Aby zboží ze skladu odsýpalo. Miliardář Bouška spolu s dalšími investory vkládá 15 milionů do českého Skladonu

skladon-fouInsider

Foto: Skladon

Trojice stojící za startupem Skladon: Miloš Halecký, Patrik Babinec a Konstantin Margaretis

0Zobrazit komentáře

Jestli má aktuální situace na trhu jednoho výherce, pak je to bezpochyby e-commerce trh. Zavedeným online hráčům se ve většině oblastech daří a tradiční fyzické obchody ve velkém míří na internet s vidinou eliminace alespoň části ztrát. V souvislosti s tím ale každý e-shop musí dříve či později řešit nárůst objednávek a fakt, že bude potřebovat na logistiku najmout buď vlastní lidi, nebo využije externích služeb.

Právě na to sází ostravsko-pražský startup Skladon, který v Mošnově u Ostravy otevřel velké logistické centrum, ze kterého nabízí internetovým obchodům tzv. fulfillment, tedy kompletní logistiku od příjmu zboží, skladování či balení až po doručení k zákazníkům. Právě Mošnov má být podle zakladatelů strategickou lokalitou díky své blízké vzdálenosti jak od slovenských, tak od polských hranic, jelikož to jsou dva trhy, kam nejčastěji české e-shopy expandují.

Teď navíc Skladon na další rozšiřování a vývoj získává celkem 15 milionů korun od skupiny investorů v čele s fondem Fazole Ventures, za nímž stojí miliardář a majitel výrobce krmiv Vafo Pavel Bouška, Luboš Černý a také Pavel Přikryl, který spoluzaložil pražský coworking Opero.

„V současnosti máme k dispozici fulfillmentové centrum o velikosti 5000 metrů čtverečních v blízkosti ostravského letiště a v průběhu následujícího roku plánujeme rozšíření této plochy až na trojnásobek,“ nastiňuje plány jeden ze zakladatelů Skladonu Patrik Babinec, který se stará o obchod. Spolu s ním startup vedou Miloš Halecký a Konstantin Margaretis.

skladon-log2

Foto: Skladon

Aktuální skladové prostory Skladonu

Trojice se přitom před lety spojila shodou náhod. Patrik Babinec stál u zrodu e-shopu na dřevěné doplňky BeWooden a řešil, jak nastavit logistiku, která je jednou z nejdůležitějších součástí internetových obchodů.

Se dvěma dalšími zakladateli Skladonu se přitom Babinec znal už delší dobu a věděl, že pracují v IT v mezinárodních logistických firmách. Společně nakonec došli k tomu, že podobné problémy jako BeWooden řeší spousta e-shopů a že by pro ně mohli vytvořit komplexnější řešení.

Fulfillment přitom běžně funguje už desítky let jak u nás, tak ve světě, ale není ještě natolik rozšířený, aby se v něm nemohl uchytit nový hráč – přeci jen, zboží i spoustu dalších detailů je třeba dát do rukou třetí straně. Klíčovou výhodou má být přitom především úspora, protože není třeba držet na všech jednotlivých pozicích vlastní zaměstnance. Obdobné služby navíc dosáhnou už na startu na lepší ceny například u dodavatelů.

pavel-bouska

Foto: Fazole Ventures

Miliardář, zakladatel společnosti Vafo a partner ve Fazole Ventures Pavel Bouška

Skladon zároveň sází na vlastní systém, který ukazuje všechna data z jednoho místa. „Vlastní systém je naše obrovská výhoda. Zákazník má všechny informace a reporty od skladu i dopravců na jednom místě, ale fyzicky se logistiky nemusí vůbec dotknout. Jsme napojeni na nejoblíbenější české e-shopové platformy, jako je Shoptet, což nám umožní nový e-shop onboardovat v řádu hodin,“ vysvětluje Babinec.

Službu aktuálně využívají desítky e-shopů. I s novou investicí chce ale Sklason masivně expandovat na českém trhu a výhledově rozšiřovat skladovací kapacity. V příštím roce až dvou tak bude fungovat z Česka, odkud obslouží i dva další okolní trhy – teprve poté se bude koukat po další možné expanzi ve střední a východní Evropě.

Rubriku Startupy podporujíjt-retina

Diskuze (0)

Novinka

Anonym