Umělou inteligenci je třeba regulovat, tvrdí šéf Googlu. Podpoří i dočasný zákaz rozpoznávání obličejů

Jiří SvobodaJiří Svoboda

sundar-pichai2

Foto: Google

Sundar Pichai, šéf Googlu a jeho mateřské firmy Alphabet

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv Google patří v současnosti k největším technologických gigantů světa a disponuje arsenálem nejmodernějších řešení, v některých oblastech se chystá držet od nejnovějších výstřelků lehký odstup. Je to například umělá inteligence, ke které se nyní vyjádřil sám šéf Googlu Sundar Pichai. Čerstvě nejvyšší muž celé skupiny Alphabet, kam patří i právě Google, tvrdí, že by umělá inteligence určitě měla být regulována.

„Je to příliš důležité věc, aby se tak nestalo. Jediná otázka zní, jak k regulaci přistoupit,“ napsal sedmačtyřicetiletý Sundar Pichai ve sloupku pro Financial Times. Ačkoliv říká, že v této oblasti už se mnohé řeší, společnost čekají podle něj výzvy, které jedna firma nevyřeší sama.

Přesněji řečeno, Sundar Pichai nevěří v případě umělé inteligence příliš liberálnímu přístupu. Firmy (včetně Googlu) by neměly podle něj vytvářet nové technologie a pak nechat trh, aby si rozhodl, jak budou používány. Odkazuje na celou řadu nebezpečí, od tzv. deepfakes po nekalé používání technologií na rozpoznávání obličejů.

google-budapest2

Kanceláře Googlu v Budapešti

Pichaiův postoj ostatně koresponduje s postojem celého Googlu, který v roce 2018 přijal etické normy pro vývoj vlastní umělé inteligence. Kromě toho, že veškerá interně vytvářená umělá inteligence je podrobena tvrdému testování v oblasti předsudků, soukromí nebo bezpečnosti, tak také zaručují, že Google nebude prodávat svou technologii na rozpoznávání obličejů. Například Amazon dělá přesný opak.

Regulace podle Pichaie, který po odchodu spoluzakladatelů Googlu šéfuje celému mateřského Alphabetu, nemusí začínat od nuly, ostatně dává za vzor evropské GDPR. Na tuto legislativu by se ovšem měly nabalovat další zákony, které budou umělou inteligenci řešit v konkrétních oblastech, například ve zdravotnictví nebo v autonomních dopravních prostředcích. „Vlády budou muset aplikovat správná pravidla, která berou v potaz všechny relevantní plusy a minusy,“ napsal šéf Googlu.

Jak přitom upozorňuje magazín The Verge, ani mezi vládami zatím neexistuje konsensus o tom, v jaké míře umělou inteligenci regulovat. Bílý dům například před nedávnem instruoval americké federální agentury, aby se zdržely přílišného zasahování do umělé inteligence.

Google regulaci podpoří, Microsoft nesouhlasí

Oproti tomu Evropská komise představila minulý týden návrh na dočasný pětiletý zákaz na používání technologie rozpoznávání obličejů na veřejnosti, aby měly regulatorní orgány čas přijít na způsoby, jak zamezit jeho zneužívání.

Sundar Pichai následně tento návrh podpořil. Proti se naopak postavil prezident Microsoftu Brad Smith. Ten tvrdí, že nejdříve je třeba identifikovat problémy rozpoznávání obličejů, a až poté vytvářet pravidla, která by zajistila ochranu před zneužitím. „Nakonec je jen jedna metoda, jak technologii udělat lepší – používat ji,“ uvedl Smith.

Google i navzdory svým interním postupům vyprodukoval za poslední měsíce hned několik významných případů, kde použil umělou inteligenci k obecnému dobru. Pichai zmínil například technologii, která umožňuje extrémně rychlou lokalizaci požárů v lese, spolupráci s Lufthansou, v jejímž rámci používá umělou inteligenci ke snížení zpoždění letů, nebo model, který dokáže přesněji diagnostikovat rakovinu prsu.

high-angle-photo-of-robot-2599244

Umělá inteligence už dávno není jen o humanoidních robotech

Diskuze (0)

Novinka

Anonym