Moneta hraje v digitálu jinou ligu. Je první banka na světě s aplikací pro všechny zařízení od Applu včetně televize

Filip HouskaFilip Houska

moneta-macbook

Foto: Moneta/CzechCrunch

Nová aplikace Monety pro macOS

0Zobrazit komentáře

Ačkoliv všechny tuzemské banky nabízí nějakou formu digitalizace svých služeb, je to hlavně Moneta Money Bank, která v této oblasti nechává ostatní hráče za sebou. Znatelné je to v různých rovinách, ovšem tou hlavní je velké zaměření na spolupráci s Applem, jež nyní nabírá na nových obrátkách. Moneta je totiž první bankou na světě, jejíž aplikace je dostupná na všech platformách Applu.

Už v listopadu roku 2018 bylo jasné, že to Moneta s digitalizací svého portfolia myslí vážně. Tehdy teprve jako čtvrtá banka na světě (a první v Česku) uvedla do provozu Apple Business Chat, pomocí kterého mohou klienti komunikovat s bankou prostřednictvím aplikace Zprávy, a to jak v iOS na iPhonech a iPadech, tak na macOS, operačním systému pro Macy.

Zpočátku se to jevilo jako nepříliš nutný krok, jelikož klientská báze, která používá iPhony a další produkty Applu, je daleko menší než ta, která funguje na konkurenčním Androidu. Protože to ale Monetu příliš nestálo a na moderních digitálních produktech staví svou zákaznickou zkušenost, rozhodla se připravit maximálně pohodlné rozhraní i pro své klienty z řad uživatelů Applu, kteří mají v milionové zákaznické bázi banky zásadně menší podíl.

apple-pay-moneta-1

Foto: Moneta

Apple Pay

Loni v únoru pak do Česka naplno vstoupilo Apple Pay a Moneta byla spolu s Českou spořitelnou, Komerční bankou nebo Air Bank hned v první vlně, která platební službu začala podporovat. Nehledě na to, že byla vůbec první tuzemskou bankou, která na Apple Pay ještě před jeho spuštěním obdržela certifikát. Nyní touto metodou aktivně platí zhruba 56 tisíc klientů, přičemž v celé České republice to je po roce fungování přes 660 tisíc klientů.

Ani tím však nechtěli v Monetě skončit a nyní servis pro své klienty s jablečnými zařízeními všeho druhu posouvají na další úroveň. Oficiální aplikaci Monety pod názvem Smart Banka je nyní možné stahovat pro všechny platformy firmy s nakousnutým jablkem, tudíž nejen na iPhony (iOS), iPady (iPadOS) a Apple Watch (watchOS), ale také na Macy (macOS) a dokonce i Apple TV (tvOS).

„Plnohodnotné zobrazení aplikace Smart Banka jsme jako první banka na světě rozšířili na operační systém macOS Catalina. Zaměřili jsme se na ekosystém Applu proto, že jejich uživatelé, ač jich je méně, jsou aktivnější a mají více takových zařízení,“ vysvětluje Jakub Komenda, vedoucí vývoje aplikace Smart Banka v Monetě.

moneta-apple-tv

Foto: Moneta

Aplikace Smart Banka od Monety na Apple TV

Na Macu pro rychlejší placení, na Apple TV pro investice

Rozšíření je nepochybně skvělou zprávou pro všechny majitele jablečných produktů, kteří jsou zároveň klienty Monety. Čistě teoreticky i některé nové zákazníky může díky tomuto kroku čtvrtá největší banka co do počtu klientů získat. Pohodlnější bude díky desktopové aplikaci například potvrzování internetových plateb na macOS, protože ověření dorazí přímo na Mac ve formě push notifikace, kterou lze odbavit pomocí PINu nebo otisku prstu.

Zajímavými prvky jsou i integrace hlasové asistentky Siri, která klientům dokáže sdělit jejich zůstatek na účtu, nebo indexace pro Spotlight, respektive systémové vyhledávání. Na Apple TV si uživatelé naopak mohou přehledněji a ve větším zobrazení zjišťovat aktuální informace o svých investicích. Na televizi tak neočekávajte žádné složité zadávání příkazů, i tady se snažila Moneta danou platformu využít efektivně a tak, aby dávala smysl.

ipad-moneta

Foto: Moneta

Aplikace Smart Banky od Monety pro iPad

Ačkoliv teď Moneta potěšila hlavně fanoušky Applu, oči nezavírá ani před druhou, početnější skupinou klientů, kteří fungují na Androidu. Pro ně do budoucna chystá podporu notebooků Chromebook a také možnost stažení aplikace přímo do chytrých hodinek s operačním systémem Android Wear. Časový horizont pro tyto novinky se ovšem zatím neví.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym