Travis Scott zahrál ve hře Fortnite. Na virtuální koncerty slavného rappera dorazilo přes 12 milionů fanoušků

Filip HouskaFilip Houska

travis-scott-fortnite-1

Foto: IGN/YouTube

Travis Scott během virtuálního koncertu ve Fortnite

0Zobrazit komentáře

Jakmile tvůrce fenomenální online hry Fortnite zakomponoval loni v únoru virtuální představení slavného DJ Marshmello, který pod pódia přilákal miliony hráčů, bylo zřejmé, že nepůjde o poslední zážitek tohoto typu. Epic Games totiž nyní – v době globální pandemie – spustilo další koncert přímo ve svém herním prostředí. Hlavní hvězdou se stal rapper Travis Scott, díky němuž vývojářské studio pokořilo nový rekord.

Virtuální koncerty se pro běžné publikum mohou stále jevit jako výstřely do tmy, jež postrádají smysl a skutečné emoce. Na druhou stranu ale představují zcela nový koncept hudebních zážitků, který může oslovit nové posluchače a zajistit interpretům zajímavou visibilitu. O to víc, když se svět potýká s koronavirovou krizí a umělci nemohou před svými fanoušky reálně vystupovat.

Zatímco Lady Gaga uspořádala několikahodinovou show s předními jmény hudebními průmyslu prostřednictvím přednahraných vstupů, americká vývojářská společnost Epic Games se rozhodla proměnit část svého herního prostředí ve Fortnite tak, aby sloužilo jako místo pro magické koncertní turné Travise Scotta, jedné z největších osobností celosvětové rapové scény.

travis-scott-fortnite-2

Foto: IGN/YouTube

Travis Scott coby hudební obr

O netradičním formátu hudební akce svědčí už samotné označení – Astronomical. To nejenže svým názvem navazuje na třetí studiovou desku sedmadvacetiletého umělce z Houstonu Astroworld, ale také zdůrazňuje „astronomické“ pojetí po stránce vizuálního zpracování, které bylo v rámci pěti koncertů o zhruba deseti minutách dostupné všem hráčům.

Šílená show plná velkých hitů

Virtuálním představením dominoval Travis Scott v podobě obrovského avatara, který za přítomnosti digitálních ohňostrojů, doplňujících tanečních kreací, ohňů a divoké show hrál jedny ze svých nejznámějších skladeb včetně Sicko Mode. Animátoři z Epic Games si na celkovém zpracování nechali skutečně záležet, což bylo možné spatřit i během změn lokalit, kdy se hráči dostávali pod vodu nebo do vesmíru.

Rozhodně tak nešlo o obyčejnou alternativu k běžným koncertům, nýbrž o psychedelickou show, kterou bylo možné vytvořit pouze ve světě Fortnite. Epic Games ani Travis Scott se totiž nesnažili o nahrazení známého herního prostředí – pouze jej doplňovali o nový zážitek, jehož dopad byl větší, než by si mnozí mohli myslet.

Díky digitální koncertní šňůře Astronomical, jejíž poslední zastávka ve stejném provedení jako ty předchozí proběhla dnes odpoledne, se tvůrcům podařilo zaznamenat nový rekord v počtu souběžně aktivních hráčů. V jeden moment bylo online více než 12,3 milionu lidí, což se ve Fortnite ještě nepodařilo. Travis Scott mimo jiné zahrál i zbrusu novou skladbu The Scotts, která je nyní volně dostupná na YouTube i streamovacích službách.

Byť šlo především o zábavu pro fanoušky, události podobného rázu ukazují, jak se mohou společenské a kulturní akce vyvíjet v budoucnu. V důsledku pandemie našli sympatie v živém vysíláním po internetu i například divadelníci, kteří svá představení hrají online a zdarma.

Podobně k tomu přistupují i pořadatelé nejrůznějších konferencí, jež do virtuálního prostoru svolávají své hosty přes videokomunikační služby. Tímto směrem se ostatně vydáváme i my, a to v rámci online konference CzechCrunch Onlajn, která se uskuteční ve středu 28. dubna od 15 hodin a vystoupí na ni Tomáš Čupr, Jaroslav Beck, Libuše Šmuclerová a další.

Travis Scott

Diskuze (0)

Novinka

Anonym