Láska v čase korony. Česká televize nelení a už na konci dubna uvede pandemiální sitcom o současné situaci

Tomáš ChlebekTomáš Chlebek

ct-serial-korona

Foto: ČT/CzechCrunch

Česká televize už pracuje na sitcomu z koronavirové krize

0Zobrazit komentáře

Je prakticky samozřejmostí, že vznikne mnoho televizních i filmových projektů, které se budou nějakým způsobem zabývat stále probíhající globální koronavirovou krizí. Česká televize nicméně nechce ztrácet čas a do produkce svého příspěvku se pustí rovnou. Už na konci dubna se tak diváci mají těšit na „pandemiální seriál“ Láska v čase korony.

Žánr sitcomu je kvůli natáčení před živým publikem typicky spojen s velmi omezenými prostory dění a odehrává se většinou v interiérech. Navíc se, kromě případných honorářů pro hvězdy, nejedná o příliš drahou produkci a nevyžaduje komplexní zápletky jako současná kvalitní televize. Jeho pravidla tak skýtají ideální příležitost pro zápletku točící se kolem sociálního distancování a vznik v době značných omezení.

Láska v čase korony má jednoduchou, doslova vykalkulovanou premisu: jeden dům, tři generace a jedna globální pandemie. Přesto tento základ bude jistě stačit k získání zájmu diváků, protože se s ní v současnosti může nějakým způsobem ztotožnit snad skoro každý. Zůstávat co nejvíce doma totiž neznamená jen nemoci se v takové míře zaměstnat prací, kulturou nebo sportem, ale také trávit s lidmi, s nimiž žijeme, mnohem více času, než jsme zvyklí.

A takové prostředí je silným motivátorem pro vznik pošetilých konfliktů a nepříjemných situací.

nova-comeback

Foto: Nova

Hlavní tvůrce novinky ČT Tomáš Baldýnský stojí například za sitcomem Comeback

Česká televize z nich bude čerpat nápady pro zábavné scénky a k zapojení chce podnítit také publikum. Kdokoliv tak může do televize prostřednictvím webu zaslat vlastní námět nebo prožitek s vtipným vyústěním. Tomáš Baldýnský, kreativní producent seriálu stojící také za úspěšným Comebackem či Kosmem, přiznal, že scenáristé by toto přispění velmi ocenili: „Máme zatím jenom jeden scénář a budeme nutně potřebovat pomoct.“

Pomoc v době pandemie tak nemusí být spojena jen s výrobou roušek, rozvážením jídel a finančními dary, ale také se sdílením humoru, který je pro českou společnost typický. Nemusí se přitom jednat o žádnou maličkost. Stejně jako se národ spojí u pomoci slabším nebo více ohroženým skupinám, může také společně prožívat odlehčení v době s těžkými dopady na zdraví, ekonomiku i náladu ve společnosti. 

Podobně to vidí režisér seriálu Jan Bártek: „Mám pocit, že je správné zachytit aktuální situaci právě teď a tak, jak se na ni díváme současnýma očima. A ideálně s potřebným humorem, protože virová epidemie bude mít také velký dopad na psychiku nás všech.“

Vzhledem k platným opatřením je zajímavý samotný proces, jak Láska v čase korony vzniká. Konzultace scénáře, organizace štábu a podobně může probíhat v telekonferencích, ale samotné natáčení zcela nekontaktní alternativu samozřejmě nemá. Produkční štáb je proto omezen na minimální nutný počet lidí a na place se budou ideálně pohybovat pouze herci a robotické kamery ovládané na dálku.

ucitelka-2

Foto: Česká televize

V době koronavirové krize Česká televize představila už vzdělávací pořad UčíTelka

Také samotní herci mají dodržovat pravidla bezpečných vzdáleností, nebudou však nosit roušky. Proto musí být scény napsané tak, aby v nich přímo interagovali pouze lidé reálně sdílející domácnost nebo aby mezi nimi byly například dveře. Celý projekt tak dostává další rozměr autenticity, ačkoliv tentokrát paradoxně nejlépe schované ve scénáři a mimo světla reflektorů.

Před nimi se objeví Zita Morávková a Petr Vršek v rolích manželů potýkajících se kvůli izolaci se vztahovými problémy. Vedle nich se v bezpečné vzdálenosti budou na obrazovkách pohybovat také Jiří Hána, Zdeněk Maryška, Milena Steinmasslová, Iva Pazderková, Jakub Nemčok, Sára Korbelová a Filip František Červenka.

Natáčení seriálu, jehož název odkazuje na slavné dílo kolumbijského magického realismu, započne už 14. dubna ve Vokovicích a do vysílání ČT1 první díl dorazí už 27. dubna ve 21.10 hodin. Po pořadu UčíTelka to tak bude další projekt České televize rychle reagující na současnou situaci a problémy s ní spojené.

Diskuze (0)

Novinka

Anonym