Obrovský česko-slovenský úspěch. Facebook kupuje tvůrce miliardové VR hry Beat Saber

beatsaber_zuck

Foto: Beat Games

Tvůrci Beat Saberu spolu s šéfem Facebooku, Markem Zuckerbergem

0Zobrazit komentáře

Bylo to teprve v první polovině minulého roku, kdy vyšla na světlo světa poměrně nenápadná VR hra Beat Saber, kterou má na svědomí dvojice slovenských vývojářů Vladimír Hrinčár a Ján Ilavský spolu s českým hudebním talentem Jaroslavem Beckem. Bez jakéhokoliv placeného proma se stal ze dne na den z Beat Saberu absolutní hit, který se šířil celým internetem a už za první týden nasbíral 53 milionů fanoušků, jež si koupili kopie hry za 20 milionů korun.

Během úvodních 10 měsíců dosáhl titul na neuvěřitelný jeden milion stažení, což ho postupně dostalo až na první pozici mezi historicky nejprodávanějšími hrami na bázi virtuální reality. A pro samotné tvůrce to znamenalo stovky milionů v tržbách. Byť aktuální čísla počtu stažení nejsou známa, tvůrcům z Beat Games, jak se nazývá pražské studio stojící za hrou, se podařil jeden z největších úspěchů v Česku a na Slovensku za poslední roky.

Na poli virtuální reality dokonce i historicky. Beat Games se totiž po dlouhodobé spolupráci s Oculus Studios, které spadá pod Facebook, dohodlo s miliardovým gigantem na akvizici a nově tak spadá pod zmíněné Oculus Studios. I přes vliv obrovské firmy ale zůstane studio dle jeho představitelů nadále nezávislé a bude pracovat na dalších vylepšeních nejen pro platformu Oculus a její VR brýle, ale také pro další dostupné platformy jako HTC Vive nebo Steam.

beatsaber-3

Beat Saber

„Budeme i nadále nezávislé studio s lokací v Praze. Je to kolaborace, která se vyvíjela od samotného počátku, kdy jsme hru vydali. Teď můžeme využít veškerou infrastrukturu a spolupracovat na tom, abychom Beat Saber a VR přinesli ještě více lidem a mohli dodělat funkce, které jsme si vždy přáli, ale nikdy na ně neměli kapacitu,“ potvrzuje akvizici Jaroslav Beck, spoluzakladatel Beat Games a jeden z tvůrců hry.

Výši akvizice odmítají obě strany komentovat. Ale s ohledem na příjmy by se měla v přepočtu pohybovat minimálně v řádu vyšších stovek milionů korun, spíše jednotek miliard korun. Na transakci v rámci Česka spolupracovala účetní a právní kancelář Simple Law, kterou zastupuje Michal Hanych. Celý proces měl zabrat měsíce.

Facebook do virtuální reality začal v posledních letech šlapat, což potvrdil především akvizicí Oculusu, za kterým stál mladičký Palmer Luckey a za který Facebook v roce 2014 zaplatil 3 miliardy dolarů. Od té doby firma Marka Zuckerberga přinesla hned několik nových setů pro virtuální realitu, stejně jako si díky akvizicím pojistila další talent. Je tak velmi pravděpodobné, že budou i po Beat Games v nejbližší době akvizice pokračovat.

„Beat Games jsou silný tým s potenciálem na poli veškerého obsahu pro VR, ať jde o hudbu nebo hry. Se všemi dostupnými prostředky a know-how, které můžeme nabídnout, si myslíme, že budeme schopni ještě více akcelerovat vývoj Beat Saberu a přinést další nové funkce i hudbu,“ potvrzuje slova Jaroslava Becka Mike Verdu, který v Oculus Studios zodpovídá za obsah.

beat-games-saber-hrincar-beck-ilavsky

Foto: Beat Games

Zakladatelé Beat Games: Vladimír Hrinčár, Jaroslav Beck a Ján Ilavský

Zároveň utvrzuje fanoušky, že i přes akvizici stále Beat Saber dostane během příštího měsíce speciální 360stupňový mód, na který tvůrci před pár měsíci lákali, stejně jako dodatečné hudební balíčky. Na těch studio spolupracovalo i s takovými hudebními obry, jako jsou Imagine Dragons.

Bude tak poměrně zajímavé sledovat, kam nová spolupráce studio zavede a jaký bude mít ve výsledku Facebook, potažmo Oculus Studios, na další vývoj vliv. Ještě před několika měsíci přitom Beat Games procházelo poměrně turbulentním obdobím, kdy se na pozici šéfa studia vystřídal Jaroslav Beck s jedním z hlavních tvůrců hry Vladimírem Hrinčárem.

Ten původní Beat Saber vyvinul ještě pod studiem Hyperbolic Magnetism spolu s dalším Slovákem Jánem Ilavským. Sám Beck se chce dále zaměřovat v rámci Beat Games především na tvorbu hudby, kterou měl na starosti od počátku.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym