Ze střední Evropy až do celého světa. V Polsku hledají české startupy, kterým otevřou dveře na globální trhy

Michal MarekMichal Marek

warsaw-min

Varšava láká startupy ze střední a východní Evropy

V sousedním Polsku se letos již počtvrté v řadě schyluje k jedné z nejvýznamnějších startupových událostí v regionu. Polská pobočka poradenského velikána PwC ve Varšavě rozbíhá další ročník akcelerátoru Startup Collider, jehož cílem je vybrat nadějné evropské startupy a umožnit jim rozvinout svůj byznys. Cílem akceleračního programu je úspěšná expanze primárně napříč regionem střední a východní Evropy, na kterou pak může navázat rozlet do světa.

„Startup Collider zúčastněným startupům nabízí možnost pokročit do další fáze vývoje, a to díky podpoře ze strany expertů, kteří jim pomůžou nejen správně nastavit byznys model, ale také je propojí s klienty po celém světě. Co je ale nejdůležitější, spolupráci se startupy v programu nevnímáme jako jednorázovou záležitost, ale jako začátek dlouhodobého vztahu, který se bude vyvíjet dle měnících se potřeb trhu,“ komentuje akcelerační program vedoucí Startup Collideru Jolanta Kokosińska.

Růstový program Startup Collider světoznámé PwC se specializuje primárně na startupy, které již v regionu střední a východní Evropy působí, úspěšně implementovaly svá řešení, mají určitou uživatelskou základnu a nyní hledají příležitost k expanzi. Akcelerátor je proto zajímavou příležitostí i pro české startupy. Ostatně loni v něm uspěl český projekt Behavera vyvíjející simulační hru, která pomáhá při náboru zaměstnanců.

pwc

Jolanta Kokosińska z polského PwC

Účast v akceleračním programu však není zapovězena ani těm startupům, které fungují jinde v Evropě či ve světě, ale se svým byznysem chtějí expandovat právě do střední a východní Evropy. Toho ostatně startupy během posledních tří ročníků programu hojně využívaly. Do Startup Collideru se kromě středoevropských a východoevropských startupů zapojily projekty ze Spojeného království, Španělska, Belgie, ale třeba i z Austrálie a Kazachstánu. Celkem se za tři roky přihlásilo 540 startupů ze všech kontinentů světa.

„Technologie vyvinuté našimi startupy jsou od sebe velmi odlišné a diverzita předkládaných řešení je úžasná. Již nyní jsme postavili široké portfolio unikátních inovací se stovkami variant implementace. V rámci nadcházejícího ročníku hledáme řešení z oblastí automatizace procesů a digitalizace, ale také z oblastí jako fintech, regtech, insurtech, blockchain či různých řešeních pro oblast e-commerce, zákaznické zkušenosti a projektů napojených na péči o zaměstnance,“ komentuje široký záběr programu Karol Mirosz-Dudkowski, expert z PwC a člen týmu Startup Collideru.

Přihlášky do akceleračního programu jsou otevřeny do 8. prosince 2019. Jakmile budou registrace uzavřeny, všechny přihlášky budou podrobně analyzovány a v polovině března příštího roku bude zhruba 10 až 15 nejnadějnějších startupů vybráno do samotného programu. To hlavní, na co PwC v rámci svého akcelerátoru láká, je kurz v délce šesti měsíců. Během něj pak budou zástupci startupů sbírat potřebné znalosti k rozšíření a optimalizaci svého byznysu a zároveň budou zváni na různé oborové akce, které jsou nesmírně důležité pro networking.

pwcoffice

Kanceláře PwC v polské Vratislavi

Završením programu je takzvaný Demo Day, konaný v říjnu 2020, kde budou všechny vítězné startupy svůj projekt představovat nejen před porotou, ale také před investory. Zakladatelé zajímavých projektů budou navíc v rámci této akce mít možnost oslovit tisíce klientů PwC, kteří chtějí inovovat a hledají pro to vhodné partnery.

Přihláškový formulář pro zájemce o zapojení do Startovka Collideru je dostupný zde.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina