Zonky chce nalákat větší investory. Spouští službu, která bude investovat za ně, a plánuje vstoupit do Španělska

Peter BrejčákPeter Brejčák

pavel-novak-zonky2

Foto: Zonky

Pavel Novák, CEO Zonky

0Zobrazit komentáře

Česká online platforma Zonky, patřící do skupiny PPF nejbohatšího Čecha Petra Kellnera, spouští nový produkt Rentiér. Investorům s minimálním vkladem 50 tisíc korun nabídne vysoce diverzifikované investice do nízkorizikových spotřebitelských úvěrů.

Zonky funguje jako P2P služba na půjčování peněz, kde propojuje individuální investory a žadatele o půjčku. Počet zákazníků v obou skupinách je na platformě dlouhodobě přibližně stejný – dohromady jde o 70 tisíc lidí, díky kterým letos Zonky profinancuje téměř 10 miliard korun.

Problémem platformy však je, že půjčující si v průměru půjčí 150 tisíc korun, zatímco průměrný investor investuje jen 40 tisíc korun. „Poptávka po investování je nižší než po půjčkách. Stojím si za tím, aby bylo sto procent půjček zainvestováno soukromými investory a aby to nikdy nebylo míň než padesát procent. Dnes je to kolem třiceti procent,“ uvádí Pavel Novák, CEO Zonky.

Už před rokem nám šéf půjčkové platformy ve velkém rozhovoru vysvětloval, že aby dokázalo Zonky pokrýt veškeré poptávky, pomáhají soukromým investorům velcí institucionální investoři, kteří do půjček dodávají potřebnou likviditu. Podle Nováka byl nedostatek investorů způsoben i tím, že dosud nebyl produkty Zonky přizpůsoben na to, aby do něj právě velcí investoři investovali – tedy ti, kteří by se rozhodli investovat vyšší stovky tisíc korun a jen se „dívali“ na výnosy.

rentier-zonky

Foto: Zonky

Nová služba Rentiér od Zonky

Právě to má změnit nová služba Rentiér, která umožní vkládat větší sumy najednou a investovat pomocí jen několika kliknutí. „Rentiér vám dá možnost poslat částku od padesáti tisíc korun a my sami ji zainvestujeme podle klíče tak, aby vaše portfolio bylo diverzifikované, bezpečné a dávalo výnos,“ doplňuje Novák s tím, že riziko investice je minimalizováno automatickým rozložením vysoké částky do několika stovek úvěrů napříč portfoliem Zonky.

Investor za službu zaplatí 1,9 procenta z investované částky při nahrávání peněz a po šesti měsících od vkladu si pak peníze může vybrat bez jakéhokoliv poplatku. Podle Nováka je po podobném produktu na českém trhu poptávka, a proto do šesti měsíců od spuštění služby očekává, že se měsíčně přes Rentiéra proinvestuje mezi 100 až 150 miliony korun. To pak pomůže navýšit podíl retailových investorů na celkovém objemu půjček.

Nová služba navazuje na celkový cíl Zonky, kterým je získat minimálně deset procent na trhu s půjčkami. Aktuální tržní podíl se pohybuje kolem necelých pěti procent a ročně roste o dva až tři procentní body. Přestože však investoři na platformě proinvestovali již přes devět miliard korun, pořád není v zisku. Na pokrytí dennodenních provozních nákladů potřebuje mít prý Zonky deset až patnáct miliard vydaných úvěrů.

zonky-mobile-app

Foto: Zonky

Mobilní aplikace Zonky

„Jsme ztrátoví, ale důležité je, že portfolio, které dnes bookujeme, si za svůj život už na sebe vydělá. V tomto pohledu už ztrátoví nejsme,“ říká Novák s tím, že ztráta je plánovaná i na příští rok, ve kterém by ale Zonky mělo překonat break-even a začít se otáčet do černých čísel.

Další velkou novinkou Zonky bude v nejbližších měsících i oficiální vstup do zahraničí. Aktuálně probíhají přípravy expanze na španělský trh, kde by měla platforma oznámit prvního investora i první půjčku. Ze začátku půjde o pilotní fázi a v průběhu příštího roku by mělo dojít k plnému spuštění, které umožní i tuzemským investorům investovat do zahraničních půjček.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym