Indiana Jones s knírem? Deepfake video nahrazuje Harrisona Forda v legendárních filmech Tomem Selleckem

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

Tom Selleck jako Indiana Jones

0Zobrazit komentáře

George Lucas, který se Stevenem Spielbergem napsal scénáře ke všem filmům s Indianou Jonesem, původně nechtěl do hlavní role obsadit Harrisona Forda, ale Toma Sellecka. Stejně tak v Matrixu měl roli Nea původně ztvárnit Will Smith a v novém Šíleném Maxovi by se dost možná objevil Mel Gibson, kdyby zrovna neprocházel hlubokou mediální krizí identity. Jeden z kanálů na YouTube, který využívá techniku deepfake nahrazující tváře, předvádí, jak by takové alternativní filmové dějiny mohly vypadat.

Technologie deepfake má mnoho aspektů. Jelikož se objevila v zásadě paralelně s moderní vlnou šíření dezinformací, okamžitě se začalo diskutovat o jejím nebezpečném potenciálu rozložit snad poslední automaticky důvěryhodný zdroj informací. Stále se občas objeví video, kde jsou známé osobnosti do úst vkládány skandální prohlášení, prakticky vždy se však jedná o upozornění na tuto technologii, ne její samotná nebezpečná aplikace.

Mnohem častěji se deepfake začal používat pro pobavení, ať už kvůli často velmi nepřesvědčivým snahám o žádoucí efekt nahrazení tváře nebo pro překvapivé záměny. Převážně do druhé kategorie spadá kanál na YouTube s názvem Sham00K. Obsahuje více typů videí, nejpopulárnějšími jsou ale ty, které hlavní herce ve slavných filmech nahrazují těmi, jež pro dané role byli zvažování původně.

První větší příležitost své herecké kariéry Harrison Ford dostal, když ho George Lucas obsadil do svého druhého celovečerního filmu Americké graffiti. Svým výkonem režiséra pak přesvědčil i u role Hana Sola ve velkém, ale tehdy nepříliš slibném projektu Star Wars. Ty se staly jedním z nejúspěšnějších filmů v dějinách a Ford se tak objevil i v několika pokračováních.

O roli Indiany Jonese se Ford ucházel už jako mezinárodní filmová hvězda, která se objevila ve většině Lucasových filmů. Ten se ho proto podle vlastních slov zdráhal obsadit do dalšího projektu, na němž pracoval. V materiálech ze zákulisí natáčení podle magazínu Business Insider řekl: „Oh, Steven. Byl ve dvou mých filmech. Nechci, aby z něj byl můj Bobby De Niro.“ Odkazoval tím na Roberta De Nira, jež byl tehdy dvorním hercem Martina Scorseseho.

bill-hader-tom-cruise

Přečtěte si takéSlovák vytvořil deepfake video, kde se Bill Hader proměňuje v Toma Cruise. Zneužití se nebojím, říkáSlovák vytvořil deepfake video, kde se Bill Hader proměňuje v Toma Cruise. Zneužití se nebojím, říká

Proto byl pro roli Indyho zvažován Tom Selleck, známý hlavně asi jako představitel detektiva v televizním seriálu Magnum. Deepfake video ho do role dobrodružného historika umisťuje i s typickým výrazným knírem, který z dnešního hlediska působí nepatřičně a bude nejspíš hlavním zdrojem pobavení při sledování.

Ještě o třídu bizarněji však působí video, v němž Will Smith nahradil Keanu Reevese jako Nea v Matrixu. Smith byl první volbou režisérů Wachovských, roli ale odmítl ve prospěch hraní ve filmu Wild Wild West, dnes zapadlé westernové komedie. Svého rozhodnutí později litoval a dnes se tak může alespoň podívat, jak by mu to v červeném koženém křesle naproti Morpheovi slušelo.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym