Z Bordeaux až na orbit. Na Mezinárodní vesmírné stanici nově zraje 12 lahví vína od francouzského startupu

Jiří SvobodaJiří Svoboda

wine-iss

Astronauti na ISS budou poprvé schraňovat i lahve s vínem

0Zobrazit komentáře

Velmi netypický náklad s sebou na oběžnou dráhu včera vynesla americká loď Cygnus. Čtyři sta kilometrů nad Zem, na Mezinárodní vesmírnou stanici (ISS) totiž mezi téměř čtyřmi tunami nákladu dopravila i nenápadných dvanáct lahví vína. Přítomní astronauti si s ním ale nepřipijí – místo toho budou vědci zkoumat, jaký vliv má na jeho zrání mikrogravitace a větší působení radioaktivních vln.

Po dvanácti měsících se pak lahve opět vrátí a budou porovnány s těmi, které po stejnou dobu zrají na Zemi ve stejné teplotě a ve stejných lahvích, aby mohly být poměřeny biologické reakce uvnitř.

Projekt má na svědomí francouzský startup Space Cargo Unlimited, který se věnuje obecně biologickému výzkumu na oběžné dráze. Jeho spoluzakladatel Nicolas Gaumme, který vyrostl v Bordeaux, tvrdí, že firma kráčí ve šlépějích Louise Pasteura, který vynalezl pasterizaci přes kvašení a experimentování s vínem. Už Napoleonovi III. tak umožnil využívat technologii, která předcházela kažení vína.

antares-min

Foto: Northrop Grumman

Lahve vína vynesla do vesmíru raketa Antares

Gaume tak věří, že víno by mohlo pomoci mikrobiologii i v dnešní době, a doufá, že vesmírný experiment tomu pomůže. Vědci, kteří zpět na Zemi budou vína analyzovat, čekají, že rozeznají rozdíl v chuti kvůli změnám v mikroorganismech, které jinak oblíbenému nápoji dodávají chuť.

Space Cargo Unlimited ale tvrdí, že získání povolení pro jeho husarský kousek vůbec nebylo snadné. NASA například chtěla s jistotou vědět, že 12 lahví na palubě ISS bude v bezpečí, případně co dělat, kdyby se některá z lahví rozbila. Nejpravděpodobněji se totiž jedná o vůbec první skleněné lahve, které na orbitu jsou, a musí tak být ve speciálních ochranných kontejnerech.

Francouzský startup svůj projekt zafinancuje díky bohatým sponzorům. Ti jako odměnu za spolupráci dostanou celou sbírku předmětů, které letěly do vesmíru, včetně jedné z lahví. Aktuálně s firmou jedná pět sponzorů, takže několik lahví je ještě volných.

commubios-canister_mission-wise1

Foto: Space Cargo Unlimited

Jedna z lahví vína v ochranném obalu

Pro Nicolase Gaummea to rozhodně není první podnikatelský počin. Pro magazín Quartz řekl, že už vybudoval devět firem v různých odvětví: „Byl jsem milionář, byl jsem miliardář, pak jsem zkrachoval, pak jsem byl znovu milionář.“ 

Do vesmíru už letěla whiskey

Svou poslední firmu, kterou je právě Space Cargo Unlimited, spustil Gaumme teprve v roce 2014 a právě biologický výzkum na oběžné dráze je jejím hlavním odvětvím. V tomto směru chce firma i pokračovat. Původní plán byl vysílat experimenty na lodích od SpaceX nebo Blue Origin, nakonec svůj první náklad vynesla z americké Virginie zmíněná loď Cygnus a raketa Antares.

Podobný experiment už v roce 2011 provedla irská destilérka Ardbeg, když na Mezinárodní vesmírnou stanici dostala vzorky své whiskey. Ukázalo se, že po dvou letech ve vesmíru vyzrála zhruba tolik jako po pěti letech na Zemi.

ardbeg

Foto: Ardbeg

Irská destilérka Ardbeg již do vesmíru před časem vyslala svou whiskey

Diskuze (0)

Novinka

Anonym