Televize Prima se po 21 letech stěhuje z pražské Palmovky. Z nového sídla bude vysílat i CNN Prima News

Peter BrejčákPeter Brejčák

prima-viz1-min

Foto: Prima

Vizualizace nového sídla TV Prima

0Zobrazit komentáře

Skupina Prima, do které patří i stejnojmenná televize, po 21 letech opouští pražskou Palmovku a stěhuje se do nového sídla ve Strašnicích. Ve zrekonstruovaných prostorách polyfunkčního objektu Vinice obsadí šest podlaží. Čtyři nadzemí zaberou kanceláře, do dvou podzemních pater umístí technické a provozní zázemí televize.

Jako první komerční televizní stanice v tuzemsku byla Prima založena v roce 1993 a do nových prostor se stěhuje zejména z kapacitních důvodů. Aktuálně provozuje již šest rozhlasových a osm televizních stanic, ke kterým se navíc v příštím roce přidá také nová stanice CNN Prima News, a tak se již skupina do stávajících prostor na Palmovce nevešla. Navíc její portfolio doplňuje také několik webů a tištěných časopisů.

prima-viz2-min

Foto: Prima

Vizualizace nového sídla TV Prima

V historii skupiny Prima jde o třetí změnu sídla. „Nová adresa vždy pro Primu znamená významný milník. Věřím, že tomu bude i tentokrát. Nové prostory s nejmodernějšími televizními studii započnou další éru našeho zpravodajství i pořadů vlastní tvorby. Do budovy se přesunou obchodní zastupitelství Media Club i rádia společnosti Radio United, a tím se zkoncentrují média skupiny GES pod jednu střechu,“ říká Marek Singer, generální ředitel skupiny provozující vysílání osmi televizních a šesti rozhlasových stanic.

Stěhování Primy i Media Clubu je rozděleno do jednotlivých etap, aby nebylo přerušeno vysílání televizních ani rozhlasových stanic. Nejdřív se do nových prostor přestěhoval archiv následovaný programovým oddělením, techniky či administrativním oddělením. V poslední fázi se budou stěhovat zpravodajská oddělení, rozhlasové stanice a odbavovací pracoviště. Celé stěhování má být dokončeno v polovině prosince.

Původně obchodně-administrativní centrum Vinice s navazujícím obytným souborem Palouk bylo postaveno v roce 1998 a v té době šlo o jeden z největších realizovaných architektonických souborů tohoto typu v Praze. Po téměř dvou desetiletích se z prostor odstěhoval dlouholetý majoritní uživatel, objekt koupila společnost Ges Real a provedla jeho celkovou rekonstrukci.

prima-viz3-min

Foto: Prima

Vizualizace nového sídla TV Prima

Generálním projektantem stávajícího objektu Vinice je společnost Casua stojící za celou rekonstrukcí prostor i citlivém zakomponování televizních studií do stávajících vnitřních atrií. Rozvržení vnitřních prostor zabezpečovala firma Spaceplan, hlavní televizní studio navrhl Jaroslav Holota z kreativního studia Ungroup. Jeho podobu včetně míst, odkud bude vysílat očekávaná stanice CNN Prima News, však zatím Prima tají.

Interiér budovy je navržen jednoduše a funkčně, tmavě šedé kovové prvky jsou kombinovány se dřevem. Železobetonové konstrukce či chybějící podhledy v kancelářích dodávají prostorám industriální nádech. V budově je položeno 320 kilometrů datových a televizních kabelů a nainstalováno 4 300 síťových portů. K dispozici jsou také tři zdroje energie zaručující chod vysílání i v případě přerušení dodávek energie.

prima-studio

Foto: Prima

Současné studio televize Prima čekají změny

Diskuze (0)

Novinka

Anonym