Nyní přidejme oxid uhličitý. Duo amerických elektrochemiků uvádí světově první uhlíkově negativní vodku

Filip HouskaFilip Houska

air-co-vodka

Foto: Air Co

Vodka, která chrání planetu

0Zobrazit komentáře

Vodka má mnoho podob. Byť vypadá na pohled vždy stejně, bezbarvě, v jádru se může výrazně lišit. Za základ tohoto destilátu se považuje především obilí a brambory, nicméně takoví Finové sázejí hlavně na ječmen, Švédové zase na pšenici, Poláci preferují žito a Rusové ji – nadneseně řečeno – vyrábí ze všeho, co mají zrovna po ruce. Obecně má ale každý druh vodky jedno společné – přesnou a poctivou produkci.

Alfou a omegou je dokonale rozdrcená surovina, která následně podléhá kvašení. Kapalina pak prochází ohřevem a přechází do analyzátoru, kde vznikne horká vodní pára, z níž se pomocí rektifikátoru odděluje čistý alkohol. Poté, co tento proces proběhne po několikáté, přichází na řadu filtrování přes dřevěné uhlí nebo třeba mléko, na které navazuje čistící proces prokapáváním přes vrstvu aktivního uhlí.

Po dalších menších úpravách vzniká skutečná vodka, která se prodává napříč všemi kontinenty. Lze tedy říct, že tento proces je neměnný a správná vodka jej musí podstoupit. S tím se však nechtěli spokojit Američané, kteří ve vodkovém byznysu nejsou tak daleko jako Evropani. Duo elektrochemiků z newyorské Brooklynu se proto rozhodlo, že představí nový proces. Takový, který by se líbil hlavně ekologům.

air-co-vodka-1

Foto: Air Co

První uhlíkově negativní vodka na světě

Stafford Sheehan a Greg Constantine založili malý, nenápadný startup s názvem Air Co, pod kterým by produkovali „první uhlíkově negativní vodku na světě“. Nejen, že by tento druh vypouštěl během své komplexní výroby do ovzduší násobně méně oxidu uhličitého, než je u výroby vodky běžné, ale naopak by již existující CO2 likvidoval. A jedinou možností pro tento plán bylo oxid uhličitý do vodky přidávat.

Elektrochemická konverze a přesná matematika

Hned na úvod je nutné dodat, že se Air Co nerozhodlo obohacovat vodku oxidem uhličitým jako takovým. Naopak se snažili najít cestu, jak CO2, získaný z rostlin a ethanolových továren na severovýchodě Spojených států, přetvořit právě na ethanol, jednu z forem alkoholu.

diamond-producers-3

Přečtěte si takéTěžba karátů je nešetrný přežitek, budoucnost mají v laboratořích. Na umělé diamanty sází Leonardo DiCaprio i Jony IveTěžba karátů je nešetrný přežitek, budoucnost mají v laboratořích. Na umělé diamanty sází Leonardo DiCaprio i Jony Ive

Z tohoto důvodu sáhli po elektrické energii, díky níž je možné dosáhnout takzvané elektrochemické konverze a zmíněnou transformaci dokonat. Nejde však o žádnou přelomovou novinku – elektrochemická konverze je známý princip a je často používaný, nicméně dle Air Co nikdo dřív nedokázal tento proces využívat pro masovou výrobu.

air-co-vodka-3

Foto: Air Co

„Vodka vyrobená ze vzduchu“

Jak ovšem Sheehan a Constantine dokázali určit, že bude jejich vodka uhlíkově negativní? Podstatná část výrobního procesu totiž kopíruje zaběhlé metody, které používají ostatní. Určení tohoto aspektu bylo vcelku jednoduché: zkrátka si to vypočítali s pomocí analýzy životního cyklu, která potvrzuje množství do ovzduší vypuštěného oxidu uhličitého.

„Zachycení, čištění, komprese a transport vydává okolo 0,1 kilogramu CO2 na 1 kilogram CO2, který prochází našimi dveřmi, tudíž ‚náš‘ oxid uhličitý je z 90 procent uhlíkově negativní ještě předtím, než něco uděláme,“ objasňuje startup proces, který končí v jeho brooklynském ústředí. Ve výsledku tak produkuje pouze 10 procent oxidu uhličitého a zbytek „zadržuje“.

Za zmínku stojí i solární elektřina, která se používá pro destilování tekutiny a pohání elektrický parní kotel. Ta totiž také CO2 vypouští, avšak opět má jít o zanedbatelné množství ve srovnání s tím, kolik Air Co prostřednictvím svých partnerů zachytí. Papírově tak mají celý průběh velmi dobře propočítaný.

Základ z fermentovaného obilí a brambor

Aby toho nebylo málo, Air Co se pro maximální šetrnost vůči životnímu prostředí soustředilo i na drobnosti typu plnění lahví. Do nich se vodka lije ručně a neexistuje žádná plnící linka, která by to za člověka obstarala.

Důraz klade i na papírové etikety, jejichž dopad na ovzduší Air Co vyrovnává tím, že vysází nové stromy. Logicky jsou 100% recyklovatelné a nemají při strhnutí zanechávat žádné stopy, které by znehodnocovaly recyklaci skleněných lahví.

air-co-vodka-4

Foto: Air Co

Čistá, jednoduchá etiketa

Důležitý je i kontext pro použití fermentovaného obilí a brambor jakožto základu chuti – tyto suroviny nepotřebují obrovské plochy ani továrny k pěstování, což ideálně zapadá do minimalistického, ekologického plánu startupu.

Teď to nejdůležitější: kde se dá vodka Air Co koupit? Není žádný e-shop, nejsou žádné prodejní pobočky ani žádná limitovaná nabídka. Lahve jsou k dispozici jen a pouze v továrně v brooklynském sousedství Bushwick. Není známo, kdy a jestli vůbec se tato netradiční vodka dostane do běžného prodeje. Pokud ale ano, dost možná může jít o zajímavou revoluci v klasické alkoholové konzumaci.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym