Tom Holland o natáčení Spider-Mana v Česku: Praha je jedno z nejkrásnějších měst, co jsem kdy navštívil

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

spiderman

Foto: Falcon

Tom Holland ve filmu Spider-Man: Daleko od domova

0Zobrazit komentáře

Spider-Man: Daleko od domova je prvním filmem z univerza Marvelu, který se alespoň zčásti odehrává v České republice. V září loňského roku se sem přesunula celá hlavní produkce včetně režiséra a představitelů hlavních rolí Toma Hollanda, Zendayi a Jakea Gyllenhaala. Magazín Decider nyní zveřejnil krátké video z natáčení, v němž herci oceňují Prahu jako jedno z nejkrásnějších měst, co navštívili.

Blockbustery odehrávající se v současnosti jsou většinou spojeny buď s betonovými džunglemi amerických velkoměst nebo univerzálně rozeznatelnými místy z Evropy a exotičtějšími lokacemi. Když už se ve filmu objeví Praha či jiné české město, což v posledních letech bývá docela částé, důvodem bývají nižší náklady na natáčení a s tím spojená transformace českého prostředí do něčeho ne zcela rozeznatelného.

Hlavní hrdinové ze Spider-Man: Daleko od domova, prvního filmu navazujícího na Avengers: Endgame, nejvýdělečnější film všech dob, navštěvují několik známých evropských měst a zavítali i do Prahy a Liberce. Historickou část hlavního města České republiky přitom snímek jako jeden z mála zobrazil jako to čím je, tedy o trochu méně známé, ale krásné místo v srdci Evropy.

spider-man-far-from-home-jake-gyllenhaal-tom-holland-2

Foto: Falcon

Jake Gyllenhaal se do Prahy podíval jako záporák Mysterio

Ve filmu Praha představovala jednak velmi netypickou a atraktivní lokaci a jednak určitou formu výzvy pro Spider-Mana. Jeho postava je totiž spojena spíše s vysokou, kvádrovitou architekturou New Yorku, kde létá mezi mrakodrapy a vystřeluje ze zápěstí pavučiny. Určitá forma zcizení ostatně patří mezi hlavní témata filmu s přídomkem Daleko od domova.

Superhrdinské filmy se navíc neobejdou bez velkého množství speciálních efektů, často se tak natáčejí ve studiu před zelenými plátny a samotné lokace zachycují vedlejší filmové štáby. Nejnovější Spider-Man se však skutečně natáčel na mnoha místech, které se v něm objeví. Jen Liberec se kvůli jednodušší produkci částečně stal Prahou prostřednictvím dotvořených kulis a digitálních doplňků. Jinak se herecké hvězdy objevily na Karlově mostě nebo v Divadle na Vinohradech.

apple

Přečtěte si takéApple opět natáčel v Česku. V reklamě na nové Apple Watch Series 5 je pražské metro i lom Velká AmerikaApple opět natáčel v Česku. V reklamě na nové Apple Watch Series 5 je pražské metro i lom Velká Amerika

Výzvu zasadit superhrdinu do nového, pro něj velmi exotického, prostoru ve zveřejněném klipu zmiňuje herec Remy Hii, představitel romantického soka Petera Parkera. Vidět Spider-Mana mimo jeho přirozené prostředí podle něj bylo zajímavé proto, že divákům nemuselo být vůbec jasné, co se stane a jak hrdina porazí své nepřátele.

„Jak se dostanete z bodu A do bodu B, když kolem nejsou všechny ty mrakodrapy? Jako nevím, ale uvidíme!“ říká v krátkém klipu, poodhalujícím natáčení v Praze, Hii.

Podobně natáčení v Praze komentuje hlavní hrdina Tom Holland s tím, že zdůrazňuje atraktivitu zdejšího prostředí: „Natáčeli jsme v Praze, což je myslím jedno z nejkrásnějších měst, kde jsem kdy byl. Jsme zvyklí ho (Spider-Mana, pozn. red.) vídat v betonové džungli New Yorku a teď ho vidíme v úchvatně krásné Praze.“

thom-yorke-anima1

Přečtěte si takéZpěvák Radiohead a oscarový režisér v Praze natočili krátký film. Je k vidění pouze v IMAXu a na NetflixuZpěvák Radiohead a oscarový režisér v Praze natočili krátký film. Je k vidění pouze v IMAXu a na Netflixu

Pro Jakea Gyllenhaala, jenž se v posledních letech objevuje spíše v umělecky ambicióznějších projektech s nižšími rozpočty, byla možnost být na plátně viděn uprostřed našeho hlavního města i dalších zemí jedním z důvodů, proč vzal roli Mysteria. O natáčecích lokacích nového Spider-Mana mluvil jako o mimořádných. „Jako herce mě to hodně přitahovalo,“ říká.

Divadlo na Vinohradech v novém filmu se Spider-Manem

Praha a Česká republika obecně je v posledních letech atraktivním místem pro natáčení filmů, jednak díky krásnému prostředí a jednak díky vysokým pobídkám, které produkcím může ušetřit velkou část nákladů. Profitují však také samotná města, jelikož jim spojení s velkým hollywoodským trhákem kromě samotných poplatků za poskytnutí lokací přinese také výraznou viditelnost v českých i zahraničních médiích. Spider-Man: Daleko od domova prý Praze a Liberci vynesl desítky milionů korun.

Spider-Man i nadále s dalšími superhrdiny

A když už je řeč o Spider-Manovi, je potřeba zmínit i poslední zásadní událost, která se kolem něj udála. Ještě před pár týdny to totiž vypadalo, že právě film Spider-Man: Daleko od domova bude posledním s pavoučím mužem v hlavní roli, který bude součástí velkého marvelovského superhrdinského světa, v němž se v posledních letech úspěšně objevovali například Iron Man, Kapitán Amerika, Thor, Hulk a další. Práva na Spider-Mana totiž nadále drží Sony, zatímco jeden z nejúspěšnějších a nejvýdělečnějších filmových světů buduje Marvel.

Tom Holland se jako Spider-Man v posledních letech objevil jak ve dvou solo filmech (Spider-Man: Homecoming a Daleko od domova), které produkoval Marvel a vlastnilo Sony, tak i ve třech dalších (Captain America: Civil WarAvengers: Infinity War a Avengers: Endgame) pod hlavičkou Disney, jež Marvel vlastní. Po posledním filmu se ale obě strany – Sony a Marvel – nedohodly na podmínkách dalšího licencování, kdy chtěl Marvel větší procento z tržeb a vypadalo to, že v dalším pokračování marvelovského filmového světa (MCU) se už Spider-Man neobjeví.

Jak informoval magazín Variety, nakonec se ale Sony s Marvelem na nových podmínkách domluvili. To znamená, že by neměl na MCU navazovat jen další samostatný díl o Spider-Manovi, který má vyjít v roce 2021, ale je možné, že se Tom Holland objeví v červenomodrém obleku i v dalších superhrdinských filmech, kterých Marvel pro následující roky připravuje mnoho.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym