Credo vkládá desítky milionů korun do startupu Surglogs. Slovák Peter Zajac s ním digitalizuje nemocnice

zajac

Spoluzakladatel startupu Surglogs Peter Zajac

0Zobrazit komentáře

Peter Zajac se narodil na Slovensku, studoval biomedicínu a jeho velkou vášní byla fyzika – záležitosti, které jsou častou noční můrou dětí ve školním věku. Peter to měl ale jinak, s otcem už na základní škole řešil matematické a fyzikální úkoly a na střední se pravidelně účastnil fyzikálních olympiád a nejrůznějších mezinárodních soutěží. Právě to ho dovedlo až k nápadu na vlastní byznys.

Nejprve se věnoval vlastnímu venture kapitálovému fondu BridgeStarts, který založil spolu se svým otcem. Po studiích se přesunul do Spojených států, kde chtěl dále svůj fond rozvíjet a hledat investiční příležitosti. Pak ho ovšem kamarád seznámil s Johnem Hilinskim, uznávaným plastickým chirurgem a také absolventem Harvardu.

Dvojice našla společnou řeč a došlo na zdravotnickou praxi Hilinskiho, při které neustále řešil jeden problém – a nebyl zdaleka sám, jelikož podobné trable má snad každé chirurgické centrum a nemocnice ve Spojených státech. Šlo o správu formulářů a jejich dennodenní vyplňování, které zabere obrovské množství času.

Formuláře mají za úkol zaznamenávat pravidelné kontroly v místnostech, stav sterilizace různých nástrojů nebo třeba vydávaných léků, aktivity zaměstnanců, stav pacientů a podobně. Každý je ale jiný a každý má jiná pravidla.

peterzajac_nem

Peter Zajac

A tak si duo Zajac-Hilinski řeklo, nešlo by to nějak zjednodušit? Místo klasického papíru a pera by šla celá správa převést do digitální podoby a z velké části automatizovat. Díky tomu do všech formulářů byl nepřetržitý vzdálený přístup, nic by se neztrácelo a kontrolovat by se nemuselo pouze na pevně dané denní, týdenní nebo měsíční bázi, ale kdykoliv. Nemocnice navíc musí podobné dokumenty skladovat až rok a půl a mít je v perfektním stavu kvůli akreditacím a možným kontrolám.

To bylo v roce 2015, kdy vznikl startup Surglogs, do kterého Zajac vloží spolu s Hilinski prvotní peníze a původně pouze investiční kariéra mladého Slováka postupně přeroste v nadějný projekt. Vývoj tehdy začal na Slovensku a pouze s 25 tisíci dolary, na což zpětně kouká Zajac poměrně úsměvně, jelikož přecenil nejen finanční potřeby projektu, ale také samotnou náročnost produktu.

juul-6

Přečtěte si takéNová alternativa pro kuřáky. Do Česka vstupuje e-cigareta Juul, která pobláznila Ameriku natolik, že tam málem skončilaNová alternativa pro kuřáky. Do Česka vstupuje e-cigareta Juul, která pobláznila Ameriku natolik, že tam málem skončila

„První verze aplikace neměla nastaveny interní testy, neměla potřebné funkce a klienti od nás postupně odešli. I samotný John ji přestal na své klinice používat,“ hodnotí první kroky Zajac pro slovenský Forbes. Přes úvodní problémy se ale přenesli, vzali si dvousettisícovou půjčku a postupně doplňovali funkce a sháněli první zákazníky.

O dva roky později měl Surglogs v portfoliu desítky platících klientů a zaujal zakladatele a šéfa americké pobočky původně slovenské antivirové firmy Eset Antona Zajace a také otce Petera. Anton Zajac do firmy vložil půl milionu dolarů, což umožnilo doplnit další funkce, ale také vstup Dominika Metese a Jakuba Jašáka, který je dnes technologickým ředitelem firmy o šestnácti vývojářích.

surglogs

Z nejisté budoucnosti startupu se tak během několika let firma přehoupla do zajímavých čísel a konečně začala rozumně fungovat.

Peter Zajac a John Hilinski se mohli naplno soustředit na další expanzi, která posunula startup, jež má své sídlo v San Diegu, ke spolupráci s více než 200 zdravotnickými centry po celých Spojených státech. A to jim otevřelo cestu k ještě větším zákazníkům.

„Za poslední čtyři měsíce jsme podepsali smlouvy s největšími korporacemi, co se týče chirurgických center, v USA. Na začátku jsme trochu hádali, co po nás klienti mohou chtít. Teď už ale tvoříme produkt na základě jejich zpětné vazby,“ říká pro CzechCrunch Peter Zajac.

„Mezi našimi aktuálně největšími plány jsou co největší naškálování prodejního týmu a kompletní digitalizace zdravotnických zařízení, od akreditace až po zdravotní karty pacientů,“ doplňuje Zajac. Mezi jedním z potenciálních klientů je například skupina United Surgical Partners International, která má ve 28 státech USA na 400 zdravotnických center.

K uskutečnění smělých plánů má startupu pomoci i čerstvá investice od pražského investičního fondu Credo Ventures, který do Surglogs vložil celkem 1 milion dolarů, v přepočtu tedy zhruba 23 milionů korun. Peníze mají sloužit na zmíněné rozšíření obchodního týmu, ale také zákaznickou podporu. Až doteď se Zajacova firma naplno soustředila především na automatizaci a samotný vývoj funkcí.

andrejkiska

Foto: Jan Nechvíle

Jeden z partnerů v investičním fondu Credo Ventures Andrej Kiska

S investicí souvisí i stěhování z aktuálních kanceláří v San Diegu do nové budovy poblíž zmíněného Esetu, kde působí Peterův otec. „Credo Ventures si jako jeden z mála investorů našli čas na osobní setkání s celým týmem a do detailu si prošli celý produkt. Andrej Kiska (jeden z partnerů Creda – pozn. red.) dokonce přiletěl do San Diega na osobní pohovory s šéfem obchodu a provozu. Firma je i o lidech a jejich přístup se mi velmi líbil,“ uzavírá své pocity z přijetí Creda jako jednoho z investorů Peter Zajac.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym