Děkujeme, že neřídíte. Vídeň odmění chodce, cyklisty a pasažéry MHD krypto-tokeny do kulturních institucí

Peter BrejčákPeter Brejčák

viden-minInsider

Foto: Unsplash

Vídeň chce do roku 2025 snížit emise oxidu uhličitého svých obyvatel o sto procent

0Zobrazit komentáře

Vídeň se prezentuje jako jedno z nejchytřejších měst světa a dlouhodobě se připravuje na výzvy budoucnosti tak, aby její obyvatelé ve městě mohli dobře žít, zároveň nezatěžovali životní prostředí a neplýtvali přírodními zdroji. Tímhle mottem se řídí magistrát rakouské metropole v rámci své smart city strategie pokrývající všechny důležité oblasti spojené se životem ve městě.

Jedním z příkladů progresivního přístupu je budování nové čtvrtě pro dvacet tisíc lidí na zelené louce, která zároveň slouží jako laboratoř chytrých řešení a moderního plánování. Důraz přitom klade na přizpůsobivost, udržitelnost a životní prostředí. A právě v této oblasti má Vídeň definovaných několik ambiciózních cílů.

V oblasti produkce energie chce rakouské hlavní město z dlouhodobé perspektivy pokrýt 70 procent poptávky z obnovitelných zdrojů a upustit od fosilních paliv. Do roku 2030 chce snížit produkci oxidu uhličitého u každé osoby na polovinu a do roku 2050 pak o celých 100 procent.

Jedna z cest, jak těchto cílů dosáhnout, je rozšiřování veřejné dopravy a využití dalších způsobů mobility šetrných k životnímu prostředí. V příštích 30 letech by měla všechna auta ve Vídni být poháněna elektrickými motory, zatímco ve stejném čase by měl klesnout podíl motorizované individuální dopravy na mnohem méně než patnáct procent ve prospěch pohybu po svých, na kolech a veřejnou dopravou.

Token na kulturu za 20 kilogramů CO2

Ve snaze motivovat lidi, aby přesedali z aut do metra, tramvají či na kola, teď rakouská metropole představila zkušební aplikaci s cílem snižovat emisi oxidu uhličitého. Obyvatelé chodící pěšky a jezdící na kole nebo MHD získají v aplikaci body Wien Token, které bude možné směnit za vstupy do kulturních institucí nebo na různé akce.

Jednotlivé tokeny získá každý, kdo na území města ušetří dvacet kilogramů oxidu uhličitého, což by podle vedoucí projektu Christiny Hubinové mělo průměrnému uživateli trvat kolem dvou týdnů. Tokeny pak bude možné vyměnit za vstupenky do čtyř kulturních zařízení: Wien Museum, Kunsthalle Wien, Volkstheater a Wiener Konzerthaus (hlavní budova Wien Museum je nyní zavřená, vstupenky lze uplatnit v Beethoven Museum).

Testovací fáze aplikace, za kterou stojí vídeňský magistrát ve spolupráci s Institutem pro kryptoekonomii, Technickou univerzitou a dalšími partnery, se pro tisícovku uživatelů rozběhne koncem února.

vienna-min

Foto: Jacek Dylag/Unsplash

Vídeň chce motivovat obyvatele, aby co nejvíc chodili pěšky

Samotné testování následně poběží do konce srpna a odpovědět by mělo na dvě základní otázky – technickou proveditelnost (může token-app s blockchainem fungovat pro celou Vídeň?) a etickou proveditelnost (může tato token-app zaručit morální i právní předpoklady, kterými se městská samospráva musí řídit?).

Pokud se aplikace osvědčí, na podzim dojde k rozšíření kulturní nabídky a Wien Token přejde do plného provozu pro všechny zájemce. Ti nutně nemusí být obyvatelé města, aplikace bude dostupná také turistům a dalším návštěvníkům. „Vyzkoušet aplikaci může každý. Aby ji mohl ve skutečnosti využít, musí se dlouhodobě fyzicky pohybovat ve Vídni,“ přiblížil pro CzechCrunch Alfred Strauch, jeden z mluvčích města.

seestadt-aspern-min

Přečtěte si takéVídeň buduje na zelené louce čtvrť pro 20 tisíc lidí. Jde o laboratoř chytrých technologií i moderního plánováníVídeň buduje na zelené louce čtvrť pro 20 tisíc lidí. Jde o laboratoř chytrých technologií i moderního plánování

Strauch stojí i za nápadem vyvinout podobnou aplikaci a za její organizací. Podle svých slov se podvádění ze strany uživatelů, kteří by se například mohli tvářit, že jedou autobusem, zatímco by seděli v autě, neobává: „Podvádět lze vždy. Člověk si třeba může zařídit slevu pro seniory, i když ještě nedosáhl potřebného věku. Ale vyplatí se ta námaha?“

Jak Strauch doplňuje, odmítá kritiku, podle které může aplikace podobně jako v Číně otevřít cestu ke spuštění systému sociálního kreditu. Aplikace totiž využívá data ze senzorů mobilů, anonymitu a bezpečnost by měla zabezpečit blockchainová technologie.

Systém by tak měl obecně motivovat a ne sankcionovat. Technologický pokrok nelze zastavit a hlavní otázkou pilotního projektu je proto právě možnost využití digitálních technologií při současném zachování soukromí, uvedli autoři a zástupci Vídně.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym