybovat v ne příliš známém prostoru a stávají se tak do značné míry nezávislými.

Ještě větší nezávislost a jistotu v pohybu by jim do budoucna mohla přinést chytrá slepecká hůl nazvaná WeWALK. Jejím autorem je slepý turecký vynálezce Kursat Ceylan, který si všiml, že velké množství zrakově postižených osob v poslední době využívá ke své orientaci i hlasovou navigaci z aplikací typu Google Mapy. To mu vnuklo nápad propojit slepeckou hůl s mobilním telefonem a výrazně ji inovovat.

wewalk3

Foto: WeWALK

Detekce překážek, poskytování informací i navigace. To všechno slepecká hůl WeWALK dokáže

„Dnes řešíme létající vozy, ale slepí lidé stále používají jen obyčejný klacek. Jako slepý člověk na stanici metra nevím, který je můj východ, nevím, který autobus právě přijíždí a jaké obchody jsou kolem mě,“ řekl Ceylan v nedávném rozhovoru pro CNN.

Slepecká hůl WeWALK se skládá ze dvou částí: rukojeti, ve které je uložena elektronika, a samotné hole, která slouží pro detekci překážek. Hůl dokáže varovat své uživatele před překážkou vzdálenou až 160 centimetrů a díky zabudovanému ultrazvukovému senzoru, který mapuje okolí, v případě, kdy zaznamená překážku nad úrovní hrudníku, začne uživateli vibrovat v ruce.

abrams

Přečtěte si takéHBO ulovilo velkou posilu za čtvrt miliardy dolarů. Je jím režisér nových Star Wars J. J. AbramsHBO ulovilo velkou posilu za čtvrt miliardy dolarů. Je jím režisér nových Star Wars J. J. Abrams

Hůl se s telefonem páruje přes Bluetooth a následně integruje s Google Mapami, díky čemuž nemusí mít nevidomí telefon v ruce. Na jedno nabití je zařízení schopno fungovat přibližně 5 hodin.

wewalk2

Foto: WeWALK

Rukojeť zařízení slouží pro komunikaci s uživatelem

Komunikace s WeWALK probíhá buď prostřednictvím trackpadu nebo hlasového softwaru. Ten je schopen pomocí vestavěných reproduktorů informovat o poloze, pomoci při navigaci na zastávku autobusu, informovat o nejbližších obchodech a poskytovat další obecné informace vycházející z Google Map.

Hůl je prozatím takto schopna komunikovat v angličtině a turečtině. Je navíc postavena na otevřené vývojářské platformě, takže by toho do budoucna měla umět ještě více, například propojení s jízdními aplikacemi a dopravními službami.

Jedná se o velice užitečnou a všestrannou pomůcku, která může slepé osobě výrazně pomoci při jejím pohybu hlavně v městském prostředí, ve kterém na něj číhá celá řada nepříjemných překážek. Hůl má však i svou slabou stránku, a tou je její cena, která momentálně činí 500 dolarů, tedy přibližně 11,5 tisíce korun.

Společnost však doufá, že s rozšířením klientely bude schopna cenu pomůcky snížit. A potenciálních zákazníků je v tomto případě bohužel hodně. Podle údajů Světové zdravotnické organizace je na světě přibližně 1,3 miliardy lidí s určitou formou poškození zraku a 39 milionů osob, které jsou zcela nevidomé. V České republice je to přibližně 20 tisíc osob.

Odhady navíc upozorňují, že se toto číslo bude do budoucna navyšovat. S tímto problémem jde ruku v ruce také rozvoj trhu asistenčních technologií pro osoby s určitou formou postižení. Podle průzkumů společnosti Coherent Market Insights by měl globální trh s asistenčními pomůckami do roku 2024 narůst do objemu 26 miliard dolarů, tedy na přibližně 600 miliard korun.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym