BMW ukazuje svou budoucnost. Poslechněte si zvuk jeho elektromobilů z rukou skladatele Hanse Zimmera

bmw-i4

Foto: BMW

Koncept nového BMW i4, které má přijít na trh příští rok

0Zobrazit komentáře

Elektromobily v posledních letech boří jednu konvenci za druhou a postupně se dostávají do popředí automobilového průmyslu. Ať chceme, nebo ne, jejich potenciálně nižší ekologická stopa, nezávislost na klasických spalovacích motorech či zájem zákazníků žene i ty největší automobilky k nutné inovaci.

Výjimkou samozřejmě není ani německé BMW, které má na trhu své první hybridy a elektromobily a s dalšími chce pokračovat. Začátkem tohoto týdne ostatně BMW představilo koncept nastupující generace sportovnějšího modelu i4, který se zařadí právě mezi elektrické i3 a hybridní i8.

Byť jde zatím o koncept, čtyřdvéřové sedanové kupé by mělo na jedno nabití ujet lehce přes 430 kilometrů a disponovat výkonem 530 koní, což je více než například sportovní model M3 se spalovacím motorem. Při představení modelu i4 jsme si ale mohli všimnout ještě jedné věci.

Na přídi automobilu se místo klasického plastického znaku BMW objevilo zcela nové ploché logo, které jde ruku v ruce s dnešním minimalismem a postupným zjednodušováním vizuální identity množství zaběhnutých značek.

bmw-logo

Foto: BMW

Nové zjednodušené logo BMW

Brand BMW změnilo také na webu a dalších materiálech, kde se díky tomu chce přiblížit mladší generaci. Využití na automobilech je ale podle mluvčího značky zatím nejasné a bude spíše hudbou budoucnosti.

A když už jsme u té budoucnosti, rozhodlo se BMW už v minulém roce oživit ještě jeden aspekt elektromobilů – jejich zvuk. Přesněji jejich žádný zvuk, jelikož většina elektrických aut jednoduše při jízdě žádný zvuk nevydává, případně zní jako „vysavač“ jen proto, aby v nich nebylo absolutní ticho, ale určitě to není něco, co by lahodilo uchu.

Německá automobilka se tak už loni spojila se světoznámým skladatelem Hansem Zimmerem, který má za sebou hudbu pro filmy jako Interstellar, Počátek nebo Temný Rytíř, aby spolu s ním vytvořila zvuk elektromobilů příští generace. Poprvé Zimmer tvořil zvuk pro BMW Vision M Next, nyní ukazuje, jak bude znít právě v BMW i4. Navíc se nového zvuku v elektromobilech a hybridech BMW dočkáme již od letošního července.

Práce na zvukové soustavě zvané IconicSounds Electric, která kombinuje hned několik různých motivů, trvala dlouhé měsíce. A jak už je u Zimmera zvykem, jde o zvuky jako z jiné planety, které kombinují množství instrumentů, zároveň monumentální a přitom uklidňující tóny:

Hans Zimmer na futuristických zvucích pracoval spolu se zvukovým designérem BMW Renzem Vitalem a cílem bylo vytvořit set několika různých stimulů, které budou řidiče už při nastartování provázet.

„Zvuk hrál vždy zásadní roli v emocionalizaci našich vozidel. Nyní přenášíme radost z jízdního zážitku na zcela novou úroveň tím, že jsme se spojili s Hansem Zimmerem na tvorbě nových zvuků světa elektrické mobility v BMW,“ řekl vicepresident BMW Jens Thiemer.

corona-1

Přečtěte si takéBez paniky a zběsilých reakcí. Pivo Corona kvůli koronaviru mediálně trpí, díky svému tichému marketingu ale vyhráváBez paniky a zběsilých reakcí. Pivo Corona kvůli koronaviru mediálně trpí, díky svému tichému marketingu ale vyhrává

Zvuk elektromobilů hraje zásadní roli také při bezpečnosti. Jelikož není auto běžně slyšet, může představovat nebezpečí například pro chodce, kteří si ho kvůli tomu nemusí, na rozdíl od aut se spalovacími motory, všimnout. Ostatně to bylo jednou z hlavních motivací BMW k vytvoření umělých zvuků.

Zvuky od Hanse Zimmera budou navíc pro plug-in hybridy a elektromobily dostupné za několik měsíců po celém světě, včetně Česka. Samotné umělé ozvučení aut, které je často slyšet především vevnitř, navíc není zásadní novinkou. Do některých modelů ho přenesla například i česká Škodovka, která přidává umělý zvuk do klasických i sportovních verzí některých modelů.

bmwi4-3

Foto: BMW

Interiér BMW i4

Diskuze (0)

Novinka

Anonym